Petra
Petra Zwangerschap 31 Aug 2023

Kan een zwangerschap gehoorschade veroorzaken?

Gehoorschade is geen lachertje en het is dan ook van groot belang dat je eventuele problemen met je gehoor snel en professioneel laat oplossen. Naast veroudering, constante blootstelling aan luide geluiden en bijvoorbeeld genetische aandoeningen kan ook zwangerschap een oorzaak zijn van gehoorschade bij vrouwen.

Hoe komt het dat zwangere vrouwen gehoorschade kunnen oplopen als ze in verwachting zijn en wat moet je over deze aandoening weten? Hieronder lees je meer.

Doofheid door zwangerschap, kan dat?

Zwangerschap en doofheid zijn misschien niet meteen twee termen die een verband lijken te houden, maar vrouwen kunnen wel degelijk gehoorschade oplopen als ze in verwachting zijn. Deze ziekte, otosclerose genaamd, is niet heel erg bekend en komt over het algemeen niet zo veel voor. Aan de andere kant is het wel de meest voorkomende vorm van gehoorschade bij jonge vrouwen.

Het vreemde aan deze aandoening is dat hij zich vooral ontwikkelt tijdens de zwangerschap. Belangrijk om te weten is dat vrouwen die al voor hun zwangerschap otosclerose hebben tijdens het zwanger zijn ergere symptomen ontwikkelen en meestal een gehoorapparaat nodig hebben. Advies nodig over gehoorapparaten? Dat kan bijvoorbeeld bij een audicien zoals Van Boxtel Hoorwinkels. Ook is het hier mogelijk om een online hoortest af te nemen.

Wat is otosclerose precies?

Otosclerose is een progressieve aandoening die ervoor zorgt dat iemand steeds slechter hoort. In veel gevallen doet otosclerose zich voor in beide oren, maar bij sommige mensen wordt slechts één oor aangetast. In de meeste situaties veroorzaakt de aandoening weinig tot matige slechthorendheid. Complete doofheid komt heel weinig voor, zelfs in een gevorderd stadium.

De oorzaak van otosclerose

Hoe wordt otosclerose precies veroorzaakt? In feite is de aandoening te wijten aan overmatige botgroei op en bij de stijgbeugel in het zogenaamde middenoor. De flexibiliteit van de stijgbeugel neemt traag af en leidt daardoor tot geleidingsgehoorverlies, omdat dit deel van het oor steeds minder geluid kan geleiden. De oorsprong van otosclerose en wat die overwoekering van botgroei precies veroorzaakt, zijn niet bekend.

Verschillende soorten otosclerose

Verschillende soorten otosclerose

Otosclerose komt regelmatig voor bij zwangere vrouwen, maar niet altijd op dezelfde manier. We kunnen drie soorten van deze aandoening onderscheiden, afhankelijk van de plaats in het oor:

1. Otosclerose rond de stijgbeugel

Bij deze variant is het eerste symptoom een witachtig stukje of brokje op de stijgbeugel van het oor. Als de aandoening lang genoeg onbehandeld blijft, kan de stijgbeugel zelfs helemaal overwoekerd worden. Het gevolg daarvan is dat het gehoorbeentje vast komt te zitten, waardoor het geluidstrillingen minder goed doorgeeft. Met als resultaat geleidingsgehoorverlies.

2. Otosclerose van het slakkenhuis

In zeldzame gevallen komt otosclerose niet voor in de stijgbeugel, maar wel in of rond het slakkenhuis. In dat geval spreken we niet van geleidingsgehoorverlies, maar van zenuwgehoorverlies of cochleaire otosclerose. Vaak komen zwangere vrouwen die aan deze variant lijden in aanmerking voor een gehoorapparaat of zelfs een cochleair implantaat.

3. Otosclerose van het slakkenhuis en de stijgbeugel

Soms hebben zwanger vrouwen last van een vorm van otosclerose die zowel de stijgbeugel als het slakkenhuis aantast. In dergelijke situaties lijdt de patiënt aan een combinatie van geleidingsgehoorverlies en zenuwgehoorverlies. Het gebruik van een gehoorapparaat is dan ook essentieel om de levenskwaliteit te verbeteren.

Reageer op artikel:
Kan een zwangerschap gehoorschade veroorzaken?
Sluiten