11 weken zwanger – minder misselijk of meer buikpijn?
Je bent nu 11 weken zwanger en dat betekent dat er weer van alles gaat gebeuren met jou en je baby deze week. De kritieke fase nadert zijn einde en de kans is groot dat je minder misselijk bent. Je kunt nu met een beetje geluk volop gaan genieten van je zwangerschap en wachten op het verschijnen van dat echte babybuikje.
Ben jij uitgerekend in ?
Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:Uitgerekend in
Wat gebeurt er met je baby bij 11 weken zwangerschap?
Op dit moment is de baby rond de 6 centimeter groot en is het hoofdje het grootst ten opzichte van alle andere onderdelen van het lichaam. Toch krijgt nu alles langzaam de uiteindelijke vorm. Zo zaten er tussen de tenen en vingers een soort zwemvliesjes. Als je 11 weken zwanger bent verdwijnen die vliesjes en worden het echte teentjes en vingertjes. Het is toch echt ongelooflijk hoe snel de ontwikkelingen gaan en hoe mooi het is om alles bij te houden. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook (misschien wel vooral) aan de binnenkant. Je baby kan vanaf week 11 bijvoorbeeld ook al plassen. Je kleine beweegt constant in je buik, maar je voelt er nog niets van omdat de baby nog te klein is om daar iets van te voelen.
11 weken zwanger: wat gebeurt er met jou en je lichaam
In de vorige weken vroeg je jezelf al af wanneer je eindelijk een dik buikje zou krijgen. Nou, als je 11 weken zwanger bent kan dat zomaar verschijnen. In deze week is er al een klein buikje zichtbaar omdat de baarmoeder groeit om ruimte te maken voor jouw kindje. Daarnaast zullen je nagels snel groeien en zal je veel dikker haar hebben dan voordat je zwanger was. Eindelijk heb je dan het kleine buikje dat je wilde hebben. Des te groter de baarmoeder wordt, des te groter jouw buikje. Het is dus een kwestie van tijd voordat je een mooie ronde babybuik hebt!
Gratis Blije Doos
Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.
Klachten en symptomen bij 11 weken zwanger
Ook als je 11 weken zwanger bent kun je weer last heb van allerlei kwalen. Het eerste trimester nadert echter het einde en het kan zomaar zijn dat je merkt dat ook de kwaaltjes anders worden. We zetten de meest voorkomende symptomen hieronder weer voor je op een rijtje. Ook vertellen we wat je kunt doen om minder last van al die kwaaltjes te hebben.
Minder of juist meer misselijk in week 11 van je zwangerschap?
Met wat geluk merk je als je 11 weken zwanger bent dat je opeens minder misselijk bent dan voorgaande weken. Je lichaam is inmiddels gewend aan de zwangerschap en je hormonen zijn wat meer in evenwicht. Zo gauw je minder misselijk bent, zal de zwangerschap makkelijker vol te houden zijn. Als het meezit heb je de komende weken weinig last van kwaaltjes. Hét moment om nog eens extra goed op je levensstijl en voedingspatroon te letten. Zorg je voor voldoende rust, voldoende gezonde voedingsstoffen en voldoende beweging?
Helaas zijn er ook vrouwen die nu juist nog meer last krijgen van misselijkheid. Helaas valt hier nog steeds weinig aan te doen. Alleen als je erg veel moet braken kan het zijn dat de huisarts je een middeltje voorschrijft dat de misselijkheid kan verminderen. Meestal is dat gelukkig niet nodig en is het een kwestie van nog even een paar weken doorbijten. Uiteindelijk zal de misselijkheid weer wegtrekken en vaak zal dat als je 11 weken zwanger bent niet lang meer duren. Probeer tot die tijd in ieder geval zoveel mogelijk gezonde dingen te eten.
Kans op een miskraam in week 11 van je zwangerschap
Veel deskundigen raden aan om pas met een week of 12 je zwangerschap bekend te maken. Dat is niet zonder reden. Het eerste trimester is de meest risicovolle periode van de zwangerschap. Zoals je ook al in week 9 en week 10 kon lezen is er een kans dat je lichaam de zwangerschap afbreekt en het embryo of de foetus afstoot. Zo vroeg in de zwangerschap is daar vaak helaas weinig aan te doen. Gelukkig ben je met 11 weken zwangerschap deze kritieke fase bijna door. Gefeliciteerd! Het is helaas nooit met 100 procent zekerheid te zeggen dat de zwangerschap verder goed zal verlopen, maar de kans daarop is nu al een stuk groter dan aan het begin van je zwangerschap. Tijd dus om te gaan genieten van je zwangerschap en die kleine in je buik!
Steken in je buik als je 11 weken zwanger bent
Er gebeurt natuurlijk ontzettend veel in je buik als je zwanger bent. Het is ook geen wonder dat je dat af en toe zal voelen. Toch kan het best eng zijn om opeens last te hebben van buikpijn of steken in je buik. Waarschijnlijk vraag je je op zulke momenten direct af of het wel goed gaat met je kindje. Toch zal er in de meeste gevallen geen sprake zijn van problemen. Je baarmoeder groeit op dit moment, waardoor je overige organen wat in de verdrukking kunnen raken en dat kan wat pijn veroorzaken. Daarnaast kun je door de groei van de baarmoeder last krijgen van bandenpijn. Deze bandenpijn kan een stekende pijn zijn, aan de zijkanten van je onderbuik. Het kan een ongemakkelijk of zelfs pijnlijk gevoel geven, maar het is niet gevaarlijk voor je kindje.
Heb je plotseling last van buikkrampen? Dan is het goed om te weten dat er hiervoor allerlei oorzaken kunnen zijn. Je darmen kunnen bijvoorbeeld opspelen, of je baarmoeder is aan het groeien en duwen. Maak je ook in deze situatie dus niet direct zorgen. Krijg je opeens last van bloedverlies? Zoek dan contact met je huisarts of verloskundige voor extra onderzoek.
Zwanger van een tweeling
Als je je eerste echo inmiddels achter de rug hebt, kan het zomaar zo zijn dat je inmiddels weet dat je zwanger bent van een tweeling. Ben je blij met het nieuws? Zo’n boodschap kan best een schok zijn, zeker wanneer je van tevoren geen rekening hebt gehouden met de mogelijkheid. Gelukkig zal de zwangerschap de eerste periode niet anders zijn dan wanneer je zwanger zou zijn van slechts een kleintje. Zo kun je langzaam wennen aan het idee! Meer informatie over een tweelingzwangerschap kon je al lezen in week 10.
Doen met 11 weken zwangerschap: een echo!
In deze week heb je waarschijnlijk ook jouw echo gepland, al zijn er verloskundigen die dit al eerder doen. Sommigen doen het zelfs al in week 8, maar er zijn er veel die tot week 11 afwachten omdat de ontwikkelingen dan al veel groter zijn dan de weken daarvoor. Bij deze echo zal je het hartje horen kloppen van je zoontje of dochtertje en dit geeft je dan ook echt een fantastisch gevoel.
Tijdens deze eerste afspraak zal ook de vlokkentest ter sprake komen. Door middel van bloedonderzoek bij jouzelf en een nekplooimeting bij je kleine wordt bekeken of je tot een risicogroep behoort. Als dit inderdaad zo is, kun je kiezen voor vervolgonderzoek. Tijdens dat vervolgonderzoek wordt gecheckt of je kleintje mogelijk het syndroom van Down heeft. Dit vervolgonderzoek kan plaatsvinden door middel van een aantal verschillende testen:
- De vlokkentest. Deze test vindt plaats tussen week 11 en 14 van de zwangerschap. Er wordt een klein stukje van de moederkoek weggenomen voor nader onderzoek. De test geeft een duidelijk resultaat, maar helaas is er ook een hele kleine kans op een miskraam na het doen van deze test.
- Vruchtwaterpunctie. Deze test wordt uitgevoerd in week 15 van je zwangerschap. Hierbij wordt met een dikke naald van buitenaf wat vruchtwater uit de baarmoeder gehaald. Voor deze test geldt hetzelfde als voor de vlokkentest: een duidelijk resultaat, maar ook een kleine kans op een miskraam.
- De NIPT-test. NIPT is een afkorting van niet Niet-Invasieve Prenatale Test. Dit betekent dat er niets uit je baarmoeder gehaald hoeft te worden voor deze test. Via jouw eigen bloedonderzoek wordt je baby gescreend. Het grote voordeel is natuurlijk dat er door deze test geen verhoogd risico op een miskraam is. Het nadeel is echter dat het resultaat van de NIPT-test minder precies is dan die van de overige testen.
Het kan best lastig zijn om te besluiten of je wel of niet aanvullend onderzoek wilt. Er kan van de uitslag heel veel afhangen. Want wat doe je als de uitslag erop wijst dat de kans groot is dat je baby het syndroom van Down heeft? Het is begrijpelijk dat je veel vragen zal hebben over deze onderzoeken. Je verloskundige zal extra tijd uittrekken om al jouw vragen zo volledig mogelijk te beantwoorden.
Ben jij uitgerekend in ?
Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:Uitgerekend in