Je baby – maand 8 [Verlatingsangst, lawaai maken en meer]
Je kindje ontwikkelt zich razendsnel. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. In het koppie van jouw kleine gebeurt ontzettend veel. De kans is groot dat je dat deze maand flink gaat merken; verlatingsangst steekt de kop op. Mama, ga niet weg!
Geestelijke ontwikkeling baby – maand 8
Je baby gaat zich in deze periode beseffen dat dingen blijven bestaan, ook wanneer deze niet meer in het zicht zijn. Wanneer mama de kamer uitloopt, betekent dit dus niet dat ze niet meer bestaat, maar dat ze even ergens anders is. Hoewel dat misschien een prettige gedachte lijkt, kan dit besef (dat ‘objectpermanentie’ wordt genoemd) je kleintje schrik aanjagen. Voor zijn gevoel vormden jullie tot nu toe een eenheid, maar nu komt het besef dat jij ook zomaar weg kan gaan. Het kost even tijd om aan die gedachte te wennen. Dit kan een lastige periode zijn, waarin je baby het op een brullen zet zo gauw je aanstalten maakt om weg te lopen. Voor jou is het ook geen pretje om een huilend kind te moeten achterlaten bij opvang of oppas. Er zit helaas niets anders op dan toch even door te zetten. Je kindje zal namelijk hoe dan ook moeten leren dat mama en papa soms weg gaan, maar dan ook gewoon weer terugkomen. Veel ‘kiekeboe’ spelen kan helpen om dit proces te vergemakkelijken, omdat daarin het principe van ‘weg zijn’ en ‘weer terug komen’ wordt nagebootst.
Ben jij bevallen in ?
Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in uitgerekend waren!
Ga naar het forum:Uitgerekend in
Verlatingsangst én eenkennigheid
Verlatingsangst is niet de enige hobbel die in deze periode genomen zal moeten worden. Door de geestelijke ontwikkeling kan je kleine ook steeds makkelijker gezichten herkennen en uit elkaar halen. De eerste maanden in zijn leventje draaide het om eten, slapen en knuffelen, waarbij het weinig uitmaakte wie daarbij hielp. De kans is echter groot dat je kind in maand 7 een voorkeur gaat ontwikkelen voor bepaalde personen. Ook kan hij ineens verlegen worden wanneer er onbekenden in de buurt zijn. Opeens mag opa niet meer helpen bij het eten, of mag alleen mama het dekentje nog instoppen. Ook dit kan onpraktische en lastige situaties opleveren, die je natuurlijk het liefst zou willen voorkomen. Toch is het goed om deze situaties niet uit de weg te gaan. Je kind zal er toch aan moeten wennen!
Voeding in maand 8
Het voedingsschema van je baby voor maand 8, lijkt op het schema voor maand 7. Je kleine is nog steeds aan het wennen aan al die nieuwe smaken en structuren. Een goede mix van borst-/flesvoeding en vaste voeding is daarom belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Hoe snel de borst-/flesvoeding wordt afgebouwd hangt ook af van de behoefte van je kind. Geef je borstvoeding? Dan is de kans groot dat de voeding aan het eind van de middag en/of voor het slapen gaan het langste in stand blijven. Na alle indrukken van de dag is je kindje dan namelijk wel toe aan een rustmomentje.
Gepureerd of in stukken?
Geef je je baby voornamelijk gepureerde groente- en fruithapjes? Dan kan het goed zijn om dit wat vaker af te wisselen met stukjes. Biedt bijvoorbeeld eens een gekookte wortel aan, of een lekker stuk banaan. Door de voeding ongepureerd aan te bieden, went je kleintje makkelijker aan de verschillende texturen van eten. Het eten wordt hierdoor ook een stuk avontuurlijker: wat is er nu leuker dan een stukje broccoli te bestuderen? Je kindje zal beter eten wanneer het er plezier in heeft. Ben je bang dat je kleintje zich verslikt in de stukjes? Dat is juist een extra reden om er mee te oefenen. Wanneer je kindje doorheeft hoe het moet kauwen, neemt de kans op verslikken af.
Spelen maand 8 – hoe meer lawaai, hoe beter!
De motoriek van je baby wordt ook steeds beter. Dit uit zich niet alleen in het feit dat veel kindjes rond deze tijd beginnen te kruipen. Sommige kunnen zelfs al staan bij de tafelrand. Ook de fijne motoriek ontwikkelt zich, waardoor je kleine nu in staat is kleine voorwerpen zelf op te pakken. Ligt er iets buiten bereik? Dan zal je kindje je daar in deze periode op gaan attenderen door ernaar te wijzen. Een simpel, maar effectief gebaar! Blokken zullen in deze tijd favoriet gaan worden. Je kindje kan ze nu zelf goed oppakken en stapelen, maar het omgooien tijdens het spelen blijft natuurlijk het allerleukst. Ook lawaai maken blijft iets om enthousiast van te worden. Haal eens een pan en een paar houten lepels uit de keukenkast en laat je kindje drummen. Succes gegarandeerd!
Passend speelgoed in maand 8
Behalve blokken en pannen is er nog ander speelgoed waar je kindje in deze periode veel plezier van kan hebben. Denk bijvoorbeeld eens aan:
· Boekjes. Het liefst met duidelijke illustraties. Geluid- en voelboekjes doen het ook goed;
· Stapelbekers. Simpel maar doeltreffend. Opstapelen, in elkaar zetten, omgooien… Je kunt er van alles mee!
· Badeendjes en ander waterspeelgoed. Omdat je kindje steeds beter zelfstandig zit, wordt het badderen ook steeds leuker. Een paar speeltjes zijn goed voor uren waterplezier;
· Muziekinstrumenten. Bespeel je zelf een instrument? Laat je kindje dan vooral eens mee oefenen. Wie zegt dat een baby geen piano of gitaar kan spelen? Je kleine zal het zelfgeproduceerde geluid fantastisch vinden!
Loopstoeltje of exersaucer; goed of niet goed?
Een loopstoeltje of exersaucer is een geweldig en populair apparaat om je kindje meer bewegingsruimte te geven en te laten oefenen met lopen. Toch worden dergelijke apparaten door veel deskundigen afgeraden, omdat ze de lichamelijke ontwikkeling (bijvoorbeeld van de heupjes en rug) negatief zouden kunnen beïnvloeden. Ditzelfde geldt voor de baby bouncer (soort schommel die je binnen kunt ophangen). Overweeg je de aanschaf van zo’n apparaat? Dan is het goed om het advies van de deskundigen mee te nemen in je overweging.
Lees verder onder de foto.
Slapen – maand 8
Verlatingsangst kan ook bij het naar bed gaan een negatieve invloed hebben. Sliep je kleine tot voor kort makkelijk in, zo gauw je de slaapkamer uit was? De kans is groot dat dat momenteel niet zo vlekkeloos verloopt. Opeens wil je kindje niet meer dat je weggaat en schreeuwt het moord en brand. Kijk er ook niet vreemd van op dat je ’s nachts opeens gewekt wordt door gehuil. Het is nu eenmaal veel enger om wakker te schrikken wanneer je je beseft dat mama of papa er niet is. Deze periode kan heel wat gebroken nachten opleveren. Helaas zit er niets anders op dan door te zetten. Hoe sneller je kindje zich realiseert dat papa en mama altijd weer terugkomen, hoe sneller je kindje weer goed slaapt.
Te veel prikkels of een sprongetje?
Het ontwikkelen van verlatingsangst en eenkennigheid, wordt ook wel gezien als sprongetjes in de ontwikkeling van je kindje. Gedurende deze zogenaamde sprongen is de kans groot dat je kindje minder goed slaapt. Daarbij kan ook het humeur er flink door beïnvloed worden. Ben jij gewend dat je kindje altijd het zonnetje in huis is? Dan kan er in deze periode onverwacht een flinke donderwolk verschijnen. Houdt in gedachten dat dergelijke sprongetjes tijdelijk zijn. Het enige wat je kunt doen is zorgen voor voldoende rust. Wanneer je kindje overprikkeld raakt, zal deze periode namelijk nog lastiger zijn. Hou vol, het zal vanzelf weer beter gaan!