Petra
Petra Zwangerschap 30 Nov 2023

6 x Zwangerschapskwalen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord

Vooral in het eerste trimester krijg je als zwangere de meest uiteenlopende kwalen, van extreme vermoeidheid tot aan misselijkheid. Ook andere kwalen zoals pijnlijke borsten, onrustige huid, constipatie, hoofdpijn en duizeligheid zijn veelvoorkomende klachten. Door verandering in je hormoonhuishouding kunnen deze klachten ontstaan. Dit is niet iets om je zorgen over te maken, maar het kan wel vervelend zijn. Gelukkig verdwijnen de meeste klachten naarmate de zwangerschap vordert, ook al kunnen gedurende de zwangerschap wel weer nieuwe kwaaltjes ontstaan. Er zijn ook wat meer unieke zwangerschapskwalen, klachten waar je als zwangere misschien nog nooit van hebt gehoord?

Droge ogen en slechter zien

Door de zwangerschap zijn je hormoonspiegels flink aan het schommelen. Dit heeft onder andere invloed op je stofwisseling, bloedsomloop en hierdoor kunnen er problemen ontstaan met je ogen. Door het vasthouden van vocht kunnen zwangere vrouwen problemen ervaren met hun zicht, en droge of geïrriteerde ogen krijgen. Draag je bijvoorbeeld lenzen, dan kan dit zorgen voor extra irritatie. Als zwangere kun je gelukkig gewoon lenzen blijven dragen, ook wanneer je last hebt van droge en geïrriteerde ogen. Daglenzen online bestellen is gelukkig tegenwoordig heel makkelijk, je hoeft er de deur niet voor uit.

Grotere voeten

Grotere voeten

Dit is misschien wel een van de gekste kwalen waar je nog nooit van hebt gehoord: je kunt grotere voeten krijgen tijdens de zwangerschap. Gedurende de zwangerschap neemt de hoogte van jouw voetholte af en de lenigheid van je voeten gaat achteruit, hierdoor worden je voeten platter en na de bevalling is dit blijvend. Het kan zijn dat je voeten ineens 2 tot 10 millimeter gegroeid zijn. Dit komt overigens best vaak voor en grote kans dat je opeens andere schoenen nodig hebt. Maar weet je, het is eigenlijk een perfect excuus om heerlijk te gaan shoppen voor een nieuw paar!

Bloedneuzen

Heb je ineens tijdens je zwangerschap spontaan een bloedneus, ook dit kan komen door de zwangerschap en de verandering van alle hormonen. Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen zoals oestrogeen en progesteron voor een betere doorbloeding van je slijmvliezen. Hierdoor worden ook de slijmvliezen van je neus kwetsbaarder en kun je eerder een bloedneus krijgen.

IJzersmaak in je mond

Ben je zwanger en ervaar je ineens een ijzersmaak in je mond, ook dit is een vrij normale kwaal. Dit noem je Dysgeusie en wordt als een smaakstoornis gezien. Dit wordt normaal bijvoorbeeld veroorzaakt door ontstekingen in de mond, bepaalde medicijnen en ziekten maar kan dus ook ontstaan tijdens de zwangerschap. Er is onderzoek gedaan naar dit verschijnsel en de oorzaak is waarschijnlijk alle hormonale veranderingen die in je lichaam gaande zijn.

Verstopte neus

Tijdens de zwangerschap kun je ook steeds een verstopte neus ervaren, ook wanneer je niet verkouden bent. Dit noem je ook wel zwangerschapsrhinitis, dit is een chronische ontsteking van het neusslijmvlies. Deze kwaal ontstaat wederom door hormonale veranderingen, vooral door de toename van oestrogeen tijdens de zwangerschap. Hierdoor zwellen je neusholtes op en produceert je neus nog meer slijm, met als resultaat een verstopte neus. Dit is een vrij vervelende kwaal en kan de hele zwangerschap duren.

Meer speekselaanmaak

Heb jij constant het gevoel dat je veel speeksel in je mond hebt tijdens je zwangerschap, ook dat is heel goed mogelijk. Onder invloed van verschillende zwangerschapshormonen worden je speekselklieren actiever. Normaal gesproken maak je als volwassene 500 tot 600 millimeter speeksel aan per dag, terwijl zwangeren wel 2(!) liter per dag kunnen aanmaken. Vooral vrouwen die last hebben van zwangerschapsmisselijkheid kunnen hier extra hinder van ondervinden.

Mocht je een of meerdere van deze vrij onbekende zwangerschapskwalen ervaren, troost je in ieder geval met de gedachte dat deze klachten na de zwangerschap als sneeuw voor de zon verdwijnen. Behalve dan de grootte van je voeten, gelukkig kun je jezelf troosten met een nieuw paar schoenen!

Reageer op artikel:
6 x Zwangerschapskwalen waar je misschien nog nooit van hebt gehoord
Sluiten