Klachten zwangerschap

Zwanger worden is een keuze die je kan maken samen met je partner, al is daar tegenwoordig zelfs geen partner meer voor nodig met al die technieken. Het is aan jou en je partner om te bepalen of je zwanger wil worden. Voordat je zwanger bent zal je het gevoel hebben dat het alleen maar een fantastisch gevoel is, maar niets is minder waar.

Tijdens je zwangerschap zal je namelijk niet alleen maar vreugde ervaren, maar je zal ook een moeilijke tijd kennen met de klachten die je zal ervaren. Voor de een zullen deze klachten wat minder zijn, maar voor de ander kunnen de klachten ernstig zijn.

Ik probeer je nu niet bang te maken, want je zal niet alleen maar klachten ervaren. Het is echter wel iets waar je goed over na moet denken. Uiteindelijk zullen die klachten het wel waard zijn, aangezien je aan het eind van je zwangerschap een wonder ter wereld zal brengen. Maar wat zijn nu eigenlijk de meest voorkomende klachten die je hoogst waarschijnlijk zal ervaren tijdens je zwangerschap? Die lees je hieronder!

Meest voorkomende klachten tijdens je zwangerschap

Hieronder staan de meest voorkomende klachten die je tijdens je zwangerschap zal ervaren. Natuurlijk is iedere zwangerschap anders en kan jij het anders ervaren dan wat hieronder staat. Dit zijn slechts de klachten die over het algemeen het vaakst voor komen.

Misselijk worden

Vooral in je eerste trimester en je derde trimester zal je al snel misselijk worden. In je eerste trimester zal dit vooral in het begin van je zwangerschap zijn en dit zal enkele weken aanhouden. Misselijkheid hoort nu eenmaal bij je zwangerschap en is een van de meest voorkomende klachten die je zal ervaren.

Vaak is deze misselijkheid afkomstig van de verandering van je lichaam, maar het kan ook zo zijn dat je te veel per portie eet. Het is belangrijk om kleine porties te eten om ervoor te zorgen dat je niet te snel misselijk zal worden. Een paracetamol kan je helpen om je wat beter te voelen wanneer je dit echt nodig hebt.

Hoofdpijn

Naast het misselijk worden zal je vaak ook nog eens hoofdpijn krijgen. Hoofdpijn krijg je vaak in combinatie met andere klachten. De reden waarom je vaak hoofdpijn zal hebben is door de aanmaak van zwangerschapshormonen. Het is een hoofdpijn waar je niet veel aan kan doen. Het is wel belangrijk om goed te eten en genoeg te drinken om ervoor te zorgen dat dat niet de oorzaak van de hoofdpijn zal worden.

Buikpijn

Naast de misselijkheid en hoofdpijn zal je ook buikpijn ervaren in verschillende vormen. Zo kan je last krijgen van een stekende buikpijn, terwijl je de andere keer last hebt van maagzuur. Het is ook echt afhankelijk van de periode van je zwangerschap waarin je je momenteel bevindt. Wanneer je vroeg in je zwangerschap zit zal je bijna nooit last hebben van buikpijn afkomstig van de zwangerschap.

Natuurlijk kan je wel buikpijn krijgen, maar dat heeft dan met iets anders te maken. Later in je zwangerschap kan je daarnaast ook nog eens buikpijn krijgen, omdat je baby bijna ter wereld zal komen. Veel tegen de buikpijn zal je ook niet kunnen doen, zoals de rest van de klachten die je zal ervaren.

Rugpijn

Daarnaast zal je tijdens je zwangerschap last krijgen van rugpijn. De rugpijn is over het algemeen ook afkomstig van de hormonen, maar dit kan ook afkomstig zijn van een slechte houding of van het gewicht van je buik. Tijdens je zwangerschap is het belangrijk om te letten op je houding wanneer je zit, wanneer je staat en wanneer je bijvoorbeeld aan het sporten bent. Het letten op je houding kan er al voor zorgen dat je minder last zal krijgen van rugpijn.

Het is daarnaast ook belangrijk om genoeg te bewegen en niet langdurig op een stoel zit tijdens je zwangerschap. Rugpijn afkomstig van het gewicht van je buik is eigenlijk iets waar je niets tegen kan doen. Heb je er wel eens over nagedacht om een massage te nemen tijdens je zwangerschap? Dat is niet alleen goed voor je rug, maar ook een goede manier om te relaxen.

Maagzuur

Maagzuur is eigenlijk heel simpel te verklaren tijdens je zwangerschap. Er zijn namelijk twee redenen waarom je last zal krijgen van maagzuur. De eerste reden is dat je baby steeds meer aan het groeien is en daardoor meer ruimte inneemt. Je baarmoeder zal tegen je maag aandrukken waardoor je uiteindelijk dus last zal krijgen van maagzuur. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je te veel eet per portie, waardoor je lichaam het niet snel kan verteren en je dus uiteindelijk maagzuur zal krijgen.

Misschien heb je nu wel zoiets van “dan kan ik er dus niets tegen doen”. Dat is niet helemaal waar. Een rennie innemen tijdens je zwangerschap wil vaak wel helpen tegen maagzuur. Wij raden je dan ook aan om een rennie in te nemen als dit is toegestaan voor jouw specifieke geval. Voordat je medicijnen inneemt is het altijd belangrijk om advies te vragen bij je huisarts. Niet iedereen kan namelijk tegen bepaalde medicijnen.

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Klachten zwangerschap
Sluiten