Schimmelinfectie tijdens zwangerschap

Tijdens het zwanger zijn zal je al gauw merken dat er elke week wel een nieuw kwaaltje op komt dagen, terwijl je daar (natuurlijk) niet om hebt gevraagd. Het hoort echter wel bij de zwangerschap en het is dus iets waar je niets aan kan doen. Zo krijgen betrekkelijk veel vrouwen tijdens hun zwangerschap last van een schimmelinfectie, ook wel bekend als candida, aspergillus of cryptococcus.Ā Iedereen heeft schimmels op de huid en dit is in eerste instantie onschuldig. Wanneer je klachten begint te krijgen, zoals jeuk, dan is er mogelijk een infectie opgetreden. Vaak bevinden deze infecties zich in het haar, de huid of nagels.

De behandeling van een dergelijke schimmelinfectie is afhankelijk van de gevoeligheid van de schimmel. Hieronder zullen we dieper ingaan op wat je kan doen als je een schimmelinfectie bij je zwangerschap krijgt en wat je daar tegen kan doen.

Schimmelinfectie zwangerschap

Tijdens je zwangerschap veranderd er heel veel in je lichaam en dat geldt ook voor je weerstand. Hierdoor is de kans groter dat je een schimmelinfectie krijgt. Tijdens de zwangerschap is het dan ook mogelijk dat de infectie verergerd. Het is daarom belangrijk om vroeg naar de huisarts te gaan als je ontdekt dat je een infectie hebt.

Heb ik kans op een miskraam of afwijking van baby?

Uit onderzoek is gebleken dat een schimmelinfectie geen dergelijke invloed heeft dat het voor een miskraam of afwijking kan zorgen. Natuurlijk is elke persoon anders en daarom is het belangrijk om zoiets snel te behandelen. Zowel een vaginale schimmelinfectie als andere infecties zullen niet zorgen voor een miskraam of afwijking bij de baby. Bij een vaginale infectie kan het wel zo zijn dat je kindje ook een schimmelinfectie bij de geboorte krijgt, maar dit kan natuurlijk verholpen worden. Toch is het aan te raden om een schimmelinfectie zo snel mogelijk te laten behandelen, of je nu 6, 17 of al 36 weken zwanger bent.

Wat doen tegen een schimmelinfectie bij zwangerschap?

Zoals je weet moet je tijdens het zwanger zijn letten op dingen die je binnen krijgt, aangezien dit schadelijk kan zijn voor de zwangerschap. Ditzelfde geldt eigenlijk ook voor het behandelen van een schimmelinfectie. Er zijn veel antischimmel medicijnen waarvan de effecten nog niet zijn bewezen met betrekking tot het zwanger zijn. Van sommige medicijnen is bekend dat deze niet gebruikt mogen worden tijdens de zwangerschap, namelijk tegen vaginale schimmelinfecties.

Kan ik de medicijnen voor vaginale, huid, nagel en haar schimmel gebruiken?

Zoals we eigenlijk al hebben vermeldt is het lastig om te bepalen welke medicijnen je kan gebruiken tegen een infectie, aangezien er nog niet heel veel duidelijkheid is over de risico’s. Het is daarom belangrijk om een afspraak te maken met je huisarts of verloskundige om de juiste medicijnen te krijgen. Zij weten precies welke medicijnen het minst risicovol zijn en zullen deze dan ook geven.

Reageer op artikel:
Schimmelinfectie tijdens zwangerschap
Sluiten