31 weken zwanger – over indalen en bevallen

Als je 31 weken zwanger bent heb je nog maar een paar weken te gaan totdat jouw wondertje wordt geboren. De baby blijft zich constant bewegen en is zich momenteel ook nog steeds verder aan het ontwikkelen. De baby wordt slimmer, is aan het trainen en bereid zich voor op de dag dat hij of zij geboren wordt. Maar wat staat er in deze week allemaal te gebeuren? Wat gebeurt er deze week met je baby? Wat gebeurt er deze week met jou en je lichaam?

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Steeds minder ruimte

In week 31 staat er natuurlijk weer veel te gebeuren met je baby. Hieronder staat ten eerste een overzicht van zijn of haar gewicht en lengte.

  • Gewicht: 1500 gram
  • Lengte: 39 centimeter

De ruimte voor de baby in je buik wordt steeds kleiner en dat betekent dat je baby niet meer zoveel kan bewegen zoals hij of zij dat voorheen kon. Natuurlijk zal je regelmatig wel een schop of duwtje voelen, maar verder zal het redelijk rustig blijven. Mocht je voor langere tijd helemaal niets meer voelen, dan is het verstandig om contact op te nemen met de verloskundige. Die kan controleren of alles goed is.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

Goed gedraaid?

Naast dat de baby niet meer veel zal bewegen zal hij of zij in deze week zijn of haar definitieve positie innemen. Dit betekent echter niet dat je baby niet zal kunnen draaien, dat kan namelijk wel. Pas wanneer de baby is ingedaald is dit niet meer mogelijk. De beste positie die je baby kan innemen is met het hoofdje naar beneden. Bijna elk kindje bevindt zich uiteindelijk in de hoofdligging, maar soms gebeurt dat ook niet. Wanneer het kindje in de stuitligging ligt, dan is de kans groot dat je een keizersnede zal moeten ondergaan. De kans op complicaties tijdens een natuurlijke bevalling zijn bij een stuitligging namelijk erg groot.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

31 weken zwanger

Last van indalingsweeën in week 31

Naast de vele activiteiten en veranderingen van je baby, zal jijzelf ook weer een aantal veranderingen kunnen merken. Zoals we in week 30 al aangaven kan in deze periode van de zwangerschap je baby gaan indalen. Hierdoor kun je last hebben van indalingsweeën, die een vervelend gevoel geven in je onderbuik en vagina. Een prettige bijkomstigheid is wel dat je longen nu meer ruimte krijgen. De kans op kortademigheid neemt hierdoor af.

Je zwangerschap kan een grote invloed hebben op de relatie met je partner. Zo heeft de ene vrouw tijdens de zwangerschap juist meer zin in seks, terwijl de andere daar helemaal niet aan moet denken. Medisch gezien mag je, wanneer er geen sprake is van complicaties, seks hebben tot op het moment dat je vliezen breken. Jij en je partner hoeven je dus geen zorgen over die kleine in je buik te maken. Sommige vrouwen voelen zich door hun gewichtstoename tijdens de zwangerschap minder aantrekkelijk voor hun partner. Voel je je onzeker? Praat erover met je partner. Waarschijnlijk vindt je partner je nu juist nog mooier vanwege jullie kindje dat in je buik groeit!

Last van kwaaltjes bij 31 weken zwanger

Ook als je 31 weken zwanger bent kun je last hebben van verschillende zwangerschapssymptomen. We hebben er weer een aantal voor je op een rij gezet met daarbij tips om de klachten te verminderen.

Lekkende borsten vanaf week 31 van je zwangerschap

In deze week kan je al last krijgen van een van de vervelende dingen tijdens en na je zwangerschap, namelijk lekkende borsten. Alle vrouwen krijgen hier tijdens het einde van de zwangerschap last van. Je borsten produceren nu namelijk al moedermelk, zodat de baby straks gevoed kan worden. Hoeveel je lekt is per persoon verschillend. De een zal heel veel lekken, terwijl de ander slechts een druppeltje lekt. In sommige gevallen is het zoveel dat het door je bh en bovenkleding heen lekt. Dit is natuurlijk erg vervelend. Als je er erg veel last van hebt kun je eventueel nu al pads in je bh gaan dragen die beschermen tegen lekkage.

Buikpijn en harde buiken als je 31 weken zwanger bent

We hebben het al vaker besproken, maar kunnen het niet genoeg benadrukken: heb je veel last van harde buiken? Neem dat signaal serieus en zorg ervoor dat je meer rust krijgt. Zo af en toe een harde buik is geen probleem. Je lichaam oefent zo alvast een beetje voor de aanstaande bevalling. Als je continu last hebt is er iets anders aan de hand! Voor buikpijn geldt eigenlijk hetzelfde. Het is normaal dat je hier tijdens de zwangerschap af en toe last van hebt. Het kan allerlei oorzaken hebben. Misschien drukt je baarmoeder op andere organen, hebben je darmen het moeilijk, of heb je last van bandenpijn door het indalen van de baby. Het enige dat je dan kunt doen is zorgen voor gezonde voeding, veel vocht en voldoende rust. Krijg je opeens last van buikpijn die op gezette tijden erger wordt en weer verdwijnt? Of heb je last van plotseling bloedverlies? Overleg dan met je verloskundige!

Het gewicht van jou en je baby in week 31

Het gewicht van jou en je baby zal nog steeds goed in de gaten gehouden worden door de verloskundige. Je klein zal in deze laatste weken nog heel wat gewicht erbij krijgen. Je kindje bouwt een speklaagje op om straks buiten je buik ook warm te kunnen blijven. Die gewichtstoename van de baby zal je ook zelf merken op de weegschaal. Je kan zelf nog eens extra aankomen doordat het lichaam extra vocht vasthoudt. Als je hier veel last van hebt is het aan te raden om veel te drinken en voldoende te bewegen. Bewegen kan nu lastig zijn, door die grote buik en vocht in je voeten. Met een beetje pech kun je niet eens je schoenen meer aan. Een fijne sport voor de laatste week van de zwangerschap is zwemmen. Ook als je 31 weken zwanger bent kun je dit meestal nog prima doen. In het water merk je niets van al die extra kilo’s, waardoor je lichaam even echt kan ontspannen. Ook voor je gewrichten is dit erg prettig!

Moe van je zwangerschap

Je bent inmiddels al 31 weken zwanger; de laatste loodjes zijn begonnen. En die laatste loodjes zijn helaas vaak ook het zwaarst. Ben jij er in week 31 eigenlijk wel klaar mee? Troost je met de gedachte dat je niet de enige vrouw bent met dit gevoel. En denk eraan dat je het grootste gedeelte van de zwangerschap achter de rug hebt. Hoe moe je nu ook bent, binnenkort ben je die grote buik weer kwijt en heb je een schattig baby’tje in je armen. Probeer het wat rustiger aan te doen als je je deze week erg moe voelt. Als je wat minder moe bent ziet het er allemaal al snel weer wat rooskleuriger uit!

Doen als je 31 weken zwanger bent: de puntjes op de i zetten voor het bevallen

Je zit nu in week 31, dat betekent dat je officieel nog 9 weken te gaan hebt. Het is wel verstandig om alles nu klaar te hebben voor de komst van de baby, aangezien sommige vrouwen eerder bevallen dan de officiële bevallingsdatum. Is de babykamer al klaar? Is alles gereed voor de baby om goed te kunnen leven? Zijn de laatste puntjes op de i gezet? Zorg ervoor dat je in deze week begint met de laatste dingen af te ronden.

Ben je van plan om thuis te gaan bevallen? Zorg er dan ook voor dat je aan alle eisen voldoet om thuis te bevallen. Heb je al een kraampakket geregeld? In sommige gevallen wordt dit kraampakket vergoed door je verzekeraar. Het is handig om dit even na te vragen.

Benieuwd wat je nog meer staat te wachten? Lees verder over 32 weken zwangerschap.

Reageer op artikel:
31 weken zwanger – over indalen en bevallen
Sluiten