8 weetjes over zwanger worden na je 35e
Op je 35e voel je je vast nog lang niet oud. Toch wordt je als je na je 35e zwanger wordt bestempeld als een oudere moeder. Vanaf die leeftijd neemt de kans op complicaties namelijk snel toe. Val jij in die risicogroep? Lees dan zeker deze 8 handige weetjes over zwanger worden na je 35e!
1. Deze risico’s worden beïnvloed door leeftijd
Uit onderzoek blijkt echt dat vrouwen die ouder zijn dan 35 meer risico’s lopen tijdens een zwangerschap. Zo neemt de kans op een miskraam, vroeggeboorte of doodgeboren kindje snel toe. Ook loop je meer risico op zwangerschapsdiabetes, chromosomale afwijkingen en een te trage groei van het kindje in je buik. Maar dat wil allemaal nog niet zeggen dat je zeker weet dat je een probleemzwangerschap te wachten staat. De risico’s worden groter, maar voor hetzelfde geld heb jij nergens last van. Op de meeste risico’s heb je helaas verder geen invloed, maar door veranderingen in je levensstijl neemt de kans op een gezonde zwangerschap wel toe.
2. Gebruik een zwangerschapssupplement
Zorg ervoor dat je zo gezond mogelijk bent op het moment dat je zwanger wilt raken. Heb je besloten om zwanger proberen te worden? Start dan in ieder geval direct met het slikken van extra foliumzuur (400 microgram per dag). Zo loopt je kind namelijk minder kans op het krijgen van een open ruggetje of hazenlip (schisis). Je kunt ervoor kiezen om een speciaal zwangerschapssupplement te slikken. Hierin zitten naast foliumzuur ook andere nuttige vitaminen en mineralen. Over het algemeen geldt echt dat je die overige stoffen ook wel voldoende uit je voeding haalt. Slik dus in ieder geval foliumzuur en kijk zelf of je dit in de vorm van losse tabletten of een zwangerschapssupplement met extra’s doet.
3. Bezoek je arts na je 35e
Het is in Nederland nog niet echt ingeburgerd, maar een bezoekje aan een arts voordat je zwanger raakt kan later veel leed besparen. Heb je te maken met aandoeningen zoals suikerziekte of schildklierproblemen? Bezoek dan zeker je arts. Als je medicijnen gebruikt is het belangrijk om te checken of je deze mag gebruiken als je zwanger bent. Overleg anders met je arts welke alternatieven er zijn. Ook erfelijkheid kan ter sprake komen. Weet jij dat er in jouw familie bepaalde genetische afwijkingen zitten? Dan kan het raadzaam zijn om eerst te onderzoeken hoe dat bij jou zit, voordat je zwanger probeert te raken.
4. Grotere kans op keizersnede
Ben je 40 jaar of ouder? Dan kan jouw zwangerschap zomaar in een keizersnede eindigen. Dit heeft verschillende oorzaken. Oudere moeders lopen meer kans op medische complicaties, waardoor een keizersnede noodzakelijk kan zijn. Daarnaast is er bij oudere moeders vaker sprake van zwangerschappen via bijvoorbeeld ivf. Omdat de vruchtbaarheid na je 35e snel minder wordt, is er nu eenmaal vaker hulp noodzakelijk op dat gebied. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen is de kans op het krijgen van een meerling vaak groter. En omdat er bij de geboorte van een meerling vaker wordt gekozen voor een keizersnede, kan dit jou dus ook overkomen.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
5. Gewicht als risicofactor
Leeftijd is een risicofactor waarop je helaas niet altijd invloed hebt. Je kunt moeilijk de tijd terugdraaien, zodat je opeens tien jaar jonger zwanger raakt 😉 Er zijn echter wel risicofactoren waar je meer invloed hebt. Gewicht is zo’n factor. Als je zwanger raakt terwijl je last hebt van overgewicht, is de kans op complicaties tijdens de zwangerschap groter. Daarnaast kan het lastiger worden om zwanger te raken. Wat de invloed van gewicht op je vruchtbaarheid is, is nog niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat het in ieder geval van invloed is. Wil je zwanger worden? Probeer dan dus eerst op een gezond gewicht te komen. Doe dit overigens wel op een gezonde wijze, dus eet gezond (en voldoende!) en beweeg meer.
6. Gun jezelf voldoende rust
Vrouwen van 35 jaar of ouder hebben het meestal goed voor elkaar. Ze weten wat ze willen, hebben een goede baan, een eigen huis en een gezellige vriendengroep. Maar ja, dat wil je natuurlijk ook allemaal volhouden en vasthouden als je zwanger bent. Ben jij ook zo’n type dat alle ballen tegelijk in de lucht probeert te houden? Bereid je dan maar vast voor, want dat gaat je tijdens de zwangerschap waarschijnlijk niet lukken. En dat moet je ook helemaal niet willen. Doe juist rustig aan, zodat je lijf rust heeft en je kindje goed kan groeien. Laat al die belangrijke zaken (die nu toch een stuk minder belangrijk lijken?) even een beetje los. De focus ligt nu op de gezondheid van jou en je kindje!
7. Boost yourself!
Nee, op leeftijd hebben we dus geen invloed. Maar je voeding is gelukkig een van die factoren die je wel kan beïnvloeden. Zorg voor veel variatie in je voedingspatroon en kies voeding met veel voedingsstoffen. Handig weetje: omdat we onvoldoende foliumzuur uit onze voeding halen is het dus van belang dat je extra foliumzuur slikt. Er zijn echter voedingsmiddelen waarin relatief veel foliumzuur voorkomt. Het gaat dan om bijvoorbeeld spinazie, bonen, lente-uitjes en zonnebloempitten. Deze voedingsmiddelen zijn dus een goede aanvulling op je dagelijkse voeding!
8. Laat stress los
Omdat je vruchtbaarheid na je 35e snel afneemt, is het belangrijk om alle zaken die de vruchtbaarheid ook negatief beïnvloeden te laten verdwijnen. Stress is zo’n factor die de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden kan. Door teveel stress kan je menstruatie (en dus ook je eisprong!) zelfs uitblijven. Dan wordt zwanger worden wel heel lastig! Probeer dus stress in je leven te minimaliseren. Ja, dat kan best lastig zijn, maar het is de moeite waard om het te proberen. Uiteindelijk is het misschien wel de factor die het verschil maakt tussen wel en niet zwanger worden! Of de stress nu komt van je werk, je relatie, of van een andere bron: ga ermee aan de slag. Doe dit vooral wanneer de stress uit je relatie komt. Relatieproblemen zijn een slechte basis voor een zwangerschap. Doe hier dus iets aan voordat je probeert zwanger te raken. Een zwangerschap lost echt geen relatieproblemen op!