Je baby – maand 7 [ontwikkelen, groeien en spelen!]

Herken jij in je baby nog wel dat schattige kleine poppetje dat je net na de geboorte in je armen mocht houden? Hoewel je kindje in de ogen van anderen waarschijnlijk nog altijd ‘klein’ is, merk je als ouder een groot verschil tussen toen en nu. Jouw kindje groeit langzaam uit tot een mensje met een eigen mening. Goed om te weten wat je allemaal te wachten staat in maand 7!

De groei van je baby – maand 7

Het gaat misschien niet meer zo hard als in de eerste maanden, maar je kindje groeit nog steeds flink! Hierdoor kan het zomaar gebeuren dat na weer een groeispurt(je) alle kleren opeens te klein blijken te zijn. Dit hoeft natuurlijk niet vervelend te zijn; het is ook een mooi moment om weer eens lekker te shoppen;) Doordat je kindje steeds sterker wordt, gaat het zelfstandig zitten steeds beter. Kan je kindje nog niet zitten? Maak je niet direct te veel zorgen. Iedere kindje ontwikkelt zich anders. Bespreek je zorgen eventueel op het consultatiebureau, daar kunnen ze een helpende hand bieden.

Ben jij bevallen in ?

Ga naar ons forum en deel je ervaringen met andere mama's die ook in uitgerekend waren!

Ga naar het forum:
Uitgerekend in

Handig, die handjes!

Opa of oma gedag zeggen? Dat doet je kindje vanaf deze maand waarschijnlijk met z’n handjes. Zwaaien vindt hij of zij al fantastisch, maar het allerleukste is de enthousiaste reactie die daar op volgt. Opa en oma zwaaien enthousiast terug en geven die kleine nog een beetje extra aandacht. Dat is natuurlijk helemaal een interessante ontdekking: ‘Als ik wat doe, doet opa/mama/broerlief ook wat terug.’ Wanneer je kindje dit door krijgt, zal je merken dat hij steeds meer in actie gaat komen. Want dan blijkt dat er iemand komt kijken als je gaat huilen, dat er iemand je speeltje komt pakken als het op de grond ligt en dat papa boos wordt als je alle boeken uit de boekenkast gooit. Het principe oorzaak-gevolg wordt nu duidelijk en dat is leuk, maar ook wel eens vermoeiend. Voor het kindje zelf, maar ook voor de omgeving. Je kindje wordt moe van al die nieuwe indrukken en jij wordt moe van het steeds weer oppakken van die speeltjes!

Emoties imiteren – maand 7

Toch is dit ook, juist door die interactie, een leuke nieuwe periode in het jonge leven van je kind. Dit zal je ook gaan merken op het gebied van emoties. Kijk jij boos omdat je kleine alweer een speeltje op de grond gooit? Grote kans dat je kindje boos terugkijkt. En wanneer jij verdrietig bent, zal ook je kindje verdrietig kijken. Dat imiteren van gedrag legt de basis voor het tonen van empathie op latere leeftijd. Je kindje leert zich in te leven in de gemoedstoestand van iemand anders. Dat begint met het simpele nadoen van gezichtsuitdrukkingen, maar uiteindelijk zal je kleine ook leren welke gevoelens daar bij horen.

Ontwikkeling stimuleren door te spelen – maand 7

Het leren van oorzaak-gevolg en het imiteren van emoties zijn niet de enige ontwikkelingen waar je kindje deze maand mee te maken kan krijgen. Spelen ondersteunt daarbij de ontwikkeling. Zo zal je kleine het fascinerend vinden om naar zichzelf te kijken in de spiegel. Kan je kindje al kruipen? Stimuleer dat door speelgoed net buiten bereik neer te leggen. Speelgoed met lampjes of geluidjes zal nog steeds favoriet zijn. Ook wanneer je kindje nog niet kan kruipen is dit een goede manier om hem of haar in beweging te krijgen. Forceer daarbij niets! Help als je ziet dat het echt niet lukt om een speeltje te pakken, of wanneer je ziet dat je baby er gefrustreerd van raakt. Spelen moet leuk zijn! Je zal merken dat hij bij het spelen ook steeds meer geluiden gaat maken. Stimuleer dat door de geluidjes na te doen. Zo kan je zomaar opeens een ‘echt’ gesprekje in babytaal hebben samen. En zou je ook zomaar eens het woordje ‘mama’ of ‘papa’ uit de mond van je kindje horen rollen.

Lees verder onder de foto.

baby maand 7 spelen

Neem je kindje vooral ook veel mee naar buiten. De afgelopen maanden is het zicht van je kind goed ontwikkelt, waardoor de buitenwereld extra leuk wordt. Ga samen naar de kinderboerderij of gewoon een eindje wandelen in de buggy.

Eten en drinken voor je baby – maand 7

Drinkt je baby nog uit een fles? Dit kan natuurlijk, maar weet je dat een baby al op jonge leeftijd het drinken uit een beker onder de knie kan krijgen? Start wanneer je kindje tussen de 6 en 8 maanden oud is, door een beker met een klein beetje vloeistof te geven. Je kunt starten met een wat dikkere vloeistof (yoghurt bijvoorbeeld) om veel knoeien te voorkomen. Help eerst een handje met vasthouden, maar je kindje zal dit al snel zelf kunnen. In dit geval geldt echt ‘jong geleerd, oud gedaan’. Wanneer je namelijk pas start als je kindje 1,5 of 2 jaar is, kan het een stuk lastiger zijn om het drinken uit een beker te leren. Daarbij is het voor de tanden van je kindje ook een stuk beter om te drinken uit een beker in plaats van een fles.

Voedingsschema baby maand 7

Je kindje zal steeds meer vast voedsel eten en leert ook steeds meer verschillende soorten kennen (waarschijnlijk met wisselend succes;)). Een voedingsschema deze maand kan er als volgt uit zien:

8.00 uur – ontbijt

Borstvoeding of flesvoeding

10.00 uur –  tussendoortje

Fruithapje of stukje fruit

12.30 uur – lunch

Borstvoeding of fles en een broodje

15.00 uur – tussendoortje

Borstvoeding/kleine fles en fruithapje of stukje fruit

18.00 uur – avondeten

Aan tafel mee-eten, eten gepureerd of in stukjes

19.30 uur – voor het slapengaan

Borstvoeding of fles

23.00 uur

Als je borstvoeding geeft eventueel voordat je zelf gaat slapen nog een keer voeden

 

Of je je kindje het voedsel gepureerd of in stukjes aanbiedt kun je zelf beslissen. Je kunt ook kijken waar je kindje zelf de voorkeur aan geeft. Vaak eten kinderen beter wanneer je ze het eten in stukjes aanbiedt, waarbij ze het zelf kunnen pakken en opeten. Op deze manier wennen ze ook makkelijker aan de verschillende structuren. Wanneer je het eten prakt en je kindje zelf voert, eet je kindje waarschijnlijk sneller en zal er (heel praktisch) minder worden geknoeid.

Vermoeiend, dat kruipen! – Slapen in maand 7

Je kindje kan nu 8 tot 9 uur achter elkaar slapen ’s nachts. Dat is prettig, want hierdoor kun je zelf ook beter slapen. Uiteindelijk heeft een kind op deze leeftijd gemiddeld 11 uur slaap per nacht nodig. Deze periode kan dus onderbroken worden door een of meerdere wakkere momenten. Het slaapritme kan overigens per kind ontzettend verschillen. Zo zijn sommige kindjes ’s nachts juist erg onrustig en vaak wakker. Andere kindjes slapen 11 uur ononderbroken door. Hoewel het een voor jezelf natuurlijk wat praktischer is dan het andere, is er wat slapen betreft geen ‘goed’ of ‘fout’. Iedereen is nu eenmaal verschillend. Let er overigens wel op dat je kindje overdag niet overprikkeld raakt. Door een teveel aan prikkels kan je kindje moeite hebben met in- en doorslapen, terwijl het dan juist de slaap zo hard nodig heeft. Heb je het idee dat dat bij jouw kindje een probleem is? Probeer dan overdag meer rustige momenten in te bouwen en zorg er vooral voor dat er ’s avonds geen drukte meer is. Hierdoor zal je kindje weer beter gaan slapen.

Reageer op artikel:
Je baby – maand 7 [ontwikkelen, groeien en spelen!]
Sluiten