5x belangrijk om te weten over invriezen van eicellen

Het invriezen van eicellen wordt steeds populairder. Dat is te begrijpen, aangezien vrouwen ook steeds later zwanger worden. Op oudere leeftijd neemt de vruchtbaarheid af. Door op jongere leeftijd eicellen in te vriezen, heb je als vrouw een ‘voorraadje’ voor op het moment dat je zwanger wilt worden. Dit klinkt vrij simpel, maar het is belangrijk om hierbij niet onvoorbereid te werk te gaan. Hierbij 5 dingen die belangrijk zijn om te weten over het invriezen van eicellen.

1. Dit gebeurt er bij het invriezen van eicellen

Het invriezen van eicellen wordt ook wel cryoconservering genoemd. Het is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij bij de vrouw volgroeide eitjes worden geoogst uit de eierstoken. Deze eicellen worden vervolgens onbevrucht ingevroren en opgeslagen om op een later tijdstip te kunnen gebruiken. De start van dit proces is hetzelfde als bij ivf: je moet eerst zes weken hormooninjecties gebruiken voordat de eitjes geoogst worden. Door de injecties worden de natuurlijke hormonen die iedere cyclus slechts één eitje produceren tijdelijk uitgeschakeld. Na twee tot vier weken van deze injecties, volgen er vaak twee weken waarin hormooninjecties gebruikt worden die de eierstokken stimuleren. Hierdoor rijpen er meerdere eitjes.

Oogsten van de eitjes

Op het moment dat deze eitjes volgroeid zijn, worden ze ‘geoogst’. Dit gebeurt met behulp van een dunne naald, die door de arts wordt ingebracht via de vagina, richting de eierstokken. Een roesje hierbij is meestal voldoende om niets mee te krijgen van deze procedure. Direct na het verwijderen van de eitjes worden deze geanalyseerd. De gezonde eicellen worden vervolgens ingevroren in vloeibare stikstof en opgeborgen. Hoelang de eicellen bewaard kunnen worden is nog niet duidelijk, omdat de procedure nog maar relatief kort uitgevoerd wordt. Sommige wetenschappers verwachten dat de houdbaarheidsdatum zo’n 5 jaar is, anderen zeggen dat het er 10 kunnen zijn.

De eicellen gebruiken

Wil je de eicellen gaan gebruiken? Dan worden deze in warme vloeistof snel ontdooid. Daarna worden ze ingespoten met een spermacel. Na drie tot vijf dagen wordt gekeken of de eitjes daadwerkelijk bevrucht zijn. De bevruchte eicellen kunnen vervolgens via een katheter in de baarmoeder ingebracht worden.

2. Succes is niet gegarandeerd

Net als bij andere nieuwe technologieën is het ook bij het invriezen van eicellen nog onduidelijk hoe succesvol de procedure is. Het grootste gedeelte van de vrouwen die hun eicellen hebben laten invriezen, hebben tot nu toe nog geen terugplaatsing gehad. Daardoor zijn er onvoldoende gegevens beschikbaar om het succes vast te stellen. Sommige klinieken zeggen een geboortepercentage van 40 tot 50 procent te hebben bereikt, maar dat is op slechts kleine schaal. Daarbij komt dat de techniek nog erg nieuw is, en zo’n eerste begin gaat altijd met vallen en opstaan. Daarom is het belangrijk om realistisch te blijven; het leven is nu eenmaal niet altijd een sprookje.

Invriezen op eigen risico

Besluit je je eicellen in te laten vriezen? Houd er dan rekening mee dat succes niet gegarandeerd is. Door het invriezen kun je dus geen zwangerschap zeker stellen en weet je nog niet zeker dat je die baby krijgt. Om die reden raden sommige experts vrouwen zonder medische indicatie af om de techniek te gebruiken. Dat wil dus zeggen dat de techniek alleen geadviseerd wordt als er bijvoorbeeld sprake is van uitstel doordat er kanker is gediagnosticeerd, of wanneer er in de familie vervroegde overgang voorkomt. Ook goed om in het achterhoofd te houden: de risico’s tijdens een zwangerschap liggen bij vrouwen boven de 35 hoger dan bij jongere vrouwen. Zo is de kans op een kindje met chromosomale afwijking groter.

3. Wacht niet te lang

De meeste vruchtbaarheidsexperts zijn het op een punt in ieder geval eens: hoe jonger je bent op het moment dat je je eicellen laat invriezen, hoe groter de kans op een zwangerschap na terugplaatsing. Het lijkt erop dat de methode het beste werkt bij vrouwen die tussen hun twintigste en dertigste eitjes laten invriezen. Langer wachten is niet ideaal, omdat de kwaliteit van je eicellen snel minder wordt. Er kunnen dan meerdere rondes nodig zijn om voldoende geschikte eitjes te kunnen oogsten. Denk je erover om eicellen in te laten vriezen? Dan is het advies dus om op tijd actie te ondernemen!

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw kijkt naar zonsondergang

4. Het kan rust geven

Wil je wel kinderen, maar alleen als je de geschikte partner gevonden hebt? Dan kan dat voor veel stress zorgen. De druk om de ware te vinden kan verlammend werken. In die zin kan het invriezen van eicellen ervoor zorgen dat je extra tijd ‘koopt’. Dit idee kan rust geven. De druk van het nu, direct een goede partner te vinden kan hierdoor wegvallen. Er is nog even tijd om te dromen van die prins(es) op het witte paard. In die zin kan het invriezen van eicellen dus een psychologisch positief effect hebben. Overigens neemt dat natuurlijk niet weg dat het invriezen van eicellen garantie geeft op een zwangerschap. Uiteindelijk vind je dan misschien de juiste partner, maar daarna is het alsnog afwachten of je zwanger raakt. Of het invriezen van eitjes daadwerkelijk rust geeft, is daardoor per persoon verschillend.

5. Er hangt een pittig prijskaartje aan

Wil je je eicellen laten invriezen? Houd dan rekening met een pittig prijskaartje! Misschien heb je de neiging om het te vergelijken met een ivf-behandeling, omdat de procedure voor een groot deel hetzelfde is. Maar in de praktijk kost een ivf-behandeling ongeveer 1700 euro. Bij het invriezen komt nog veel meer kijken. Zo kosten de hormooninjecties met bijbehorende medicatie al snel ruim 2000 euro. Ook het invriezen gebeurt niet kosteloos: reken op een bedrag van zo’n 400 euro. Ten slotte kunnen de eitjes ook niet zomaar overal bewaard worden. Dit gebeurt vaak in een specialistisch lab, en dat brengt ook kosten met zich mee. Reken op zo’n 40 euro per jaar. Nog een belangrijk punt is dat dit de kosten zijn voor slechts één behandeling. Raak je niet zwanger? Dan kunnen meerdere behandelingen (en dus ook meer kosten) noodzakelijk zijn. Als je hoopt dat je zorgverzekering (een deel van) de kosten voor het invriezen kan vergoeden: dat zit er niet in. Ivf-behandelingen zitten in het basispakket (een maximum aantal), maar het invriezen van eicellen wordt alleen gedekt als sprake is van een medische indicatie. In andere gevallen draai je dus zelf op voor alle kosten.

Reageer op artikel:
5x belangrijk om te weten over invriezen van eicellen
Sluiten