Petra
Petra Algemeen 30 Jan 2020

4 weetjes over zwanger worden na een miskraam

Iedere vrouw die een miskraam heeft gehad, zal hier op haar eigen wijze mee omgaan. Sommige vrouwen kiezen ervoor om direct weer proberen zwanger te worden. Andere hebben maandenlang tijd nodig om de emotionele gebeurtenis te verwerken. Wat dat betreft is er natuurlijk geen goed of fout. Houd in gedachten dat de kans dat je uiteindelijk toch je baby in de armen kan houden is groot. Als je één miskraam hebt gehad, is de kans op een succesvolle zwangerschap voor jou namelijk net zo groot als voor iemand die geen miskraam heeft gehad. Kijk, dat is nieuws om vrolijk van te worden! Hierbij 4 weetjes over zwanger worden na een miskraam.

1. Starten met seks na een miskraam

Na een miskraam zorgt je lichaam er vaak zelf weer voor dat het proces wordt afgerond. Als dat niet gebeurt, kan een curettage noodzakelijk zijn om de resten van de vrucht te verwijderen. Dit is een kleine, gynaecologische ingreep, waarbij de baarmoeder als het ware schoon wordt geschraapt. Maar wanneer kan je dan weer seks hebben? Over het algemeen geldt dat wanneer je geen pijn (meer) hebt en geen bloeding meer hebt, het veilig is om seks te hebben. In geval van een curettage kan het een paar weken langer duren, omdat je daardoor wat langer last kan hebben van bloedingen.

2. Het juiste moment om weer zwanger te worden

Hoewel het over het algemeen veilig is om snel na een miskraam weer seks te hebben, is het beter om nog even te wachten met proberen zwanger te raken. Over het algemeen is het advies om twee maanden geduld te hebben. Waarschijnlijk is het veilig om zwanger proberen te raken als je na de miskraam weer een volledige menstruatiecyclus hebt gehad. Als je je kindje bent verloren voordat je 13 weken zwanger was, kun je twee weken na de miskraam al weer een eisprong hebben. Toch kan het ook nog wel twee maanden duren voordat je cyclus weer op gang komt. Door die twee maanden of volledige menstruatiecyclus af te wachten, weet je zeker dat de hoeveelheid zwangerschapshormonen (hCG) weer op het normale level zit. Daarnaast zal het baarmoederslijmvlies dan weer volledig hersteld zijn, waardoor een bevruchte eicel zich goed kan innestelen.

Testen of het kan

Als je zwanger probeert te worden voordat de zwangerschapshormonen van de vorige zwangerschap uit je lijf zijn, kan dit een valse postieve uitslag geven bij een zwangerschapstest. Dan denk je weer zwanger te zijn, terwijl de test de hormonen van de vorige zwangerschap meet. Lastig is wel dat je alleen door het doen van een bloedtest kan vaststellen of de hoeveelheid hCG weer op nul staat. Zo’n test wordt niet standaard gedaan, maar je kunt je huisarts natuurlijk wel vragen of je getest kan worden. Zo heb je eerder duidelijkheid over je situatie. Daarbij is het belangrijk om te bedenken dat hoe langer je zwanger bent, hoe meer hCG je in je bloed zal hebben. Als je pas na 13 weken zwangerschap een miskraam hebt gekregen, zal het dus ook langer duren voordat hCG weer uit je lijf is. Het is hoe dan ook raadzaam om met je arts te bespreken wanneer het voor jou een gezond moment is om weer zwanger proberen te raken. Ieder lijf en iedere situatie is weer anders!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw met bril blond haar

3. Zo word je zwanger na een miskraam

Zwanger proberen te worden na een miskraam is niet anders dan zwanger proberen te worden zonder dat je een miskraam hebt gehad. Probeer seks te hebben rondom de periode van je eisprong, omdat de kans op een zwangerschap dan het grootste is. Ook gezonde voeding (bijvoorbeeld voldoende fruit eten en kiezen voor gezonde tussendoortjes), voldoende beweging en het krijgen van voldoende slaap kunnen een factor van invloed zijn. En het is nog steeds belangrijk om prenatale vitamines te slikken (met name foliumzuur). Houd daarbij niet alleen je fysieke, maar ook je mentale conditie in de gaten. Je kan fysiek in staat zijn om weer zwanger te worden, maar mentaal kan het een heel ander verhaal zijn. Zwanger worden alleen maar om de afgebroken zwangerschap te vervangen is geen goede optie. Begin pas weer op het moment dat je er klaar voor bent en weet dat je het aankan ongeacht het resultaat. De volgende poging kan goed gaan, maar het kan ook zijn dat zwanger worden eerst niet lukt, of dat je toch weer met een nieuwe miskraam te maken krijgt. Dit kan veel stress veroorzaken. Bedenk van tevoren goed of je al deze situaties weer aan zou kunnen.

4. Zwanger worden na een miskraam lijkt makkelijker

Het is nog niet duidelijk of je vruchtbaarder wordt door het krijgen van een miskraam. Toch is er onderzoek dat daar wel op wijst. In 2016 is er in Amerika een onderzoek uitgevoerd. Bij duizend vrouwen werd gekeken hoe snel zij zwanger werden na een miskraam. Naar voren kwam dat 70% van de vrouwen binnen drie maanden na de miskraam weer zwanger was. Van de vrouwen die langer wachten met opnieuw zwanger worden raakte 51% binnen afzienbare tijd zwanger. Meer onderzoek is nodig, maar deze onderzoeksresultaten lijken er dus op te wijzen dat het niet nodig is om lang te wachten met zwanger worden als je een miskraam hebt gehad.

4. Geen grotere kans op een miskraam

Uit ouder onderzoek kwam naar voren dat vrouwen die snel na een miskraam weer zwanger raakten, meer kans hadden op nog een miskraam. Deze onderzoeksresultaten zijn inmiddels weer weerlegd door andere onderzoeken. Zoals we in de inleiding al aangaven is de kans op een succesvolle, gezonde zwangerschap na één miskraam heel groot. Uit ander onderzoek blijkt dat minstens 85 procent van de vrouwen die een miskraam heeft gehad uiteindelijk een gezonde zwangerschap heeft. Hoe moeilijk het ook kan zijn: vertrouw dus op je lijf. Het kan lastig zijn om daar weer vertrouwen in te krijgen wanneer je net door allerlei emoties bent gegaan die een miskraam kan veroorzaken. Lukt het je niet om hier weer positief mee om te gaan? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen, op persoonlijk of professioneel vlak. Zodat je hopelijk weer snel goed in je vel zit en positief naar de toekomst kunt kijken!

Reageer op artikel:
4 weetjes over zwanger worden na een miskraam
Sluiten