Zwanger worden lukt niet

Ben je een jaar verder en ben je nog steeds niet zwanger? Dan wordt er ook wel gesproken van minder vruchtbaar zijn. Ongeveer 15% van de vrouwen die regelmatig seksuele gemeenschap hebben, maken kans op een zwangerschap. 80-90% van de vrouwen worden binnen een jaar zwanger. Bij sommigen wil het maar niet lukken. Hoe kan dat toch? Hoe kan je toch zwanger worden? Wij vertellen je hier wat de oorzaak is en wat je toch kunt doen om een grotere kans te maken op een zwangerschap.

Vruchtbaarheidsstoornis

Ongeveer 30% van de vrouwen heeft te maken met een vruchtbaarheidsstoornis. Bij 10% van de vrouwen is dit kenbaar bij de eerste poging tot het zwanger worden. Bij de overige 20% wordt dit pas duidelijk bij een nieuwe zwangerschap. Het is dus overduidelijk een probleem waar veel vrouwen mee te maken krijgen. Het is dus ook een stoornis waar je je niet voor hoeft te schamen. Het is belangrijk om advies te vragen en te krijgen, zodat je alsnog zwanger kan worden.

Wat is de oorzaak dat zwanger worden niet lukt?

Dat het niet lukt om zwanger te worden wil nog niet zeggen dat je helemaal niet zwanger kan worden. Bij 30% ligt de oorzaak bij de man, 50% bij de vrouw en 20% bij de man en vrouw. Het is dus belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is om te bekijken wat de opties zijn. Hieronder gaan we bekijken wat de oorzaken zijn bij de man en vrouw dat zwanger worden niet lukt.

Oorzaak bij de man

Het roken, gebruik van alcohol en drugs zijn een van de meest voorkomende oorzaken waardoor het sperma van mannen aangetast wordt. Een verminderde vruchtbaarheid bij de man heeft dan ook altijd met de kwaliteit van het sperma te maken. Het kan ook een aangeboren afwijking zijn. Het is in ieder geval belangrijk voor de man om een gezonde levensstijl aan te houden om de kwaliteit van het sperma te waarborgen. Hieronder zijn de belangrijkste oorzaken van afwijkingen aan het sperma op een rijtje gezet.

  • Verminderd aantal bewegende/gezonde zaadcellen

Een verminderd aantal zaadcellen of te weinig zaadcellen kan ervoor zorgen dat een mogelijke zwangerschap langer duurt. Daarnaast is er ook nog de situatie dat er geen zaadcellen aanwezig zijn, dan is de kans op kinderen nihil. Wees gerust, helemaal geen zaadcellen komt maar heel weinig voor. Daarnaast kan het zo zijn dat er weinig bewegende zaadcellen zijn. Dit zorgt ervoor dat het langer duurt voordat een vrouw zwanger wordt. Het kan zelfs ook zo zijn dat de vrouw niet natuurlijk zwanger kan worden door te weinig bewegende zaadcellen. De vorm van de zaadcellen is ook belangrijk. Als er geen goede vorm aanwezig is, dan duurt het langer of is de kans op een natuurlijke zwangerschap ook veel kleiner.

Oorzaak bij de vrouw

Bij de vrouw is een van de meest voorkomende redenen cyclusstoornissen, een afwijking aan de eileiders en endometriose. Daarnaast kunnen andere zaken ook een grote rol spelen, zoals medicijnen, operaties en allerlei soorten geslachtsziektes.

  • Cyclusstoornissen

Als je last hebt van cyclusstoornissen dan wil dat zeggen dat je minder vaak of helemaal geen eisprong hebt. Als je een normale cyclus hebt, dan heb je elke maand een eisprong en is het dus mogelijk om zwanger te worden. Een cyclusstoornis kan tegenwoordig goed behandeld worden door het gebruik van hormonen.

  • Afwijking aan de eileiders

Een andere veel voorkomende oorzaak is een afwijking aan de eileiders bij vrouwen. Dit is gelukkig ook een oorzaak die operatief behandeld kan worden. Een afwijking kan ontstaan zijn door een ontsteking, waardoor de eileiders afgesloten zijn. Door een operatie kan dit opgelost worden en kun je alsnog zwanger worden.

Wat kan je doen om zwanger te worden?

Natuurlijk hoef je niet meteen naar de huisarts om advies te krijgen over hoe je zwanger kan worden. Jij kan er namelijk zelf voor zorgen dat je een grotere kans hebt om zwanger te worden. Het is alleen belangrijk om je hier aan te houden en er ook actief mee bezig te zijn.

Stoppen met alcohol, drugs en roken

Het gebruik van alcohol, drugs en het roken zorgt ervoor dat de vruchtbaarheid verminderd. Zorg ervoor dat je hiermee mindert of helemaal stopt om ervoor te zorgen dat je kans groter is om zwanger te worden. Je baby heeft ook nog eens een grote kans op een aandoening als je niet met deze zaken stopt.

Regelmatig seksuele gemeenschap hebben

Wil je een grotere kans hebben op een zwangerschap? Dan is het natuurlijk logisch dat je regelmatig seksuele gemeenschap hebt met je partner. Sommigen hebben geen zin meer in seks na een tijdje in een relatie te zitten, het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je het plezier terugkrijgt om regelmatig gemeenschap te hebben.

Geslachtsproblemen

Heb je het gevoel dat er iets mis is met je geslacht? Heb je pijn tijdens het hebben van gemeenschap? Zorg dat je dan tijdig naar de huisarts gaat om hier een oplossing voor te zoeken.

Wanneer moet ik naar een huisarts?

Wij adviseren je dat als je binnen 1 jaar niet zwanger bent, om naar de huisarts te gaan. Mocht je ouder dan 34 zijn en binnen een half jaar niet zwanger worden, dan kun je direct naar de huisarts gaan voor advies. Als je jong bent is je lichaam heel actief en is het heel makkelijk om zwanger te worden. Des te ouder je wordt, des te moeilijker het wordt om zwanger te worden. Wij raden je dan ook aan om tussen je 20e en 30e zwanger te worden zodat je straks geen problemen zal ervaren. Het is altijd belangrijk om contact met je huisarts te hebben als je denkt dat er iets mis is. Je huisarts is tenslotte de specialist en weet precies welke stappen je kan nemen om toch zwanger te worden.

Reageer op artikel:
Zwanger worden lukt niet
Sluiten