Ongesteld tijdens zwangerschap

Wanneer je even zoekt op internet, wat heel veel vrouwen doen, over bloedingen tijdens je zwangerschap dan vragen veel vrouwen zich af of je ongesteld kan worden tijdens je zwangerschap. Ongesteld zijn is natuurlijk gewoon een ander woord voor menstruatie. Vaak wordt er tijdens de zwangerschap (vaak ook al in het begin) opgemerkt dat er bloed vrijkomt en het is dan ook logisch dat veel vrouwen zich afvragen of ongesteld zijn kan tijdens je zwangerschap.

Wij kunnen hier heel duidelijk over zijn. Het is geen echte menstruatie die je nu ervaart. Een bloeding (ook al is het een maandelijkse bloeding) kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan je een pseudo-menstruatie ervaren of heb je gewoon last van een bloeding. Maar welke oorzaken zijn er nog meer? Kan het ook zijn dat ik niet zwanger ben? Hieronder gaan we dieper in op de vragen die zijn gesteld en over ongesteld en zwanger zijn.

Ongesteld en zwanger

De vraag die is gesteld is als volgt: “Is het mogelijk om ongesteld te zijn tijdens je zwangerschap?” Het antwoord is: Nee. Het is onmogelijk om tijdens je zwangerschap ongesteld te zijn. In werkelijkheid is er toch iets anders aan de hand en het is belangrijk om te bekijken wat nou precies de oorzaak is. Er zijn zelfs vrouwen die een maandelijkse bloeding krijgen maar toch de symptomen van een zwangerschap krijgen. Door die maandelijkse bloeding wordt er helemaal niet gedacht aan een zwangerschap. Vandaar dat er vrouwen zijn die er pas laat achter komen dat ze zwanger zijn.

Maar hoe zit het dan met die bloedingen? Is er dan iets aan de hand? Zijn deze bloedingen gevaarlijk of schadelijk en moet je je zorgen maken? Hieronder bespreken we de oorzaken.

Oorzaken

De oorzaken van een bloeding (soms zelfs een maandelijkse) tijdens je zwangerschap zijn al langer bekend. Wanneer je te maken krijgt met een dergelijke bloeding dan kan je denken aan een menstruatie of aan een zwangerschapsbloeding. Maar wanneer je een menstruatie hebt dan kan je natuurlijk nooit zwanger zijn. Het is dan ook de vraag of je wel zwanger bent. Hieronder gaan we dieper in op de oorzaken.

Zwangerschapsbloedingen

Wanneer je gemeenschap hebt gehad en een eicel is bevrucht zal dit eicel een reis moeten afleggen naar de baarmoeder om zich in te nestelen. Door de innesteling kan er bloedverlies op te treden waar je je echt geen zorgen over hoeft te maken. Het kan zelfs zo zijn dat dit bloedverlies tijdens je zwangerschap op de dag van je menstruatie kan plaatsvinden, waardoor je dus gewoon denkt dat je ongesteld bent. Het bloed dat vrijkomt is vaak lichter dan bij een menstruatie, maar er zijn ook vrouwen die gewoon dezelfde bloeding krijgen waardoor het dus moeilijk te onderscheiden is. Natuurlijk is dit niet de enige oorzaak.

Er zijn vrouwen die last kunnen krijgen van gesprongen bloedvaten, wat uiteindelijk zal leiden tot bloedverlies. Sommige vrouwen zijn er zelfs zo gevoelig voor dat tijdens het tillen of niezen dit veroorzaakt kan worden. Wanneer dit plaatsvindt op de dag dat je menstruatie zou plaatsvinden is het natuurlijk logisch dat je helemaal niet denkt aan een zwangerschap. Maar in principe kan dit op ieder moment van de zwangerschap gebeuren; bijvoorbeeld met 5 weken, maar ook met 30 weken zwangerschap.

Menstruatie

Dit bloedverlies hoeft natuurlijk niet alleen de oorzaak te zijn van bloedvaten of de innesteling. Het kan ook wel eens zo zijn dat je gewoon je menstruatie hebt. Maar dat kan toch niet? Dat klopt. Dat zou kunnen betekenen dat je helemaal niet zwanger bent. Wanneer je merkt dat dit het geval is is het verstandig om wat vaker een zwangerschapstest te doen om te bekijken of je nu wel of niet zwanger bent. Daarnaast is er tot en met week 11 van de zwangerschap een redelijk groot risico op een miskraam. Ook dit kan dus een oorzaak zijn van een bloeding.

Wel of niet zwanger?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan een bloeding ook de oorzaak zijn van het niet zwanger zijn. Dit betekent dat deze bloedingen gewoon afkomstig zijn van je ongesteldheid. Maar hoe weet je dan of je wel of niet zwanger bent? Wanneer je merkt dat je bloedingen hebt en je niet zeker weet waar dit vandaan komt dan is het natuurlijk verstandig om contact op te nemen met een specialist. Ondertussen zou je nogmaals kunnen bekijken of je nu echt zwanger bent of niet. Het zou namelijk kunnen zijn dat je niet zwanger bent. Dit kan je doen door een zwangerschapstest uit te voeren.

Reageer op artikel:
Ongesteld tijdens zwangerschap
Sluiten