Petra
Petra Zwangerschap 5 Apr 2016

Uitgerekende datum in 2020 of zwangerschapsdatum berekenen?

Benieuwd naar je uitgerekende datum of bavallingsdatum? Dit is niet alleen belangrijk voor de voorbereidingen die je wil treffen, maar ook fijn voor jezelf om te weten wanneer je zwangerschap voorbij is. De term die gebruikt wordt in de medische wereld is de uitgerekende datum. Deze datum kan je zelf eenvoudig berekenen, echter kan je hier ook op verschillende andere manieren achter komen. De meest simpele methode is het doen van een zwangerschapstest, maar dat kan pas wanneer je al een week of 5 zwanger bent.

Wat weet je bij het berekenen van de uitgerekende datum?

Het berekenen van de uitgerekende datum wil niet zeggen dat je ook daadwerkelijk op die datum zal bevallen. Er zijn verschillende factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Zo kan de ene factor ervoor zorgen dat je je baby eerder ter wereld zal brengen, terwijl de ander er voor kan zorgen dat het wat langer gaat duren. Een kortere zwangerschap kan best fijn voor je zijn, maar een langere is soms best heftig. Al met al is het berekenen van de datum wel fijn om te doen, omdat dit toch een schatting geeft van de datum wanneer je kan verwachten dat je baby ter wereld komt. Of dit vaak ook betrouwbaar is kan aan getwijfeld worden.

Hieronder gaan we dieper in op welke manier je de uitgerekende datum kan berekenen, wat het belang is van deze datum en hoe betrouwbaar dit is.

Hoe bereken je de uitgerekende datum?

Er zijn verschillende manieren om te berekenen wat je uitgerekende datum al zijn. Wanneer je weet dat je zwanger bent kan je eenvoudig 40 weken bij je huidige situatie optellen wat ongeveer een beeld geeft van wanneer je uitgerekend zal zijn. Dit is niet altijd een goed beeld van de situatie, aangezien je soms verder in je zwangerschap bent dan je zou verwachten. Hieronder noemen wij een aantal manieren waarop je eenvoudig en accuraat kan berekenen wanneer het einde van je zwangerschap in zicht zal komen.

Uitgerekende datum tijdens de 12 weken zwangerschap echo

Een van de eerste echo’s die je tijdens je zwangerschap zal krijgen is de termijnecho. Dit is de echo die je zal krijgen aan het begin van je zwangerschap. Vaak wordt dit ook wel de 12 weken zwangerschap echo genoemd, omdat het vaak plaatsvindt in de twaalfde week van je zwangerschap. Natuurlijk zijn hier uitzonderingen op.

Tijdens deze echo kan je vragen wanneer je zwangerschap zal eindigen of zelf een berekening maken hoeveel weken je nog te gaan hebt. Je weet uiteraard dat je dan ongeveer in de twaalfde week van je zwangerschap zit waardoor het dus redelijk eenvoudig is om de overige weken er bij op te tellen.

Dit is vaak ook de betrouwbaarste manier om deze berekening te maken, aangezien de termijnecho veelzeggend is over het aantal weken dat je zwanger bent. Daarnaast kan je aan de specialisten ook de vraag stellen wanneer je uitgerekend bent. Zij zullen je snel van een antwoord kunnen voorzien.

Tijdens de echo in deze week kan je nog niet weten wat het geslacht van je baby is. Het geslacht kan pas na ongeveer 16-17 weken bepaald worden. Ook dit is weer per zwangerschap afhankelijk. De een krijgt het later te horen dan de ander. Vaak wordt zo’n echo dan ook pas in de 20e week gedaan, aangezien dat de week is waar je zeker kan weten wat het geslacht is.

Zelf een berekening maken

Je hoeft niet afhankelijk te zijn van specialisten of van een echo om te bepalen wanneer je zwangerschap eindelijk ten einde zal zijn. Je kan ook zelf berekenen wanneer de grote dag plaats zal vinden. Je kan namelijk het volgende doen:

  • Je kan 40 weken of ongeveer 280 dagen optellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit geeft een heel goed beeld van je datum.
  • De ovulatiedatum is afhankelijk van je menstruatiecyclus. Het is dan ook belangrijk om in de gaten te houden hoe lang je menstruatiecyclus duurt. Wanneer het een dag korter of langer is dan is het belangrijk om dit op te tellen of af te trekken van de dagen die hierboven staan.

Online je uitgerekende datum berekenen

Ondanks dat bovenstaande manieren nogal betrouwbaar zijn kan het ook voor jezelf belangrijk zijn om meer zekerheid te krijgen over wanneer je eindelijk uitgerekend bent. Je wil zekerheid hebben wanneer je kan beginnen met de voorbereidingen. Dit geeft je niet alleen een fijn gevoel in je hoofd, maar zorgt er ook voor dat de stress minder zal zijn. Stress voorkomen tijdens je zwangerschap is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je baby. Het is dus belangrijk om zo goed mogelijk alles georganiseerd te hebben.

Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van verschillende online tools om je uitgerekende datum te berekenen.

Zo kan je op de volgende website berekenen wat je uitgerekende datum zal zijn: http://www.ikbenzwanger.com/uitgerekende-datum-zwangerschapskalender-bevalling.php

Het enige wat je hier hoeft in te vullen is wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie is en hoe lang je menstruatiecyclus is. Op basis van deze twee ingevulde waarden zal je je datum ontvangen. Dit zorgt dus voor een hele betrouwbare indicatie. Iets wat je waarschijnlijk nu wel nodig hebt om niet met zorgen in je hoofd te zitten.

Wat is het belang en betrouwbaarheid van de uitgerekende datum

Het belang van de uitgerekende datum is dat je wil weten wanneer het zover is zodat je je zo goed mogelijk kan voorbereiden. Een zo goed mogelijke voorbereiding is voor jezelf fijn, maar eigenlijk nog fijner voor de baby. Je baby moet namelijk een goede plek vinden om de eerste weken door te komen in de onbekende wereld voor hem of haar.

De betrouwbaarheid van de uitgerekende datum is wel iets waar niet iedereen het over eens is. De een noemt de berekening van de uitgerekende datum betrouwbaar, terwijl de ander daar niet zo over denkt. Voor beide gevallen is wel iets te zeggen.

Reageer op artikel:
Uitgerekende datum in 2020 of zwangerschapsdatum berekenen?
Sluiten