Rozemarijn
Rozemarijn Baby 3 Feb 2021

Beste slaapzak voor je baby

In dit artikel kun je lezen wat de beste slaapzak voor je baby is. We geven je een top 10 beste slaapzakken voor baby’s van 2019 tot nu. De slaapzakken die in onze top 10 staan zijn allemaal van goede kwaliteit en zorgen voor een optimaal slaapcomfort voor jouw kind. Let er wel op dat elke slaapzak een andere maat en dikte heeft. Stem de maat en de dikte van de slaapzak af op de leeftijd van je kind en het seizoen. Zo weet je zeker dat je altijd de beste slaapzak voor je baby aanschaft. De maten en TOG-waardes zijn aangegeven. Meer weten over TOG-waardes van slaapzakken, ook hier vertellen we je meer over!

Top 10 beste slaapzakken voor je baby

Wat is nou de beste slaapzak voor je baby? Dat is een slaapzak waarin je baby comfortabel en veilig kan slapen. Welke echt de beste zijn volgens veel consumenten, lees je in onze top 10 van beste slaapzak voor je baby vanaf 2019 tot nu.

Top 5 uitgelicht

Onderstaand de top 5 uitgelicht. Hierin wordt beschreven waarom de slaapzak tot de top 5 behoort van beste slaapzak voor baby’s, wat de belangrijkste kenmerken zijn en de voor- en nadelen.

1. Puckababy Babyslaapzak Bag 4 Seasons 6m-2,5j – 100cm – Miffy Candy

Puckababy Babyslaapzak Bag 4

De Puckababy 4 seizoenen slaapzak is werkelijk een topper. De slaapzak is gemaakt van natuurlijke, zachte materialen en kun je het hele jaar door gebruiken. De buitenzak is gemaakt van 100% katoen. De binnenzak bevat een combinatie van zacht en warm teddystof en katoen. In de winter leg je jouw baby in de buiten- en binnenzak. Zo blijft je baby heerlijk warm. In de herfst leg je jouw kleintje in de binnenzak en in de lente is alleen de buitenzak voldoende. De mouwtjes kunnen er nog afgeritst worden, waardoor het ook geschikt is voor in de zomer. De puck a baby 4 seizoenen slaapzak heeft een TOG die oploopt van 0.25 (in de zomer) tot 2.5 (in de winter).

De Puckababy slaapzak gaat dus het hele jaar mee. Het is dus niet alleen de beste zomer- maar ook de beste winterslaapzak voor je baby. Maar dat is niet het enige wat dit de beste slaapzak maakt voor baby’s. Het gaat ook flink wat jaartjes mee. De slaapzak is te gebruiken vanaf 6 maanden tot ongeveer 2 – 2,5 jaar. Het is namelijk in de lengte te verstellen. Je schrikt misschien even van de prijs, maar met 1 slaapzak ben je dus klaar voor het hele jaar en voor meerdere jaren achter elkaar. Bij andere types moet je elk seizoen een andere kopen en kun je om het half jaar een nieuwe maat aanschaffen.

Pluspunten

Gaat alle seizoenen mee
Gemaakt van katoen en teddy
In lengte verstelbaar
Goede kwaliteit
Al geschikt vanaf 6 maanden
Mooi ontwerp

Minpunten

De mouwen van de winterslaapzak slaan niet makkelijk om
De mouwen van de binnenzak kunnen er niet afgeritst worden

Je kunt deze slaapzak bij de volgende webshops bestellen

2. Snoozebaby slaapzak lange mouw – 3-9 maanden – TOG 2.0 – Bumblebee

Snoozebaby slaapzak lange mouw

De Snoozebaby is de beste winterslaapzak voor je baby volgens onze top 10. De erg zachte slaapzak is voor 100% gemaakt van biologisch Oekotex katoen en bevat een flinterdun fiberfil laagje. Dankzij dit materiaal heeft je baby het behaaglijk warm, maar kan de warmte ook goed afgevoerd worden. Dit zorgt ervoor dat het nooit te heet wordt in de slaapzak.

Extra handig van de Snoozybaby slaapzak is dat de rits afwijkt naar de zijkant en doorloopt tot onderaan. Zo kun je de luier van je kleintje verschonen zonder dat de slaapzak uit moet. De TOG waarde is 2.0 wat het uitstekend maakt voor in de winter.

Pluspunten

Gemaakt van 100% biologisch katoen
Slimme rits naar de zijkant
Heel zacht materiaal

Minpunten

De mouwtjes kunnen er niet afgeritst worden

Je kunt deze slaapzak bij de volgende webshops bestellen

3. BEMINI slaapzak winter MAGIC BAG® Maat 0-3 maanden – 60cm – Tog 3.0

BEMINI slaapzak winter

De BEMINI slaapzak is de beste winterslaapzak voor je baby als je deze ook wilt gebruiken in de auto. Het bevat openingen aan de voor- en achterkant waardoor het makkelijk is vast te maken in de auto. Het maakt niet uit welke autostoel je hebt, de BEMINI slaapzak past zich aan iedere stoel aan. Dit geldt ook voor kinderwagens. Wil je de handjes van je baby extra warm houden, stop ze dan in de ingewerkte wanten.

Nog een handig element aan deze top slaapzak is de dubbele ritssluiting, dit maakt luiers verschonen veel makkelijker! Deze beste slaapzak voor je baby heeft een TOG van 3, wat het zeer geschikt maakt op koude winterdagen.

Pluspunten

Gemaakt van katoen
Ook geschikt voor in autostoeltjes of kinderwagens
Lekker warme ingewerkte wanten
Dubbele ritssluiting

Minpunten

Ritsen kunnen soms wat stroever open- en dichtgaan

Je kunt deze slaapzak bij de volgende webshops bestellen

4. Jollein Baby slaapzak 90cm Snake – Met Afritsbare Mouw – ash green

Jollein Baby slaapzak 90cm

De Jollein Baby slaapzak is een hele fijne en zachte winterslaapzak met een TOG-waarde van 2.0 wat het geschikt maakt voor de winter. Mocht het wat warmer worden, dan kun je de mouwen eraf ritsen. Dat is ook handig voor baby’s die graag duimen of met de handjes friemelen.

Verder bevat de Jollein baby slaapzak een mooie slangenprint in de kleur groen wat het geschikt maakt voor jongens en voor meisjes.

Pluspunten

Afritsbare mouwen
Gemaakt van katoen en polyester
Kan op 40 graden gewassen worden
Mooi design

Minpunten

Wellicht beetje saaie kleurstelling

Je kunt deze slaapzak bij de volgende webshops bestellen

5. Meyco Animal babyslaapzak met afritsbare mouw gevoerd – 90 cm

Meyco Animal babyslaapzak

De Meyco babyslaapzak heeft een heel stijlvol en uniek design dat er ontzettend gezellig uitziet in iedere kinderkamer. De slaapzak is uitgevoerd in katoen en bevat een dunne vulling van polyester. De mouwtjes kunnen eraf geritst worden.

Doordat je de mouwtjes eraf kunt halen en de vulling vrij dun is, is de slaapzak te gebruiken in de winter en ook in het voor- of najaar. Controleer dan wel altijd of je baby het niet te warm krijgt in de slaapzak.

Pluspunten

Leuk design
Bevat afritsbare mouwtjes
Kan in de droger
Isoleert goed
Goede kwaliteit

Minpunten

Is niet geschikt voor elk seizoen

Je kunt deze slaapzak bij de volgende webshops bestellen

FAQ

Onderstaand hebben we de meestgestelde vragen geformuleerd met het antwoord erbij. Heb je dus nog een vraag, bekijk dan of we je vraag niet al beantwoord hebben.  

Hoe kun je een slaapzak wassen?

Ongeveer elke slaapzak kan gewassen worden. Meestal op 30 graden, maar er zijn ook slaapzakken die op 40 of zelfs 60 graden gewassen kunnen worden. Bekijk altijd de wasvoorschriften. Hierop staat precies vermeld op welke temperatuur je het kunt wassen en of het in de droger mag.

Vanaf wanneer kun je een babyslaapzak gebruiken?

Een babyslaapzak kun je vanaf de geboorte gebruiken. De slaapzakken hebben namelijk diverse maten. Sommige tellen in kledingmaten, dus dan is maat 50-56 geschikt vanaf de geboorte. Andere tellen in centimeters. Bij deze slaapzakken is maat 70 het kleinste.

Slaapzak beste

Welke maat moet ik gebruiken voor mijn baby?

Hema slaapzakken voor baby’s bevatten dezelfde maten als de kledingmaat. Zo kun je makkelijk de geschikte maat vinden. Andere slaapzakken hebben maat 70, 90 of 110. Maat 70 is te gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden oud. Maat 90 vanaf 6 maanden tot ongeveer 18 maanden. Maat 110 is geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden. Let er wel op dat ieder kind op zijn of haar eigen tempo groeit, de maten die hier worden aangegeven zijn gemiddelden.

Wanneer kun je een slaapzak met lange mouwen gebruiken?

Heel veel slaapzakken, en dan met name winterslaapzakken, hebben lange mouwen. In de winter kan dit extra warm zijn. Daarom zijn slaapzakken met mouwen met name geschikt voor de winter. Sommige baby’s vinden ze heel fijn, anderen niet. Als baby´s bijvoorbeeld duimen of graag met de handjes friemelen, zijn mouwtjes niet fijn. Op zich is het ook niet noodzakelijk in de winter. Zolang je jouw baby een romper en/of pyjama met lange mouwen aantrekt is dat ook warm genoeg. In de zomer, lente en herfst zijn mouwen aan de slaapzak sowieso niet nodig, maar het mag altijd zolang je er maar voor zorgt dat je baby het niet te warm krijgt.

Welke slaapzak bij welke temperatuur?

De beste slaapzak voor je baby is een slaapzak die past bij het seizoen en bij de temperatuur van de slaapkamer. Hoe dikker de slaapzak, hoe warmer. De TOG-waarde geeft aan hoe isolerend de slaapzak is. Hoe hoger dit getal, hoe dikker de slaapzak. Bekijk goed wat de TOG-waarde is zodat je weet welke slaapzak je kunt gebruiken bij welke temperatuur.

Is alleen een slaapzak warm genoeg?

Als je de juiste dikte koopt, kan een slaapzak warm genoeg zijn in de winter. Je kunt bij twijfel ook een iets dikkere pyjama aantrekken en desnoods je kind nog extra toedekken met een laken. Onthoud alsjeblieft dat het gevaarlijk kan zijn als je baby het te warm heeft. Dit veroorzaakt warmtestuwing wat levensbedreigend kan zijn. Het is beter als je baby het iets te fris heeft, dan te warm. Lees onderstaand meer informatie over welke slaapzak past bij welke temperatuur.

TOG-waarde, zo weet je welke slaapzak je kiest per seizoen

TOG staat voor Thermal Overall Grade. Het geeft aan hoe warm een slaapzak of kledingstuk is. Kledingstukken hebben ook een TOG-waarde. Als je van alles de waardes bij elkaar optelt heb je een totale TOG-waarde. Elke TOG-waarde past bij een bepaalde kamertemperatuur. Je kunt aan de hand van het onderstaande schema, de kledingstukken en de slaapzak op elkaar afstemmen zodat je de juiste TOG-waarde hebt.

Item                                                                    TOG
Romper zonder mouwen                           0.2
Romper met mouwen                                  0.5
Boxpak                                                               1.0
Laken                                                                  0.2
Deken met 1 laag                                           1.5 – 2.0
Dunne slaapzak                                                              0.3 – 1.0
Dikke slaapzak                                                 2.0 – 3.5

Kamertemperatuur       Ideale TOG-waarde       Slaapzak en kleding
< 16 °C                                 4.0                                         Romper, boxpak, dikke slaapzak
16 tot 19 °C                        2,5                                         Romper, boxpak, slaapzak (niet te dik)
                                                                                              Of romper, dikke slaapzak
20 tot 22 °C                        2                                             Romper met slaapzak  
23 tot 25 °C                        1                                             Romper/alleen luier met dunne slaapzak
                                                                                              OF alleen romper met een dunne pyjama
> 26°C                                  0.5                                         Alleen romper of misschien alleen in de luier

Veilige slapen met een slaapzak

Een slaapzak is een hele goede keuze als je wilt dat jouw baby zo veilig mogelijk kan slapen in het bedje. Sommige experts geven zelfs aan dat een goede slaapzak veiliger is om in te slapen dan onder een deken en/of laken. Waarom? Omdat een baby niet met het hoofdje onder een deken terecht kan komen, zich niet bloot kan woelen en moeilijker kan rollen. Het maakt het klauteren uit bed ook stuk lastiger. Ideaal dus zo’n slaapzak. Toch zijn er nog wel een paar dingen waarmee je rekening moet houden als je baby gaat slapen:

  • Kies voor natuurlijke materialen zoals katoen of bamboe. Deze stoffen ademen zodat je baby het minder snel te warm krijgt.
  • Let erop dat de opening bij de nek en de armpjes niet te wijd zijn, anders kan je baby in de slaapzak wegzakken.
  • Controleer altijd of je baby het niet te warm heeft. Dit kun je doen door in het nekje te voelen. Voelt dit lauw en droog aan (dus niet bezweet) dan is de temperatuur goed. Onthoud dat de temperatuur van de handjes niets zegt over of je baby het te warm of te koud heeft. Alleen het nekje is een goede graadmeter.
  • Gebruik je gezond verstand! Duizelt het je een beetje en twijfel je of je baby het niet te warm of te koud heeft, gebruik dan je gezonde verstand en kijk eens waar jij in en onder slaapt.
  • Geen dekbed: gebruik voor jonge kinderen nooit een dekbed, dat kan gevaarlijk zijn. Houd het liever bij een slaapzak.

Conclusie

Uit ons onderzoek kwam de Puckababy 4 seizoenen slaapzak als beste slaapzak voor je baby uit de test. Waarom? Omdat je deze slaapzak het hele jaar door, voor ruim 2 jaar dagelijks kunt gebruiken. Of het nu winter of zomer is, je kind nu 3 maanden of 18 maanden oud is, de Puckababy kan altijd aangepast worden aan het seizoen en de lengte van je kind. Met 1 slaapzak ben je dus meteen klaar en hoef je in de komende 2 jaar niet aan een andere slaapzak te denken. Handig toch? En daarom terecht de beste slaapzak voor je baby.  


Reageer op artikel:
Beste slaapzak voor je baby
Sluiten