Niet ongesteld en niet zwanger

Als je niet meer ongesteld wordt en ook het gevoel hebt dat je niet zwanger bent, dan is er natuurlijk iets anders aan de hand. Dat kan komen doordat de eicel niet meer vrijkomt, rijpt of wordt vervoerd. Maar hoe wordt dit dan veroorzaakt? Waarom word je dan niet meer ongesteld? Hieronder staan 6 mogelijke oorzaken waarom je niet meer ongesteld wordt.

1. Ben je dan toch zwanger?

Heb je seksuele gemeenschap gehad met iemand? Dan kan het toch zijn dat je zwanger bent. Mocht je geen gemeenschap hebben gehad, dan kan je deze oorzaak in ieder geval doorstrepen. Zorg er wel voor dat je een zwangerschapstest doet om er zeker van te zijn dat je niet zwanger bent. Tijdens een zwangerschap blijft de menstruatie namelijk uit.

2. Het gebruik van medicijnen

Het kan zijn dat je momenteel medicijnen gebruikt die ervoor zorgen dat je maandelijkse bloeding uitblijft. Dit kunnen verschillende medicijnen zijn, bijvoorbeeld: de pil (anticonceptie pil), de prikpil, hormoonspiraaltje en medicijnen tegen somberheid & verwardheid.

3. Stress of spanning in je leven

Als je veel stress of spanning in je leven hebt kan het zijn dat dit effect heeft op je menstruatie. Dit kan ervoor zorgen dat deze onregelmatig is of zelfs helemaal uitblijft. Wat verstaat men onder stress of spanning? Bijvoorbeeld: ingrijpende gebeurtenissen zoals iemand die overleden is of een ongeluk. Intensief sporten kan ook erge spanning in je leven brengen.

4. Chronische aandoeningen

Het kan zijn dat je een chronische aandoening hebt en in behandeling bent bij een arts of een specialist. Als deze chronische aandoening niet goed behandeld wordt of er wordt een verkeerde diagnose gesteld, dan kan dat gevolgen hebben voor je menstruatie. Het kan dan zijn dat je al een tijdje geen menstruatie meer hebt gehad. Dit is dan een mogelijke oorzaak van het uitblijven van je menstruatie.

5. Schommelingen in de hormonen

Als je jong bent en dus in de eerste jaren van je menstruatie zit, zal je merken dat je menstruatie zeer onregelmatig is of zelfs weg zal blijven. Als je al eens ongesteld bent geweest, dan is er niets aan de hand en is alles goed in je lichaam. Dit zijn gewoon hormonen die zo werken. Na een tijdje zal je weer ongesteld worden. Wacht het dus rustig af.

6. Overgang

Wanneer je 40-45 jaar oud bent zal je merken dat je menstruatie steeds onregelmatiger wordt of zelfs helemaal uitblijft. Bij ongeveer 50% van de vrouwen in de wereld stopt de menstruatie wanneer je 50 jaar oud bent. Je bent dan in de overgang. Bij sommigen zal dit eerder zijn en anderen weer wat later. Wanneer je langer dan een jaar geen menstruatie meer hebt gekregen, dan ben je officieel in de overgang.

Reageer op artikel:
Niet ongesteld en niet zwanger
Sluiten