39 weken zwanger [harde buiken en andere symptomen]

Als je 39 weken zwanger bent laat de bevalling echt niet lang meer op zich wachten! Het kan zelfs zo zijn dat jij inmiddels je baby al in je armen hebt! Als het nog niets zo ver is zal je partner waarschijnlijk nog steeds op stand by staan. Wat staat er als je nog niet bevallen bent deze week nog te gebeuren met jou en je baby?

Ben jij uitgerekend in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in hun kindje verwachten! Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Geen groeispurt meer

In week 39 staat er natuurlijk weer veel te gebeuren met je baby. Hieronder staat ten eerste een overzicht van zijn of haar gewicht en lengte.

  • Gewicht: 3300 gram
  • Lengte: 50 centimeter

Zoals je waarschijnlijk al hebt gelezen, te horen hebt gekregen of hebt gezien in onze tijdlijn zal je baby niet heel veel meer groeien in deze laatste weken van je zwangerschap. De groeispurt is voorbij en je baby zal niet meer langer, maar alleen zwaarder worden. Al het gewicht dat er nu bijkomt bij je baby is als reserve bedoeld voor na de bevalling. De baby komt straks in een nieuwe wereld en zal moeten wennen aan alles, waaronder de voeding en omstandigheden. De baby zal na de bevalling de eerste dagen dan ook flink afvallen. Het duurt een paar weken voordat de baby gewend is aan onze wereld.

Gratis Blije Doos

Bestel gratis de blije doos en ontvang onder andere producten van Nijntje, Prénatal, Sudocrem, Philips Avent én een heel pak Pampers.

In het begin van de zwangerschap was je baby doorzichtig. Beetje bij beetje begon de kleur te veranderen tijdens de zwangerschap naar de kleur roze. Als je 39 weken zwanger bent wordt de huid van je kindje steeds witter. Ook als jijzelf een donkere huid hebt zal je baby bij de geboorte vrij licht zijn. Dit komt doordat het pigment bij kinderen dan nog niet is ontwikkeld. Deze ontwikkeling vindt pas enkele weken na de geboorte plaats. Je kindje begint dan steeds meer zijn of haar kleur te krijgen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

39 weken zwanger

Geïrriteerd en vergeetachtig

Naast de vele activiteiten en veranderingen van je baby, zal jijzelf natuurlijk ook weer veranderen. Hieronder staan de belangrijkste veranderingen die je deze week kan merken.

Je zal in deze week vergeetachtig zijn, snel geïrriteerd en ook moe, maar dat is natuurlijk normaal. Je bent nu 39 weken verder en in die 39 weken heb je waarschijnlijk allerlei kwaaltjes gehad en moeite met slapen gehad. Eigenlijk kijk je waarschijnlijk stiekem al uit naar het moment dat het allemaal achter de rug is! Wees gerust, het is bijna zover. Bijna zal je af zijn van alle kwaaltjes die je de afgelopen maanden hebt meegemaakt. Geniet nog even van de laatste dagen, neem je rust en bereid je voor op de bevalling.

In deze week zal je je vast zorgen gaan maken over  de bevalling. Sommigen maken zich zorgen over de pijn die je zal hebben. Anderen zullen zich bekommeren om de bevalling en of alles wel goed zal gaan. Probeer je zo min mogelijk zorgen te maken, want je kan je nooit helemaal voorbereiden op wat komen gaat. Hoe het werkelijk is merk je pas wanneer de bevalling aan de gang is. Probeer je voor te bereiden door ontspannings- en ademhalingsoefeningen te doen, zodat je weet hoe je de pijn het beste aan kunt.

Symptomen en kwaaltjes bij 39 weken zwangerschap

Ook als je 39 weken zwanger bent zijn er weer allerlei kwaaltjes waar je last van krijgen of hebben. We zetten er hier weer een paar veelvoorkomende op een rijtje.

Misselijk en moe als je 39 weken zwanger bent

Je zit nu in een van je laatste weken en het kan dan zo ontzettend vervelend zijn om je misselijk te voelen tijdens deze periode. Deze misselijkheid zal je vaak in combinatie krijgen met het gevoel dat je echt heel snel moe bent. Het kan zelfs zo zijn dat je een hele hoge of lage bloeddruk hebt. Het enige wat je eigenlijk kan doen is om rustig te blijven, uit te rusten en er voor zorgen dat je goed let op wat je lichaam zegt. Wanneer je het gevoel hebt dat deze misselijkheid niet gewoon is dan is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je met je verloskundige contact opneemt. Deze misselijkheid en moeheid gaan echter meestal vanzelf weg als je voldoende rust neemt.

Slijmprop verloren in week 39 van de zwangerschap

Er zijn veel vragen rondom het verliezen van de slijmprop tijdens de zwangerschap. De een zal de slijmprop een paar weken voor de bevalling verliezen, terwijl de ander deze nog niet zal verliezen en pas bij de zwangerschap de slijmprop verliest. Wanneer je merkt dat je meer dan twee weken voor je bevalling je slijmprop hebt verloren is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige. Deze kan samen met jou kijken wat de te nemen acties zullen zijn. Daarnaast moet je altijd contact opnemen met je verloskundige wanneer er bloed in het spel is.

Het verliezen van de slijmprop geeft niet aan of je bevalling dichtbij is of niet. Sommigen verliezen de slijmprop een paar weken voor de bevalling, terwijl anderen deze pas tijdens de bevalling verliezen.

Harde buiken en menstruatiepijn

Het hebben van harde buiken of menstruatiepijn kan verschillende betekenissen hebben. Je lichaam oefent deze weken vast voor de bevalling en daardoor kun je vaker harde buiken hebben. Daarnaast kan de zwangerschap darmproblemen veroorzaken, waardoor je krampen kunt krijgen die op menstruatiepijn lijken. Vaak zal je aan het einde van de zwangerschap ook een normale buikpijn krijgen in combinatie met diarree. Dit komt door de druk op je darmen en de zwangerschapshormonen in je lichaam. Menstruatiepijn kan echter ook ontstaan door voorweeën of zelfs echte weeën. In het begin zijn deze weeën namelijk nog niet zo sterk en daardoor goed te vergelijken met de krampen die je krijgt tijdens de menstruatie. Het is dan afwachten of de weeën doorzetten, of dat het slechts oefenweeën blijken te zijn. Deze laatste trekken vanzelf weer weg. Als je twijfelt over wat je voelt is het goed om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Seks als je 39 weken zwanger bent

Aan het einde van je zwangerschap zal je natuurlijk een hele dikke buik hebben, wat het niet makkelijk maakt om seks te hebben met je partner. Het kan wel zo zijn dat je zin hebt aan het einde van je zwangerschap. Het is volgens onderzoeken gewoon veilig om gemeenschap tijdens je zwangerschap te hebben. Het is dus een kwestie van creativiteit vanwege je dikke buik. Alleen wanneer je vliezen gebroken zijn is gemeenschap af te raden. De baby is op dat moment namelijk minder goed beschermd tegen infecties.

Doen als je 39 weken zwanger bent: strippen!

In dit geval bedoelen we met strippen iets anders dan dat waar je misschien aan eerste instantie aan dacht. Als je 39 weken zwanger bent en de baby nog geen aanstalten lijkt te maken om naar buiten te komen, kun je overwegen je te laten strippen. Misschien is de zwangerschap inmiddels zo zwaar, dat je het liefst de bevalling nu metten wilt starten. Het kan ook zijn dat de verloskundige wilt dat de bevalling begint, omdat je baby bijvoorbeeld te weinig voedsel over heeft in de baarmoeder. Dit zijn momenten waarop het goed kan zijn om te strippen. Dit strippen gebeurt door de verloskundige of gynaecoloog, die met een hand de vliezen bij je baarmoedermond voorzichtig lostrekt. Dit kan alleen als je baarmoedermond al wat zachter is geworden en meegeeft. Door het lostrekken van de vliezen worden bevallingshormonen aangemaakt. Vaak start binnen 48 uur na het strippen de bevalling.

Is de baarmoedermond nog dicht? Dan kan de verloskundige je nog niet strippen. Hoe moe je dan misschien ook bent van je dikke buik, je kindje is er blijkbaar nog niet aan toe om geboren te worden. Dan zul je deze week dus toch echt nog even moeten afwachten!

Reageer op artikel:
39 weken zwanger [harde buiken en andere symptomen]
Sluiten