5x op zoek naar zon in de winter

Je hebt van die periodes in het jaar waarin het maar niet licht lijkt te worden. ’s Morgens moet je in het donker de deur uit en als je aan het eind van de dag thuis komt is het al weer donker. En met een beetje pech ben je dan ook nog natgeregend! Kortom; van dat weer waar je niet blij van wordt. Gelukkig zijn er manieren om ook in de winter op zoek te gaan naar zon!

1. Kijk vooruit!

Het kan al helpen om toekomstplannen te maken, zodat je iets leuks hebt om naar uit te kijken. Heb je ontzettend veel zin in vakantie, maar is het nu niet de tijd van het jaar dat je op vakantie kunt? Ga dan gewoon alvast op zoek naar een mooie zonnige bestemming voor de volgende keer. Boek alvast een leuke camping (bijvoorbeeld via Camping and Co) en geniet van de voorpret! Je hoeft dat vooruitkijken overigens helemaal niet per se groot aan te pakken. Alleen al het inplannen van een leuk uitje of avondje op korte termijn kan een positief effect hebben.

2. Vlieg naar de zon

Heb je budget en tijd? Dan is er natuurlijk niets wat je nog in de weg staat om de warme zon gewoon op te zoeken. Het kan heel lekker zijn om die donkere dagen even te onderbreken met een mooie vakantie. Geen zin om te vliegen? Ook met trein of auto ben je sneller bij de zon dan je misschien denkt. Zo is het ook in de wintermaanden aan de Franse Rivièra vaak nog aangenaam vertoeven.

3. Een kunstzonnetje

Een gebrek aan zonlicht kan flinke invloed hebben op je lijf. Niet alleen in lichamelijk opzicht, maar ook op psychisch vlak. De weerstand kan achteruit gaan en je kunt vatbaar worden voor depressies. Een extra lampje aandoen om het donker te lijf te gaan, werkt hierbij niet afdoende. Kunstlicht geeft namelijk niet dezelfde straling af als de zon. Een uitzondering is de zogenaamde lichttherapielamp. Deze lamp is net zo sterk als daglicht en bevat alleen geen UV-licht. Het brein neemt het licht van de lamp waar als buitenlicht op een zomerse dag. Door zo’n kunstzonnetje kan je humeur verbeteren en kun je ook een toename in energie merken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

tenten op camping in bos

4. Het zonnetje in huis

Ben je chagrijnig en kortaf thuis? Dan is de kans groot dat ook de rest van het gezin chagrijnig en kortaf is tegen jou. Met als gevolg dat de sfeer langzaam verslechtert. Dus, het klinkt misschien een beetje flauw, maar het kan helpen om zelf het zonnetje in huis te zijn. Voel je je daar niet vrolijk genoeg voor? Doe dan maar gewoon alsof. Je zal merken dat die positieve benadering op iedereen een goede invloed heeft. Met als gevolg dat je humeur uiteindelijk toch verbetert!

5. Hulp bij een winterdip

Lukt het echt niet meer om zelf dat zonnetje tevoorschijn te toveren? Heb je last van klachten zoals lusteloosheid, vermoeidheid, spierpijn en langdurige somberheid? Dan kan het zijn dat je een officiële winterdip hebt. Normaal gesproken verdwijnen deze klachten vanzelf weer wanneer het buiten lichter en zonniger wordt. Maar beïnvloeden de klachten je dagelijks leven? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Ga eens in gesprek met je huisarts. Wie weet helpt (licht)therapie. Blijf er in ieder geval niet te lang mee lopen. Uiteindelijk is het niet alleen voor jezelf, maar ook voor je gezin, toch belangrijk dat je goed in je vel zit? Let the sun shine! 😉

Reageer op artikel:
5x op zoek naar zon in de winter
Sluiten