Petra
Petra Baby 17 May 2016

Kinderopvang en kinderopvangtoeslag

kinderdagverblijfMet een kindje op komst verandert er veel in je leven. Het is zowel een gebeurtenis om naar uit te kijken als ook een spannende tijd. Naast de voorpret moeten er ook praktische dingen geregeld worden. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een babykamer en de aanschaf van babyspullen. Maar vergeet niet dat er ook een aantal praktische zaken zijn waar je tijdens je zwangerschap misschien nog niet helemaal aan gedacht hebt. Want waar gaat je kindje naar toe als het weer tijd wordt om te werken na je zwangerschapsverlof?

Het is geweldig als je ouders of schoonouders bij kunnen springen. Maar in vele gevallen lukt dat niet en moet er gekeken worden naar andere mogelijkheden. Zo zoudenhttp jij en je partner misschien gebruik kunnen maken van ouderschapsverslof en de werkdagen zo kunnen inplannen dat kinderopvang niet nodig is. Indien je werkdagen niet flexibel ingepland kunnen worden dan wordt het tijdens je zwangerschap al tijd om te kijken naar andere oplossingen. Gaat je voorkeur uit naar een gastouderbureau die de opvang van je kindje verzorgt in een kleinschalige setting? Of kies je liever voor een kinderdagverblijf? Deze keuze zal gebaseerd zijn op jouw eigen persoonlijke voorkeuren.

Goede kinderopvang check je eerst op Landelijk register kinderopvang en Peuterspeelzalen

Wat is goede kinderopvang eigenlijk? In het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) staan alle kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, gastouderbureaus en gastouders die voldoen aan de wet kinderopvang. Iedere kinderopvangvoorziening heeft een uniek registratienummer. Dit registratienummer moet u als ouder doorgeven aan de belastingdienst op het moment dat u kinderopvangtoeslag wil aanvragen.

Wat betekent een wet kinderopvang?

De wet kinderopvang regelt dat ouders, werkgevers en de overheid de kosten van kinderopvang samen dragen. Daarnaast regelt de wet de kwaliteit van de opvang en het toezicht hierop. Alle inhoudelijke details over de wet kinderopvang vind je hier.

Kinderdagverblijf: meest gekozen kinderopvang

Op een kinderdagverblijf zijn verschillende groepen waar kinderen verblijven. Zo zijn er babygroepen en groepen die je kindje voorbereiden op de basisschool. Na een oefendagdeel bepaal je of je het kinderdagverblijf geschikt vindt. Bij definitieve plaatsing zal je baby in de babygroep geplaatst worden. Hier wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de voedingstijden en slaaptijden die je zelf hanteert. Bij aankomst op de groep overhandig je de voeding voor je kindje voor de hele dag. Nu je kindje naar de opvang gaat hoeft dit geen reden te zijn om te stoppen met borstvoeding. Je hoeft alleen de afgekolfde flesjes melk te voorzien van een naamsticker en deze worden bewaard in de koeling. Voor meer informatie en tips over het bewaren van borstvoeding die je mee wilt geven voor je kindje heeft het voedingscentrum nuttige tips. Voor flesvoeding zijn er handige poedertorentjes verkrijgbaar zodat je het des gewenste aantal schepjes per voeding kunt verpakken. Bij de meeste kinderdagverblijven heeft je baby een eigen mandje waar je reserve kleertjes en een slaapzakje in kunt leggen. Zo hoef je niet elke keer een luiertas vol met spullen mee te nemen. Het kinderdagverblijf zorgt voor de luiers. In een schriftje wordt bijgehouden hoe je baby gegeten en geslapen heeft. Zo blijf je op de hoogte van de ontwikkeling van je kindje en hoef je niets te missen van je spruit, ook al ben je aan het werk. Je kunt er vanuit gaan dat alle medewerkers goed zijn geschoold en werken volgens een pedagogische visie die het desbetreffende kinderdagverblijf hanteert.

Voordelen kinderdagverblijf

  • Gericht op de ontwikkeling van het kind
  • Stimuleert de sociale ontwikkeling van het kind
  • Vaak flexibele opvangmogelijkheden
  • Een locatie voor jarenlang, voorschoolse- en buitenschoolse opvang

Gastouderopvang, verzorgd door het gastouderbureau

Bij gastouderopvang draait jouw kindje als het ware mee met het gezin van de gastouder. De gastouder heeft vaak meerdere kindjes die bij haar thuis opgevangen worden. Of ze heeft zelf nog kinderen thuis. De opvang gebeurd in een huiselijke, kleinschalige setting. Na een gesprek met het gastouderbureau waar jij je wensen kenbaar maakt zullen zij op zoek gaan naar een geschikte match. Nadat je baby een proefochtend heeft doorgebracht met de toekomstige gastouder bepalen jullie samen of het wederzijds klikt. Er zijn ook mogelijkheden om een gastouder naar je eigen huis te laten komen. Zo blijft je baby in zijn of haar eigen vertrouwde omgeving en hoef jij je in de ochtenden niet te haasten om op tijd op de opvanglocatie te zijn. Ook gastouders zijn geschoold in het opvangen van kinderen en beschikken over een verklaring omtrent gedrag.

Voordelen gastouderopvang

  • Kleinschalig en huiselijke sfeer
  • Veel tijd en aandacht voor je baby
  • Mogelijkheden voor gastouder aan huis

Kinderopvang alternatieven: peuterspeelzaal en BSO

Om kinderen alvast voor te bereiden op de basisschool biedt de peuterspeelzaal mogelijkheden om peuters enkele dagdelen per week te laten wennen aan een schoolomgeving. Vanaf ca. tweeënhalf jaar oud mag jouw kindje kennis komen maken. Hier leert je peuter spelenderwijs vaardigheden die hem voorbereiden op de basisschool.
Indien je kind al naar de basisschool gaat en dus niet meer hele dagen opvang nodig heeft bieden de meeste kinderdagverblijven voorschoolse- en buitenschoolse opvang aan. De meeste basisscholen starten om half negen in de ochtend maar grote kans dat jij al eerder moet beginnen met werken. Geen probleem, je brengt je kind voor je werk naar het kinderdagverblijf en zij zullen jouw kind keurig op tijd naar school brengen. Na schooltijd wordt je kind weer opgehaald en gebracht naar het kinderdagverblijf voor de buitenschoolse opvang. Hier kunnen ze tot rust komen, krijgen iets te drinken en te eten en ondernemen ze leuke activiteiten.

Kinderopvangtoeslag berekenen

Afhankelijk van de hoogte van je inkomen heb je recht op toeslagen. Dit geldt ook voor de opvang van je kind bij het kinderdagverblijf of bij de gastouderopvang. Deze maandelijkse tegemoetkoming van de overheid helpt je bij het bekostigen van de kinderopvang. Want de hoogte van dit bedrag kan maandelijks al gauw in de honderden euro’s oplopen. Om te kijken of je recht hebt op toeslagen kun je kijken op de site van de belastingdienst. De hoogte van de maandelijkse toeslag zal afhankelijk zijn van jullie gezamenlijke inkomen, het aantal uren dat je kindje op de opvang verblijft en het uurtarief dat het gastouderbureau of het kinderdagverblijf hanteert.

Kinderopvangtoeslag berekend? Nu nog de juiste kinderopvang kiezen

Nu duidelijk is waar je qua kosten globaal aan toe bent rest nog het maken van de juiste keuze wat betreft opvang. Je wilt dat je kindje in veilige handen is als jij aan het werk bent zodat je met een gerust hart aan de slag kunt. De keuze van het soort kinderopvang zal voornamelijk een gevoelskwestie zijn. Oriënteer welke mogelijkheden er in je buurt zijn en vraag informatie aan. Bij een kinderdagverblijf kun je altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek aangaan en vragen om een rondleiding. Op een kinderdagverblijf zijn er vaak wachttijden voor bepaalde dagdelen dus het is belangrijk om niet te lang te wachten met het zoeken naar een geschikte locatie.

Er zijn nog meer kinderopvang opties!

Naast de veelvoorkomende opties die hierboven zijn beschreven, zijn er nog een aantal betaalbare opties;

Opa en oma

Opa en oma zullen met alle liefde op hun kleinkind willen passen. Je weet zeker dat er goed voor je kind gezorgd wordt en als het werk een keertje uitloopt is dat meestal geen probleem. Hoe lief dit ook is, pas wel op dat zij jullie kind op dezelfde manier opvoeden als jullie dat doen. Dit kan later anders voor verwarring bij jullie kind zorgen. Bij de één mogen dan dingen die bij de ander niet mogen.

Ruilouders

Het is niet heel bekend, maar er wordt regelmatig gebruik van gemaakt: Ruilouderschap. De ouders van kinderen passen op hun vrije dag niet alleen op hun eigen kind, maar ook op die van anderen. Op deze manier kun je je vrije dagen op elkaar afstemmen en is er altijd onderdak voor de kinderen.

Au pair

Iemand uit het buitenland tegen kost, inwoning en zakgeld op je kind laten passen. Het lijkt iets dat alleen in het Gooi voor komt, maar niets is minder waar. Zodra er voor meerdere kinderen moet worden gezorgd, zijn de totale kosten voor een au pair lager dan voor de kinderopvang. Een nadeel is wel dat er een taalbarrière ontstaat en dat de au pair maar een jaar mag blijven.

24-uurs opvang

Voor ouders die onregelmatige diensten werken of voor ouders die eens samen een uitstapje willen maken is dit ideaal. Deze vorm van opvang is 24 uur per dag open en meestal ook in de weekenden. Je kind kan dus altijd terecht bij de 24-uurs opvang als je een nachtdienst hebt en je kan niemand regelen om op te passen.

Uiteindelijke kosten kinderopvang na toeslag

Nadat je een geschikte kinderopvang mogelijkheid gevonden hebt ontvang je het contract. Hierin staat precies vermeld welke dagdelen je gaat afnemen en hoeveel uur in de maand je gebruik maakt van de kinderopvang. Daarmee kun je op de site van de belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen. Je vult dan de gegevens van de opvanglocatie in, het uurtarief en de opvanguren. Aan de hand hiervan ontvang je direct een geschatte berekening van de tegemoetkoming die je maandelijks ontvangt. En belangrijker nog je weet nu precies wat kinderopvang maandelijks kost. Het maandelijkse voorschot bedrag wordt pas definitief nadat de belastingdienst alle gegevens getoetst heeft aan de hand van de jaaropgave die de kinderopvang opstelt. Het kan dus zijn dat je maandelijks een teveel aan toeslagen hebt ontvangen en deze dus moet terugbetalen. Tussentijdse wijzigingen kun je zelf online doorgeven bij de belastingdienst. Zo blijven alle gegevens up-to-date en voorkom je terugbetaling.

Alles geregeld? Op naar de kinderopvang!

Welke keuze je ook maakt  voor de opvang van je kind, het belangrijkste is dat jij en je partner er een prettig gevoel bij hebben. Natuurlijk zullen de eerste paar keren onwennig zijn. Je zult niet de eerste ouder zijn die tussentijds even belt naar de kinderopvang om te vragen of alles goed gaat met je kindje. Maar een schrale troost, het went….echt.

Reageer op artikel:
Kinderopvang en kinderopvangtoeslag
Sluiten