Home Zwangerschap Zwangerschap per week

Zwangerschap per week

Zwangerschap – zwangerschap per week

Een zwangerschap duurt zo’n 40 weken. Soms (veel) korter, soms wat langer. Het gaat hoe dan ook om een flinke periode, waarin van alles gebeurt. Een klein klompje cellen verandert langzaamaan in een volgroeid kindje. Dat blijft toch een groot wonder! Waarschijnlijk wil je vanaf het moment dat je zwanger bent graag weten wat er allemaal gebeurt in je buik. Goed nieuws: dat kan! Of het nu gaat om week 1 of om week 20 van je zwangerschap: wij houden de voortgang voor je bij. Lees hier van week tot week wat jouw en je kindje te wachten staat. Hopelijk geeft dit je houvast en veel vertrouwen in je eigen lichaam!

Zwangerschap – zwangerschap per week

Weet je dat er in week 1 van je zwangerschap nog helemaal geen sprake is van een zwangerschap? De 40 weken worden namelijk geteld vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit wordt gedaan om zo specifiek mogelijk aan te kunnen geven wat de verwachte uitgerekende datum van je baby wordt. Je zal je in de eerste officiële weken van je zwangerschap echter dus helemaal niet zwanger voelen – en het niet zijn! Pas na het innestelen van een bevrucht eitje in de baarmoederwand is er sprake van een echte zwangerschap. En dan is het nog afwachten hoe het verdergaat. Het blijft dus nog even spannend.

De eerste weken van je zwangerschap

Of je snel last krijgt van zwangerschapskwaaltjes is per vrouw verschillend. Sommige vrouwen zijn vrijwel direct na de innesteling misselijk, terwijl andere vrouwen nog wekenlang weinig merken van de zwangerschap. Toch zijn in het eerste trimester van de zwangerschap de zwangerschapssymptomen en -kwaaltjes vaak het meest heftig. Er gebeurt dan ook ontzettend veel in je lichaam. Zo maakt je lichaam in de eerste weken van je zwangerschap extra bloedcellen aan, omdat twee personen nu eenmaal meer bloed en zuurstof nodig hebben dan een. Tot week 12 kan je ook nog eens last hebben van flinke misselijkheid, die wordt veroorzaakt door een toename van zwangerschapshormonen.

Het tweede trimester van je zwangerschap

Vanaf 13 weken gaat het tweede trimester van de zwangerschap in. Meestal is dit trimester vrij rustig op het gebied van zwangerschapskwaaltjes. Geniet zoveel mogelijk van deze periode! Doordat je buik nog niet zo groot is, kun je nu nog van alles doen. Maak bijvoorbeeld de babykamer op orde, of ga nog een keer op (vlieg)vakantie. Rond 20 weken krijg je de 20 weken-echo, waarbij op bekende afwijkingen wordt gecontroleerd. Daarnaast is dit vaak het moment waarop duidelijk wordt of je in verwachting bent van een jongen of een meisje. Spannend!

Het derde trimester van de zwangerschap

De laatste loodjes wegen het zwaarst, en dat geldt vaak ook voor de laatste zwangerschapswegen. De zwangerschap per week verschilt. Vanaf week 30 begint die buik vaak toch wel erg in de weg te zitten. Rugklachten en bekkeninstabiliteit zijn in deze periode veelvoorkomende klachten. Werk je? Dan mag je tussen de 34 en 36 weken gaan genieten van je zwangerschaps- en bevallingsverlof. Gebruik die laatste weken om je rustig voor te bereiden op de bevalling. Deze kan zich nu elk moment aandienen, al zijn er ook vrouwen die de pech hebben op week 41 of zelfs week 42 te moeten wachten. Wanneer het kindje op een gegeven moment stopt met groeien, of minder lijkt te bewegen, wordt dan vaak besloten om de bevalling in te leiden. Dit gebeurt altijd in het ziekenhuis, dus een thuisbevalling zit er dan niet meer in. In alle gevallen geldt dat het van belang is dat je goed verzekerd bent. Je wilt achteraf geen vervelende financiële verrassingen hebben, doordat je zorgverzekering niet alle kosten blijkt te vergoeden. Het is aan te raden dit daarom van tevoren goed te checken. Zo voorkom je stress in je kraamtijd.