Maagzuur tijdens zwangerschap

Zoals je onderhand wel in de gaten hebt merk je dat alles aan je lichaam aan het veranderen is. Binnenin je lichaam gebeurt er ook heel veel en dat kan leiden tot allerlei kwaaltjes, zo ook maagzuur. Maagzuur ontstaat eigenlijk door de groei van de baarmoeder. De baarmoeder groeit namelijk zo hard dat er eigenlijk geen plek meer overblijft voor de maag. De baarmoeder drukt tegen de maag aan en dit zorgt ervoor dat de zure inhoud van de maag naar de slokdarm wordt geduwd. Hierdoor ontstaat er maagzuur.

Wat is maagzuur?

Wanneer je voedsel hebt gegeten komt dit in de maag terecht. In je maag bevindt zich een zure stof die dit voedsel verteerd. Je maag is beschermd tegen deze zure stof, maar het kan zo zijn dat deze stof in je slokdarm terecht komt. Je zal dan een pijnlijk en zuur gevoel krijgen wat omhoog kan komen.

Waarom maagzuur bij de zwangerschap?

Wanneer er voedsel in je maag terecht komt is het belangrijk dat dit voedsel wordt verteerd. Dit wordt gedaan door een zure stof. Dit voedsel gaat in de maag doordat er een klepje open gaat van de maag en dit gebeurt alleen bij voedsel. In het begin van je zwangerschap kan dit klepje zwakker worden doordat de hormonen je lichaam aantasten.

Later in de zwangerschap wanneer je baarmoeder veel groter is kan de baarmoeder ervoor zorgen dat er maagzuur in je slokdarm terecht komt en zo dus dat zure gevoel krijgt.

Wat kan je doen tegen maagzuur?

Er zijn eigenlijk een paar dingen die je kan doen tegen maagzuur.

  • Zorg ervoor dat je kleinere maaltijden eet zodat je lichaam minder hoeft te verteren.
  • Het nemen van kleine hapjes en goed kauwen helpt ook.
  • Eet gezond en gevarieerd. Vezels zijn altijd goed tijdens de zwangerschap.
  • Stop met roken. Dit moet je al echt stoppen wanneer je merkt dat je zwanger bent.

Naar de dokter

Het kan zo zijn dat deze tips helemaal niet helpen of geholpen hebben. Elke persoon is anders en dit zijn slechts algemene tips. Als je nog steeds last hebt van een brandende maagzuur is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts of verloskundige.

Reageer op artikel:
Maagzuur tijdens zwangerschap
Sluiten