Ovulatie berekenen met de ovulatie calculator [+4 tips]

Ovulatie berekenen? Dit kan handig zijn omdat zwanger worden niet altijd eenvoudig is. De kans is helaas groot dat het wel even duurt voordat je zwanger bent. Een enkeling is al binnen een maand zwanger, maar er zijn heel veel vrouwen bij wie dit veel meer tijd kost. Uiteindelijk is 80 procent van de vrouwen die zwanger wil worden binnen een jaar zwanger. Het is dus wel even afwachten wanneer jij zwanger zal zijn. Wil je je kansen wat vergroten? Je ovulatie berekenen is dan een goed idee. Dit kan met behulp van de ovulatiecalculator. Als je dit doet weet je wanneer je eisprong is. En laat dat moment nou net je meest vruchtbare periode zijn!

ovulatie berekenen

Sneller zwanger worden met de ovulatiecalculator

Om te begrijpen hoe de ovulatiecalculator werkt, is het handig om de ‘techniek’ achter de cyclus van de vrouw beter te begrijpen. De gemiddelde duur van een menstruatiecyclus is 28 dagen. Heb jij een regelmatige cyclus? Dat betekent dat jij makkelijk kan uitrekenen wanneer je weer ongesteld zal worden. Er zijn echter heel veel vrouwen waarbij de cyclus wat minder regelmatig verloopt.  Dit kan ontstaan door allerlei verschillende oorzaken. Zo  blijkt uit onderzoek dat vrouwen met stress een andere menstruatiecyclus hebben dan vrouwen zonder stress.

[ovulation-predictor]

Ovulatie berekenen bij een onregelmatige cyclus

Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt, is het lastig om een getal aan te geven in de ovulatiecalculator. Het is aan te raden om bij te houden wanneer je ongesteld bent. Wanneer je weet hoe de cycli verliepen in de afgelopen 6 maanden, kan je daar het gemiddelde van nemen. Wat hierbij lastig is, is dat je je cycli echt bijgehouden moet hebben de afgelopen periode. Wanneer je nu nog moet beginnen met bijhouden zal het namelijk nog wel even duren voordat je het gemiddelde kan berekenen. En daarbij is het ook nog eens erg lastig dat het gemiddelde uiteindelijk nog weinig zegt over een volgende ovulatie. Als je een gemiddelde hebt berekend van bijvoorbeeld 26 dagen, kan het dus zomaar gebeuren dat de volgende cyclus niet 26, maar 28 of 24 dagen duurt. Dan ben je dus op andere dagen vruchtbaar dan de dagen die uit de ovulatiecalculator komen.

Ovulatie berekenen zonder kalender

Wanneer je een onregelmatige cyclus hebt is het dus heel lastig om de ovulatie te berekenen, maar gelukkig zijn daar oplossingen voor. Zo kan je proberen om je ovulatie te herkennen aan de hand van de symptomen:

  • Je kan last hebben van een gespannen of pijnlijk gevoel in je borsten;
  • De afscheiding uit je vagina ziet er tijdens de ovulatie anders uit dan normaal. Het is wit, plakkerig en draderig;
  • Tijdens de ovulatie is de baarmoedermond zachter dan tijdens de rest van de cyclus. Dit is voelbaar als je de baarmoedermond aanraakt met je vinger;
  • Je lichaamstemperatuur ligt tijdens de ovulatie wat hoger dan tijdens de rest van de cyclus. Je kunt ervoor kiezen om een periode lang iedere dag je temperatuur op te meten. Met een beetje geluk zul je er een patroon in herkennen.

Zoals je ziet kan het nog best lastig zijn om je ovulatie te herkennen. Er is een simpeler oplossing: de ovulatietest. Deze test meet de hoeveelheid LH-hormoon in je urine. Tijdens de eisprong vertoont deze hoeveelheid een piek. Test je positief? Dan is dat hét moment om een kansje te wagen!

Ovulatie berekenen online

Als je een regelmatige cyclus hebt, heb je niet per se een ovulatietest nodig om te weten wanneer je eisprong is. In dat geval kun je namelijk gewoon onze online ovulatiecalculator invullen. Deze calculator vind je bovenaan de pagina. In de calculator kun je twee dingen aangeven:

  1. De eerste dag van je laatste menstruatie;
  2. Het aantal dagen van je cyclus.

Op basis van deze gegevens berekent de calculator je eerstvolgende meest vruchtbare dagen. Op deze dagen heb jij dus de grootste kans om zwanger te worden. Hoe regelmatiger je cyclus is, hoe betrouwbaarder de testresultaten zijn.

Innesteling na het berekenen van je ovulatie

Vrijen tijdens je vruchtbare periode is het eerste stapje richting een zwangerschap. Zoals we hierboven al aangaven is  zwanger worden echter niet vanzelfsprekend.  Je ovulatie berekenen alleen zal niet voldoende zijn. Ten eerste zal je eitje nog bevrucht moeten worden door een zaadcel. Zowel eitjes als zaadcellen hebben een beperkte levensduur, wat de bevruchting al bemoeilijkt. Daarnaast zijn de zaadcellen niet altijd sterk genoeg om de eicel binnen te dringen. Als dat mislukt, zit een zwangerschap er nog niet in. Lukt het wel? Dan heeft de bevruchte eicel nog een reis te maken richter de baarmoederwand. Uiteindelijk vindt daar de innesteling van het eitje plaats. Gaat dat goed? Dan zal de eicel verder gaan met delen en langzaam veranderen van een embryo naar een foetus en uiteindelijk naar een baby. Jouw baby!

Ovulatie berekenen & 4 tips om sneller zwanger te worden

Je ovulatie berekenen doe je natuurlijk niet voor niets; je wilt graag zwanger worden. Hoewel het dus nog wel even kan duren, is de kans groot dat jij binnenkort nieuw leven in je draagt. Het is daarom goed om nu alvast te gaan letten op een aantal zaken in je dagelijks leven, zodat je optimaal voorbereid bent op de komst van je kleine:

  • Rook je? Stop dan nu meteen! Uit onderzoek blijkt dat roken negatieve effecten heeft op de vruchtbaarheid. Als je zwanger raakt zal je kindje vanaf dag 1 meeroken en dit is van invloed op de mentale en fysieke ontwikkeling. Kortom; roken is slecht! Meeroken is trouwens net zo erg. Dus heb je een partner of andere familie die bij jou thuis binnen roken, geef dan aan dat ze voortaan naar buiten moeten voor hun peuk;
  • Let op je eetpatroon. Hoe gezonder je eet, hoe beter dat is voor jezelf en uiteindelijk ook voor je kindje. Straks tijdens je zwangerschap zal je voedingsstoffen binnen moeten krijgen die voldoende zijn voor twee personen;
  • Heb je last van overgewicht? Overgewicht kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. Wil je graag zwanger worden en heb je overgewicht? Bespreek dan met je huisarts de gevolgen en eventuele risico’s;
  • Start met het slikken van foliumzuur. Dit is een stof die we onvoldoende binnen krijgen bij een normaal eetpatroon. Een gebrek aan foliumzuur kan echter vervelende gevolgen hebben voor je kindje. Zo is de kans op een open ruggetje groter. Aangeraden wordt daarom om te starten met het slikken van extra foliumzuur zo gauw je hebt bedacht dat je zwanger wilt worden.

Denk je dat het gelukt is? Dan is het een aantal weken afwachten geblazen, totdat je een zwangerschapstest kunt doen en er een einde komt aan de onzekerheid.

[yasr_overall_rating]