Petra
Petra Baby 12 Jan 2019

Je baby: maand 3 [ontwikkeling in slapen en eten]

Denk je nog weleens terug aan het moment waarop je kleine geboren werd? Wat lijkt dat al weer lang geleden! In de afgelopen paar maanden is er ontzettend veel gebeurd, maar je baby staat nog veel meer te wachten in zijn ontwikkeling. En jou ook!

Ik hang aan je lippen!

Je baby gaat steeds beter zien. Net na de geboorte zag je kleine slechts vage vormen en kleuren, maar langzamerhand wordt het zicht steeds beter. De afgelopen weken lag zijn focus vooral op je wenkbrauwen, omdat deze zo’n mooi contrast vormen in je gezicht. Nu richt je kleine zijn aandacht op een ander deel van je gezicht: je mond. Dat komt niet alleen door de beweging, maar ook door de geluiden die uit je mond komen. Je baby begint zich af te vragen hoe jij al die verschillende klanken en geluiden kan produceren. Het praten met je baby is dus erg belangrijk voor de ontwikkeling. Ook al kan je kleine nu nog niet praten, het zal niet lang meer duren voordat hij je na probeert te doen! Praat dus veel tegen je kleintje. Articuleer daarbij goed, zodat hij of zij ook goed kan zien welke bewegingen jouw mond maakt. De hersenen van je baby zijn nog volop in ontwikkeling, waardoor hij lang niet altijd zal begrijpen wat je zegt. Je stimuleert de hersenontwikkeling door veel verschillende geluiden en klanken te gebruiken. Hoe beter het gehoor van je kleine ontwikkelt raakt, hoe beter het taalgevoel uiteindelijk ontwikkeld zal worden.

Ben jij bevallen in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in uitgerekend waren!

Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Andere ontwikkeling in het leven van je kindje

Er zijn ook ontwikkelingen die van grote invloed zijn op zowel jezelf als op je kindje. Een heel belangrijke: je zwangerschaps- en bevallingsverlof loopt waarschijnlijk ten einde! Iedere moeder kijkt weer anders naar deze mijlpaal; sommige zijn blij dat ze weer aan de slag kunnen en niet meer de hele dag ‘babytaal’ hoeven te spreken. Andere zien er juist als een berg tegenop om weer aan het werk te moeten. Deze maand is in ieder geval een goede tijd om je kleine alvast te laten wennen aan het feit dat jij straks niet meer altijd aanwezig bent. Laat hem of haar al eens een ochtendje wennen bij de opvang, of laat opa en oma eens een keertje oppassen. Zo kunnen jullie beide langzaam wennen aan de nieuwe situatie! Ook handig: ga vast op zoek naar een handige draagzak of babydrager, als je dat nog niet hebt gedaan. Een kinderwagen is handig, maar niet altijd praktisch. Dan kan een handzame draagzak uitkomst bieden. Werk je zelf en werkt je partner ook? Dan is het belangrijk om te kijken naar een goede verdeling van de taken. De eerste maand(en) na het verlof kunnen best pittig zijn, dus dan is het fijn dat je elkaar kunt steunen.

Speelgoed die past bij de ontwikkeling

Je baby krijgt steeds meer interesse voor de omgeving. Alles wat binnen bereik ligt, zal vastgepakt worden voor een nadere bestudering. Je kleintje kan dan namelijk wel steeds beter zien, de tastzin speelt ook nog steeds een hele belangrijke rol. Dat is te merken aan het feit dat hij of zij het liefst alles in de mond stopt. Een rammelaar kan daarom handig speelgoed zijn in deze periode. Daarnaast is je baby nog steeds gek op felle kleuren en contrasten. Een mooie mobile boven de box zal het daarom ook goed doen. Maar dansen en gek doen met papa of mama staat bij veel kindjes op de onbetwiste eerste plaats. Kriebel z’n voetjes, klap zachtjes met z’n handjes, speel ‘kiekeboe’ en zet er een gezellig muziekje bij op: dat is genieten voor jullie allebei!

Voedingsschema baby – maand 3

Geef je nog steeds borstvoeding? Dan regelt je kindje zelf wel het aantal voedingen dat nodig is. Let op signalen dat hij of zij trek begint te krijgen. Je kindje zal op z’n handje gaan zuigen, smakgeluidjes maken, of op schoot op zoek gaan naar de borst.

Geef je flesvoeding? Dan zal het consultatiebureau adviseren het aantal voedingen, net als in maand 2, af te laten hangen van het gewicht van je baby. Over het algemeen geldt dat je kindje voor iedere kilo lichaamsgewicht 150 ml voeding per dag nodig heeft. Dit betekent bij een gewicht van 5 kilo dus: 150 x 5 = 750 ml voeding, verdeeld over de dag. Twijfel je of je kindje voldoende voeding krijgt? Overleg dan met het consultatiebureau.

baby 3 maanden ontwikkeling

Slaapritme baby – maand 3

Hoeveel een baby van drie maanden slaapt? Ook wat betreft slaapritme is er nog weinig verandering vergeleken met een paar weken geleden. Met een beetje geluk slaapt je kindje ’s nachts een uur of 5 achter elkaar door en doet hij of zij daarnaast gedurende dag nog een aantal kortere slaapjes. De kans is echter groot dat daar langzamerhand steeds meer ritme in komt. Om je kindje te helpen bij het vinden van dat ritme, is het goed om te letten op signalen van vermoeidheid. Zo gauw je die ziet, is het goed om je baby in bed te leggen. Probeer dit te doen voordat je kindje slaapt, zodat hij of zij eraan went om zelf in slaap te vallen. Signalen van vermoeidheid kunnen zijn:

  • Gapen;
  • Jengelen; zeurderig huilen terwijl er verder niets aan de hand lijkt te zijn;
  • Wrijven in de ogen;
  • Steeds drukker worden kan ook een signaal zijn van vermoeidheid;
  • De andere kant op kijken; wanneer je kleintje moe is, zal hij oogcontact verbreken en wegkijken. Dat is een duidelijk signaal dat hij of zij even teveel inspanningen heeft gehad. Tijd voor een dutje!

Heeft jouw baby nog geen ritme te pakken? Wanhoop niet, uiteindelijk komt het goed. De meeste kindjes hebben met 6 maanden een redelijk ritme ontwikkeld, al blijft het bij sommige kindjes langer lastig. Bij de ene baby gaat deze ontwikkeling sneller dan bij de andere. Probeer consequent te blijven en te blijven letten op die signalen van vermoeidheid.

Help! Mijn baby slaapt niet – en ik ook niet!

Slaapt je kindje zo onregelmatig dat je er zelf een slaaptekort door opbouwt? Schakel dan op tijd hulp in om deze ontwikkeling te stoppen. Vraag een vriendin om eens een middagje op te passen, zodat jij even kunt bijtanken. Of vraag je partner om een nachtvoeding over te nemen. Dit kan ook wanneer je borstvoeding geeft: kolf in dat geval in de loop van de avond een flesje extra af, zodat je er ’s nachts niet uit hoeft. Een klein beetje hulp kan al een wereld van verschil maken! Iedere jonge ouder ervaart wel periodes van slaapgebrek. Dit hoeft geen probleem te zijn, zolang je maar af en toe kans hebt om weer op te laden. Zorg goed voor jezelf, want dat komt je kindje uiteindelijk ook ten goede!

Reageer op artikel:
Je baby: maand 3 [ontwikkeling in slapen en eten]
Sluiten