Je baby: maand 5 [over spelen, slapen en voeding]

Het is verbazingwekkend om te zien hoeveel jouw baby al heeft geleerd sinds de geboorte. De ontwikkeling gaat razendsnel! De kans is groot dat je kindje zich inmiddels kan omrollen, of daar in ieder geval verwoede pogingen toe onderneemt. Dat is te merken bij het luiers wisselen. Dat is een stuk lastiger als je kleine alle kanten op wiebelt. Heb jij je huis nog niet kidsproof (kindveilig) gemaakt? Dan is het hoog tijd om daar aan te beginnen, want voor je het weet kruipt je kindje naar de meest gevaarlijke plekken.

Je huis kindveilig maken

Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten als je je huis veilig probeert te maken voor je kind(eren):

· Plaats traphekjes boven- én onderaan de trappen in huis. Je kunt ook overwegen om een traphekje te hangen in de ingang van de keuken. De kans op ongelukjes is daar met al die apparatuur namelijk erg groot. Heb je een (gedeeltelijk) open keuken? Dan heeft zo’n hekje helemaal voordelen: je kunt vanaf de keuken goed je kindje in de gaten houden en weet zeker dat het niet bij hete pannen en kranen kan komen;

· Stopcontacten zijn interessante dingen voor kleintjes en helaas passen hun vingertjes makkelijk in de gaatjes. Ook daar moet je natuurlijk niet aan denken. Om dat te voorkomen is het aan te raden om alle stopcontacten in het huis te voorzien van schuifplaatjes, die de gaatjes afdekken zolang een stopcontact niet in gebruik is;

· Zorg ervoor dat gevaarlijke spullen en vloeistoffen (denk aan schoonmaakmiddelen) achter slot en grendel staan. Er zijn speciale slotjes die je kunt gebruiken om een besteklade kindveilig te maken. Misschien denk je dat al die maatregelen nog overbodig zijn, omdat je kindje toch nog niet kan staan of lopen. Bedenk echter wel: voor je het weet kan hij of zij dat wel, en je wilt natuurlijk niet te laat zijn!

Ben jij bevallen in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in uitgerekend waren!

Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Speelgoed voor je baby – maand 5

Wie heeft er nou speelgoed nodig, wanneer je handen en voeten hebt waar je van alles mee kunt doen? Een handje kun je open en dicht knijpen, voor je ogen houden en er lekker mee slaan. En voeten? Die stop je je gewoon lekker in je mond! Waarschijnlijk is jouw kindje hier met een maand of 5 ook druk mee. De kans is ook groot dat je kindje daarbij flink lawaai maakt, want het produceren van geluiden is ook blijft ook fascineren. Wanneer je samen speelt met je kindje zal je merken dat de ontwikkeling steeds verder gaat. Een simpel testje: verstop eens een speeltje van je kind onder een doek en haal het vervolgens weer tevoorschijn. Het zal niet lang meer duren voordat je kindje door krijgt dat het speeltje niet echt weg is en dat dat dus ook betekent dat het er niet meer is als het niet meer zichtbaar is. Dit besef zal ook langzaam groeien op andere gebieden. Zo zal je kindje zich langzaam aan ook gaan beseffen dat papa en mama ook gewoon terugkomen wanneer ze even weg zijn.

Favoriet speelgoed baby – maand 5

Denk jij dat je kindje nog te klein is om een goed boek te kunnen waarderen? Helemaal niet! Probeer maar eens een leuk prentenboek voor te lezen. Je kindje zal het prettig vinden om naar je stem te luisteren en de plaatjes te bekijken. Zoek bij voorkeur boeken uit met niet al te ingewikkelde tekeningen en met veel contrasterende kleuren. Of, nog leuker, zoek een mooi voelboek uit. Er zijn allerlei stevige kartonnen en plastic boekjes, waarin andere materialen of leuke geluiden in verwerkt zijn. Ander speelgoed dat je kindje leuk kan vinden op deze leeftijd zijn speelkleden, rammelaars (lekker lawaai maken) en bijtringen (au, die tandjes!).

Voeding maand 5 [Drinken én eten?]

Is jouw baby al toe aan een hapje? Tot 6 maanden heeft je kleine voldoende aan de fles of borst, maar vanaf dat moment is er meer nodig om goed te kunnen groeien. De kans is groot dat je kindje in maand vijf steeds meer interesse in voedsel begint te krijgen. Ieder hapje dat jij in je mond stopt, wordt met belangstelling gevolgd. Misschien dat zelfs het mondje daarbij open en dicht gaat, omdat je kind jouw gedrag imiteert. Heb je het idee dat je baby geïnteresseerd raakt in ander soort voedsel? Probeer dan voorzichtig eens wat vaste voeding te geven.

Starten met vaste voeding

Zoals we bij maand 4 al aangaven is het aan te raden om te starten met een papje van melk en rijstebloem. Maak daarna eens een groentehapje van bijvoorbeeld gekookte wortel. Of geef iets dat je kleine in de hand kan houden, zoals een (on)gekookte hele of halve wortel of stukje gekookte bloemkool. Let er daarbij wel op dat je kleine het kauwen nog niet gewend is, waardoor verslikken erg snel gaat. Blijf er daarom ook altijd bij wanneer je kindje wat eet. En, ook belangrijk: begin pas met bijvoeding wanneer je kindje zelfstandig en stevig rechtop kan zitten. Anders is verstikkingsgevaar nog groter!

baby 5 maand voeding wortel

Lekker slapen! – baby maand 5

Je zal merken dat je baby voor wat langere periodes wakker blijft. Was het net na de geboorte al een hele inspanning om drie kwartier wakker te blijven, inmiddels houdt je kleine zo 1,5 uur de oogjes open. Hierdoor ontstaat er een patroon dat wat beter bij jouw eigen slaappatroon past: ’s nachts een uur of 10 slaap en zo’n 3 keer per dag ongeveer 1,5 uur wakker, met tussendoor nog wat hazenslaapjes. De kans dat je kindje ’s nachts nog een keertje wakker wordt is groot. De meeste kindjes kunnen zo’n 5 of 6 uur achter elkaar doorslapen. Als je geluk hebt ligt deze lange periode midden in de nacht, waardoor jij ook je nachtrust weer krijgt. Als je pech hebt zit die langere slaapperiode net in de avond- of vroege ochtenduren. Slaapt jouw kindje ’s avonds lang door? Ga dan zelf ook lekker vroeg naar bed, zodat je die uren meepikt. Verder is het een kwestie van even doorbijten. Deze fase kan heel vermoeiend zijn, maar wees gerust: ooit slaapt ook jouw kleintje de hele nacht door! Schakel tot die tijd af en toe hulp in; misschien willen opa en oma eens een nachtje oppassen?

Reageer op artikel:
Je baby: maand 5 [over spelen, slapen en voeding]
Sluiten