Buikpijn tijdens zwangerschap

Buikpijn hebben is geen fijn gevoel als je al niet zwanger bent, laat staan als je een baby draagt. Tijdens je zwangerschap zal je veel last hebben van buikpijn, zoals iedere vrouw dat wel heeft. Wanneer je de buikpijn krijgt krijg je al direct een onzeker gevoel. Je hebt dan het liefst zin om in bed te gaan liggen, maar je hoeft je vaak geen zorgen te maken. Buikpijn hoort bij de zwangerschap, het is namelijk een van de kwaaltjes die je kan krijgen. Maar wanneer moet je je zorgen gaan maken? Kan de buikpijn die je hebt dan toch wel het gevolg zijn van iets anders dan een kwaaltje? Lees alles hieronder daarover!

Buikpijn en zwanger

Wanneer je last hebt van buikpijn tijdens je zwangerschap hoef je je vaak geen zorgen te maken. Het hoort er namelijk bij. Ik ben momenteel niet zwanger, dus heb ik makkelijk praten, maar het is toch echt zo. Als deze pijn, wat vaak kramp is, niet lang duren en af en toe weer weggaan dan hoef je je geen zorgen te maken. Wanneer je echter merkt dat je last van je buik hebt en daarbij ook bloed bij komt kijken of dat de pijn echt te hevig is en niet weg wil gaan, dan is het wel aangeraden om direct contact op te nemen met het ziekenhuis.

Wanneer naar de dokter?

Wanneer je merkt dat de buikpijn echt zo hevig is dat het niet te houden is dan raden we je aan om direct contact op te nemen met een specialist, of dit nu een dokter is of een ziekenhuis. Wanneer je merkt dat je een lichte pijn hebt en er iets niet goed voelt, dan raden we dit ook aan. Zorg er echter voor dat je niet bang wordt van alle kleine kwaaltjes. Deze kwaaltjes huren nu eenmaal bij het zwanger zijn.

Oorzaken van buikpijn tijdens zwangerschap

Buikpijn tijdens je zwangerschap is een van de kwaaltjes die bijna elke vrouw wel krijgt. Maar wat veroorzaakt nu deze buikpijn. Hieronder staan de meest genoemde oorzaken van deze buikpijn.

Rekking van de banden

De meest genoemde oorzaak van buikpijn tijdens je zwangerschap is de rekking van de banden dankzij de groeiende baarmoeder. De baarmoeder zit verbonden aan de bekken door zogenaamde banden. Wanneer de baarmoeder groeit zullen deze banden rekken. Dit rekken zorgt voor een hevige pijn. Daarnaast kan de groei van de baarmoeder ook voor pijn zorgen.

Miskraam

Wanneer er sprake is van buikpijn in combinatie met bloedverlies via de vagina dan moet je je zorgen maken om een miskraam. Een miskraam is een afbreking van de zwangerschap, zonder dat je daar wat aan kan doen. Het kan namelijk bij iedereen gebeuren. De kans dat het mis gaat is echter het grootst tot en met week 11 van de zwangerschap. Wanneer je bloedverlies hebt hoeft dit natuurlijk niet meteen te betekenen dat je een miskraam hebt. Dit kan namelijk meerdere oorzaken hebben. Wanneer je twijfelt dien je direct contact op te nemen met je specialist.

Urineweginfectie

Een blaasontsteking is een van de voorbeelden waar vrouwen al snel last van krijgen tijdens de zwangerschap. Vaak krijg je bij het plassen dan een pijnlijk en brandend gevoel, maar deze pijn kan zich ook in de buik bevinden. Buikpijn tijdens de zwangerschap kan dus ook duiden op een urineweginfectie.

Wat te doen tegen buikpijn tijdens zwangerschap?

Vaak kan je niet super veel doen om van je buikpijn af te komen tijdens je zwangerschap. Er zijn echter wat zaken die je buikpijn kunnen verlichten, afhankelijk van wat je precies hebt. Wanneer je last hebt van een normale buikpijn kan je bijvoorbeeld een warme kruik gebruiken of een bad nemen. Daarnaast zou je ook paracetamol kunnen innemen tegen de buikpijn. Rustig aan doen zorgt er vaak al voor dat het wat minder zal worden!

 

Reageer op artikel:
Buikpijn tijdens zwangerschap
Sluiten