Kinderopvang en kinderopvangtoeslag
- Gericht op de ontwikkeling van het kind
- Stimuleert de sociale ontwikkeling van het kind
- Vaak flexibele opvangmogelijkheden
- Een locatie voor jarenlang, voorschoolse- en buitenschoolse opvang
Gastouderopvang, verzorgd door het gastouderbureau
Bij gastouderopvang draait jouw kindje als het ware mee met het gezin van de gastouder. De gastouder heeft vaak meerdere kindjes die bij haar thuis opgevangen worden. Of ze heeft zelf nog kinderen thuis. De opvang gebeurd in een huiselijke, kleinschalige setting. Na een gesprek met het gastouderbureau waar jij je wensen kenbaar maakt zullen zij op zoek gaan naar een geschikte match. Nadat je baby een proefochtend heeft doorgebracht met de toekomstige gastouder bepalen jullie samen of het wederzijds klikt. Er zijn ook mogelijkheden om een gastouder naar je eigen huis te laten komen. Zo blijft je baby in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving en hoef jij je in de ochtenden niet te haasten om op tijd op de opvanglocatie te zijn. Ook gastouders zijn geschoold in het opvangen van kinderen en beschikken over een verklaring omtrent gedrag.
Voordelen gastouderopvang
- Kleinschalig en huiselijke sfeer
- Veel tijd en aandacht voor je baby
- Mogelijkheden voor gastouder aan huis
Kinderopvang alternatieven: peuterspeelzaal en BSO
Om kinderen alvast voor te bereiden op de basisschool biedt de peuterspeelzaal mogelijkheden om peuters enkele dagdelen per week te laten wennen aan een schoolomgeving. Vanaf ca. tweeënhalf jaar oud mag jouw kindje kennis komen maken. Hier leert je peuter spelenderwijs vaardigheden die hem voorbereiden op de basisschool.
Indien je kind al naar de basisschool gaat en dus niet meer hele dagen opvang nodig heeft bieden de meeste kinderdagverblijven voorschoolse- en buitenschoolse opvang aan. De meeste basisscholen starten om half negen in de ochtend maar grote kans dat jij al eerder moet beginnen met werken. Geen probleem, je brengt je kind voor je werk naar het kinderdagverblijf en zij zullen jouw kind keurig op tijd naar school brengen. Na schooltijd wordt je kind weer opgehaald en gebracht naar het kinderdagverblijf voor de buitenschoolse opvang. Hier kunnen ze tot rust komen, krijgen iets te drinken en te eten en ondernemen ze leuke activiteiten.
Kinderopvangtoeslag berekenen
Afhankelijk van de hoogte van je inkomen heb je recht op toeslagen. Dit geldt ook voor de opvang van je kind bij het kinderdagverblijf of bij de gastouderopvang. Deze maandelijkse tegemoetkoming van de overheid helpt je bij het bekostigen van de kinderopvang. Want de hoogte van dit bedrag kan maandelijks al gauw in de honderden euro’s oplopen. Om te kijken of je recht hebt op toeslagen kun je kijken op de site van de belastingdienst. De hoogte van de maandelijkse toeslag zal afhankelijk zijn van jullie gezamenlijke inkomen, het aantal uren dat je kindje op de opvang verblijft en het uurtarief dat het gastouderbureau of het kinderdagverblijf hanteert.
Kinderopvangtoeslag berekend? Nu nog de juiste kinderopvang kiezen
Nu duidelijk is waar je qua kosten globaal aan toe bent rest nog het maken van de juiste keuze wat betreft opvang. Je wilt dat je kindje in veilige handen is als jij aan het werk bent zodat je met een gerust hart aan de slag kunt. De keuze van het soort kinderopvang zal voornamelijk een gevoelskwestie zijn. Oriënteer welke mogelijkheden er in je buurt zijn en vraag informatie aan. Bij een kinderdagverblijf kun je altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek aangaan en vragen om een rondleiding. Op een kinderdagverblijf zijn er vaak wachttijden voor bepaalde dagdelen dus het is belangrijk om niet te lang te wachten met het zoeken naar een geschikte locatie.
Er zijn nog meer kinderopvang opties!
Naast de veelvoorkomende opties die hierboven zijn beschreven, zijn er nog een aantal betaalbare opties;
Opa en oma
Opa en oma zullen met alle liefde op hun kleinkind willen passen. Je weet zeker dat er goed voor je kind gezorgd wordt en als het werk een keertje uitloopt is dat meestal geen probleem. Hoe lief dit ook is, pas wel op dat zij jullie kind op dezelfde manier opvoeden als jullie dat doen. Dit kan later anders voor verwarring bij jullie kind zorgen. Bij de één mogen dan dingen die bij de ander niet mogen.
Ruilouders
Het is niet heel bekend, maar er wordt regelmatig gebruik van gemaakt: Ruilouderschap. De ouders van kinderen passen op hun vrije dag niet alleen op hun eigen kind, maar ook op die van anderen. Op deze manier kun je je vrije dagen op elkaar afstemmen en is er altijd onderdak voor de kinderen.
Au pair
Iemand uit het buitenland tegen kost, inwoning en zakgeld op je kind laten passen. Het lijkt iets dat alleen in het Gooi voor komt, maar niets is minder waar. Zodra er voor meerdere kinderen moet worden gezorgd, zijn de totale kosten voor een au pair lager dan voor de kinderopvang. Een nadeel is wel dat er een taalbarrière ontstaat en dat de au pair maar een jaar mag blijven.
24-uurs opvang
Voor ouders die onregelmatige diensten werken of voor ouders die eens samen een uitstapje willen maken is dit ideaal. Deze vorm van opvang is 24 uur per dag open en meestal ook in de weekenden. Je kind kan dus altijd terecht bij de 24-uurs opvang als je een nachtdienst hebt en je kan niemand regelen om op te passen.
Uiteindelijke kosten kinderopvang na toeslag
Nadat je een geschikte kinderopvang mogelijkheid gevonden hebt ontvang je het contract. Hierin staat precies vermeld welke dagdelen je gaat afnemen en hoeveel uur in de maand je gebruik maakt van de kinderopvang. Daarmee kun je op de site van de belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen. Je vult dan de gegevens van de opvanglocatie in, het uurtarief en de opvanguren. Aan de hand hiervan ontvang je direct een geschatte berekening van de tegemoetkoming die je maandelijks ontvangt. En belangrijker nog je weet nu precies wat kinderopvang maandelijks kost. Het maandelijkse voorschot bedrag wordt pas definitief nadat de belastingdienst alle gegevens getoetst heeft aan de hand van de jaaropgave die de kinderopvang opstelt. Het kan dus zijn dat je maandelijks een teveel aan toeslagen hebt ontvangen en deze dus moet terugbetalen. Tussentijdse wijzigingen kun je zelf online doorgeven bij de belastingdienst. Zo blijven alle gegevens up-to-date en voorkom je terugbetaling.
Alles geregeld? Op naar de kinderopvang!
Welke keuze je ook maakt voor de opvang van je kind, het belangrijkste is dat jij en je partner er een prettig gevoel bij hebben. Natuurlijk zullen de eerste paar keren onwennig zijn. Je zult niet de eerste ouder zijn die tussentijds even belt naar de kinderopvang om te vragen of alles goed gaat met je kindje. Maar een schrale troost, het went….echt.