Zwangerschap – ben ik zwanger?
Heb je besloten dat je een kindje wilt? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk zwanger raken en een positief antwoord hebben op de vraag: ‘Ben ik zwanger?’ Zo gauw de voorbehoedsmiddelen de deur uit zijn is het iedere periode weer spannend: word ik wel of niet ongesteld? Helaas betekent overtijd zijn lang niet altijd dat je zwanger bent. De menstruatie kan ook gewoon onregelmatig zijn. Ook kan er sprake zijn van een vroege miskraam, waarbij het vruchtje al binnen een paar dagen wordt afgestoten. Helaas zit er niets anders op dan af te wachten en hopen dat het de volgende keer wél raak is. Dan kun je gaan letten op de eerste zwangerschapssymptomen en op een gegeven moment een zwangerschapstest doen. En, ben je zwanger?
Zwangerschap – ben ik zwanger?
Hoe weet je of je zwanger bent? Het meest simpele antwoord is natuurlijk: door middel van een zwangerschapstest. Bij een heel prille zwangerschap is zo’n test echter vaak helaas nog niet in staat om de zwangerschapshormonen te vinden. Daardoor kan de test een onjuiste uitslag geven. Daarom is het meestal het beste om nog even te wachten met zo’n test. Toch wil je natuurlijk het liefst zo snel mogelijk weten of je zwanger bent!
Eerste zwangerschapssymptomen
Sommige vrouwen zijn al vanaf dag 1 van hun zwangerschap erg misselijk, waardoor ze vroeg weten dat ze zwanger zijn. Er zijn echter genoeg vrouwen die hier geen last van hebben. Vaak is er sprake van vage klachten, zoals hoofdpijn of buikpijn. Klachten die kunnen ontstaan door een zwangerschap, maar ook door een aanstaande menstruatie of een simpel griepje. De innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoederwand kan ook buikpijn opleveren. Dit varieert van menstruatieachtige krampen tot een korte, stekende pijn. Toch zullen er ook heel veel vrouwen zijn die niet van deze innesteling merken. Zwangerschapssymptomen zijn dus niet altijd even duidelijk aanwezig.
Kies het juiste moment
Je kunt de kans op een zwangerschap te vergroten, door te vrijen op de juiste momenten. Tijdens je menstruatiecyclus is er een periode van 2 tot 5 dagen waarin je het meest vruchtbaar bent. Dat is de periode rond je eisprong. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, is het vrij makkelijk om deze vruchtbare dagen te bepalen. Bij een onregelmatige cyclus is dat helaas lastiger. Er zijn dan verschillende andere manieren om de vruchtbare periode vast te stellen. Je kunt bijvoorbeeld voor langere tijd je lichaamstemperatuur meten. Tijdens de vruchtbare periode ligt je temperatuur namelijk net wat hoger dan op andere dagen. Een simpelere en snellere methode is het gebruiken van een ovulatietest. Zo’n test lijkt op een zwangerschapstest, maar meet je vruchtbare dagen. Erg handig dus als je zwanger wilt worden!
Menstruatie – en toch zwanger?
Teleurgesteld dat je toch weer ongesteld bent geworden? Er is altijd een kleine kans dat je toch zwanger bent tijdens een menstruatie. Aan het begin van een zwangerschap is de kans op wat bloedverlies namelijk vrij groot. Blijkt het uiteindelijk toch je menstruatie te zijn? Dan zit er helaas weinig anders op dan een nieuwe poging te wagen. Wie weet blijft komende maand de menstruatie echt uit. Probeer er in ieder geval voor te zorgen dat het zwanger worden niet te veel stress oplevert. Stress kan namelijk een factor zijn die het zwanger worden negatief beïnvloed. Probeer hier dus niet te veel over na te denken, hoe lastig dit ook kan zijn.