Petra
Petra Zwangerschap 5 Oct 2023

Menstruatie ondergoed voor tijdens of na de zwangerschap

Als je net bevallen bent of zelfs tijdens je zwangerschap al, kun je last hebben van wat bloedverlies. In dat geval wordt er meestal aangeraden om een maandverband te dragen. Ook kun je tijdens de zwangerschap last hebben van afscheiding, wat erg vervelend kan zijn. Maandverband draagt niet altijd fijn, daarom is menstruatie ondergoed een goed alternatief om te gebruiken.

Afscheiding tijdens de zwangerschap

Wanneer je ongesteld moet worden, kun je last krijgen van afscheiding. Dit is vaak doorzichtig of wit en heeft geen geur. Tijdens je zwangerschap kan het zijn dat je afscheiding iets verandert. Vaak is de afscheiding wat meer dan normaal. Dit is niet raar en komt door de verandering in je hormoonhuishouding. De afscheiding kan wat dunner en vochtiger zijn dan je gewend bent. Wanneer het nog wel wittig is, wat plakkerig aanvoelt en geen sterke geur heeft, is het normale afscheiding en hoef je je nergens druk om te maken. Je kunt een maandverband of een menstruatie onderbroek dragen om de afscheiding op te vangen.

Afscheiding of vruchtwater?

Wanneer je afscheiding helder van kleur is, eventueel wat witte vlokjes heeft, niet plakkerig voelt en gek zoetig ruikt, kan dit betekenen dat je vruchtwater verliest. Als dit maar een klein beetje is, hoef je je niet druk te maken. Wanneer het meer lijkt te zijn, kan het zijn dat je meer vruchtwater verliest. In dat geval is het belangrijk dat je de arts of je verloskundige belt voor een extra controle.

Afscheiding of vruchtwater

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Als je bloedverlies hebt tijdens je zwangerschap, hoeft dit niet meteen iets slechts te betekenen. Tijdens de eerste maanden kun je bloed verliezen. Dit kunnen een paar druppels zijn of het kan echt lijken alsof je ongesteld bent.  Bij de helft van de vrouwen stopt het bloedverlies na enkele dagen vanzelf en is er niets aan de hand voor de zwangerschap. Bij de andere helft neemt het bloedverlies juist toe en ontstaat er een miskraam. Als je te maken krijgt met bloedverlies tijdens de zwangerschap is het dan ook belangrijk om het verloop ervan goed in de gaten te houden.

Na de bevalling

Dat je bloedverlies hebt na je bevalling is natuurlijk meer dan logisch. Dit zal de dagen na je bevalling ook nog aanhouden. Wel wordt het gelukkig per dag minder. Elke keer maandverband dragen kan irritaties veroorzaken of het kan zijn dat je het niet fijn vindt zitten. Het dragen van menstruatie ondergoed is dan ook zeker een goed alternatief voor het maandverband. Menstruatie ondergoed zorgt in ieder geval voor meer bewegingsvrijheid, geeft een veilig gevoel en het zit vaak ook een stuk comfortabeler dan een maandverband. Ze zijn dan ook zeker een zeer goede toevoeging voor je kraampakket, waar je zeker baat van gaat hebben.

Reageer op artikel:
Menstruatie ondergoed voor tijdens of na de zwangerschap
Sluiten