Bruine afscheiding tijdens zwangerschap – oorzaken en behandeling

Heb je last van bruine afcheiding of bruin slijm tijdens je zwangerschap? Wanneer je zwanger bent en je dit nog niet weet dan kan het wel eens zijn dat je voor bepaalde verrassingen komt te staan, zoals een rare vaginale afscheiding. Wanneer je echter weet dat je zwanger bent dan ben je vaak wel op de hoogte van de veranderingen die komen gaan. Wellicht dat het je is ontgaan dat de kleur van de afscheiding kan veranderen en er soms bruin uitziet. Maar is het erg dat de kleur verandert? Is er dan iets mis? Wat kan je nog meer verwachten?

Wat is een vaginale (en soms bruine) afscheiding?

Een vaginale afscheiding is geheel normaal en behoort tot de natuurlijke cyclus van de vrouw. Deze afscheiding ontstaat door het naar buiten komen van slijm dat wordt gemaakt door de vagina en de baarmoederhals. Wanneer je niet zwanger bent zal je bijna niets merken van de afscheiding, omdat deze heel vloeibaar en doorzichtig is en je deze bijna niet zal opmerken. Wanneer je zwanger bent kan daar verandering in komen. Het verschilt natuurlijk per persoon wat er anders kan zijn. Hieronder gaan we in op de veranderingen die kunnen ontstaan tijdens de zwangerschap.

Vaginale afscheiding na de bevruchting

Je snapt wel dat je lichaam na de bevruchting het een en ander moet veranderen om de voorbereidingen te starten voor de komst van je kindje. In het begin zal je dan ook merken dat veel dingen gaan veranderen. Een van de dingen die kunnen veranderen is de dikte en de kleur van je afscheiding. Dit kan, zoals de titel ook zegt, dus een bruine afscheiding worden.

Afscheiding tijdens je zwangerschap

Wanneer je zwanger bent en al wat weekjes verder bent zal je merken dat je afscheiding kan veranderen. Normaal gesproken is de afscheiding tijdens je zwangerschap wit, dun en vloeibaar en dit zal naar mate de weken verstrijken alleen maar dunner worden. In sommige gevallen zal dit echter niet zo zijn en kan je bijvoorbeeld te maken krijgen met een bruine afscheiding. Maar wat kan je daar nou tegen doen?

Wat doen tegen bruine afscheiding?

Wanneer je merkt dat je een bruine afscheiding hebt of de kleur van de afscheiding is veranderd in een andere kleur dan hoeft er niet direct iets mis te zijn. Het is namelijk mogelijk dat er bloed bij je afscheiding is gekomen en daarom de kleur is veranderd. Dat is heel normaal en dat kan gebeuren. Dan kan een bruine, roze of rode kleur normaal zijn. Wanneer je echter merkt dat de kleur van je afscheiding geel of groen wordt, dien je direct contact op te nemen met je huisarts. Dit kan namelijk betekenen dat er iets mis is.

Korrelige afscheiding

Wanneer je merkt dat je een korrelige afscheiding hebt dan betekent het dat je een schimmelinfectie hebt opgelopen. Neem contact op met je huisarts om dit op te lossen.

Bloed bij de afscheiding

Wanneer je merkt dat er bloed bij de afscheiding is dan hoeft het niet direct te betekenen dat er iets mis is. Dit kan namelijk voor komen en dit komt ook bij de meesten voor. Wanneer je echter merkt dat je afscheiding de kleur groen of geel krijgt dan dien je contact op te nemen met een huisarts.

Waterige, dunne afscheiding

Wanneer je merkt dat je last hebt van een waterige en dunne afscheiding dan normaal dan hoef je je nergens zorgen over te maken. De afscheiding wordt namelijk met de weken dunner. Als je twijfelt of het vruchtwater is dan kan je testen of het ook daadwerkelijk vruchtwater is. Zo kan je ruiken of het een zoete geur heeft. Vruchtwater heeft namelijk een zoete geur en plakt niet.

Mocht je twijfelen of denken dat er iets aan de hand is dan moet je altijd contact opnemen met je huisarts.

Reageer op artikel:
Bruine afscheiding tijdens zwangerschap – oorzaken en behandeling
Sluiten