Petra
Petra Ben ik zwanger? 29 Nov 2015

Zwangerschapstest

Een zwangerschapstest is eigenlijk een test waarmee je kan vaststellen of je zwanger bent of niet. Vaak zal een vrouw een zwangerschapstest doen wanneer de ongesteldheid uitblijft, de vrouw en haar partner actief bezig zijn om zwanger te worden of dat de vrouw seks zonder bescherming heeft gehad. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat de vrouw gewoon last heeft van zwangerschapssymptomen en wil zien of zij nu echt zwanger is of niet. Wat ook de reden is, een zwangerschapstest doe je dus om te bekijken of je zwanger bent of niet. Hieronder gaan we dieper in op dit onderwerp.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Wanneer je het gevoel hebt dat je zwanger bent of heel graag gewoon wil bekijken of je zwanger bent is natuurlijk het eerste wat in je op komt om een zwangerschapstest te kopen. Een zwangerschapstest werkt eigenlijk heel simpel. De placenta maakt namelijk een zwangerschapshormoon aan, genaamd hCG. Deze is aanwezig in zowel je bloed als je urine. Door een urine-test te kopen kan je zelf bekijken of je zwanger bent.

Het werkt als volgt:

Wanneer je je zwangerschapstest hebt besteld en binnen hebt kan je twee dingen doen. Je krijgt namelijk bij de test een stripje. Met dat stripje kun je je urine testen op het hormoon. Je kan het stripje onder je houden en er urine op laten komen of je kan de urine opvangen in een potje en het stripje daarna in de urine strijken. Het stripje doe je vervolgens in de test en na een paar minuten zal de test je een van de twee resultaten geven, namelijk positief of negatief. Positief staat voor het feit dat je zwanger bent. Negatief betekent dat je niet zwanger bent.

Bekijken of je zwanger bent door de bloed-test kan natuurlijk alleen maar bij je huisarts of in het ziekenhuis. Wel moet je er op letten dat niet elke test hetzelfde is. Dus het aflezen van de test kan op een andere manier werken bij een andere test. Lees goed de gebruikershandleiding door voordat je begint met de zwangerschapstest.

Wanneer zwangerschapstest doen?

Zoals je hierboven hebt gelezen kan je een zwangerschapstest doen wanneer je het gevoel hebt dat je wel eens zwanger kan zijn. Wat wij adviseren is om een dag nadat je overtijd bent al een zwangerschapstest te doen (wanneer je seksueel actief bent). Er zijn echter dure tests die al voordat je overtijd bent het hCG hormoon waar kunnen nemen, al zijn deze tests niet zo betrouwbaar. Wanneer je een normale urine-test gaat uitvoeren kan je het beste ochtendurine nemen om de test uit te voeren. Natuurlijk is een ander tijdstip ook goed, maar het meest geschikte tijdstip is toch in de ochtend.

In de ochtend zal het hCG hormoon namelijk het sterkst zijn. Het is wel belangrijk om nuchter te blijven voordat je de test uitvoert, anders kan het namelijk nogal eens moeilijk zijn voor de urine-test om het hormoon te vinden.

Een online zwangerschapstest doen?

Er komen steeds meer alternatieven op de markt voor vrouwen om te controleren of ze zwanger zijn of niet. Een van deze alternatieven is een online zwangerschapstest. Een online test bestaat eigenlijk uit een serie vragen die je moet beantwoorden die erop zouden kunnen wijzen dat je zwanger bent. Aan het eind van de test kun je op versturen drukken en dan komt er vervolgens op basis van de antwoorden een resultaat. Natuurlijk is het goed om een online zwangerschapstest te doen, maar daarnaast raden wij je ook gewoon aan om een normale test te doen. Een online zwangerschapstest geeft namelijk helemaal geen zekerheid, dat zijn slechts speculaties.

De Beste Zwangerschapstest

Wil je weten of je zwanger bent? Dan wil je uiteraard de beste zwangerschapstest vinden. Bestel direct de meest populaire zwangerschapstest of bekijk de top 10 zwangerschapstesten

Is een zwangerschapstest betrouwbaar?

Een zwangerschapstest is over het algemeen betrouwbaar, maar dat is natuurlijk ook afhankelijk van de zwangerschapstest die je koopt. Een normale zwangerschapstest kan je voor 95-97% garanderen dat je de juiste resultaten krijgt. Een duurdere test wil overigens niet zeggen dat je ook betere resultaten zal krijgen. De enige manier om echt 100% zeker te weten dat je zwanger bent is om een bloedtest te doen. Vaak zijn deze zwangerschapstest wel voldoende om aan te tonen dat je zwanger bent. Heel soms, in enkele gevallen, zit de zwangerschapstest er naast.

Zwangerschapstest positief

Wanneer je na het testen er achter bent gekomen dat je dus een positief resultaat hebt, dan betekent dat dat je normaal gesproken zwanger bent. Natuurlijk is er ook een kleine kans dat de test niet klopt. Vaak komt dat doordat er niet goed getest is of dat de zwangerschap al afgebroken is. Vaak komt het vooral doordat de test niet goed uitgevoerd is. Wij raden je dan ook aan om de gebruiksaanwijzingen te lezen voordat je begint aan de test.

Zwangerschapstest negatief

Misschien had je er al op gehoopt dat je zwanger was en heb je toch een negatief resultaat gekregen van de test. In de meeste gevallen klopt het dan ook, maar het kan ook zo zijn dat de test niet het juiste resultaat terug heeft gegeven. Dit is allemaal mogelijk en we hebben het al vaak zien gebeuren. Vaak komt dit door:

  • Dat de test niet goed is uitgevoerd. Wij raden je dan ook aan om de gebruiksaanwijzing goed door te lezen.
  • Dat er te vroeg is getest. Te vroeg testen zorgt er natuurlijk voor dat er geen hCG hormoon te vinden is in je urine en je dus een negatief resultaat krijgt.
  • Door te veel vocht met de urine is meegekomen, waardoor de urine te dun is geworden en er onvoldoende hormoon te vinden is in de urine. Hoe kan je dit voorkomen? Dit kan je voorkomen door gebruik te maken van de ochtendurine, deze is namelijk vaak het sterkst. Zorg er wel voor dat je nuchter bent wanneer je de test gaat doen.

Reageer op artikel:
Zwangerschapstest
Sluiten