Petra
Petra Bevalling 19 Jan 2020

Fase 3 van je bevalling [de overgangsfase]

Mag ik al persen?! Fase 3 van je bevalling wordt vaak ervaren als de pittigste fase. Het gekke is dat deze overgangsfase lang niet altijd als aparte fase genoemd wordt, maar dan wordt gezien als onderdeel van fase 2.

Kom er maar uit!

In deze derde fase van de bevalling zit je eigenlijk nog in de ontsluitingsfase. Tegelijkertijd kan je lichaam al wel aangegeven dat het tijd is om te gaan persen. Terwijl je verloskundige op dat moment aangeeft dat je moet wachten, wil je lijf niets anders dan je kindje er nu uit persen. Tja, dit kan dus een vervelende periode zijn. Eigenlijk kun je maar twee dingen doen. Je kunt je verloskundige negeren en toch beginnen met persen. Maar dan wel met alle risico’s van dien. Als je nog geen volledige ontsluiting hebt is de kans op uitscheuren groot. Bij uitscheuren raakt het perineum, het zachte weefsel tussen je vagina en anus, beschadigd. Het kan resulteren in een schrammetje, maar ook in een totaalruptuur, waarbij het hele gebied scheurt. Hier kan je na de bevalling nog heel lang last van hebben, dus dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen.

Te vroeg persen in overgangsfase

Hoewel je ook bij volledige ontsluiting nog kans loopt op scheurtjes, is die kans wel een stuk kleiner dan wanneer je in deze derde fase (de overgangsfase) al gaat persen. Daarnaast is er nog een nadeel van te vroeg persen: als er nog geen volledige ontsluiting is, neemt de ontsluitingsrand vocht op als je al gaat persen. Die rand van de baarmoedermond wordt daardoor dikker, met als gevolg dat de opening kleiner wordt. Zo duurt het dus nog langer voordat je volledige ontsluiting hebt! Je kunt dan ook beter kiezen voor de tweede optie: doen wat je verloskundige zegt, en de persdrang nog even negeren, hoe lastig dat ook is.

Nog maar een paar centimeter te gaan!

In deze derde fase van de bevalling ga je van zo’n 8 centimeter naar volledige ontsluiting (10 centimeter). Helaas is ook nu lastig te zeggen hoe lang deze fase gaat duren. Houd er wel rekening mee dat die laatste centimeters ontsluiting het lastigst zijn. De druk op de baarmoedermond neemt nu namelijk flink toe. De baarmoeder trekt al samen, om je kindje richting geboortekanaal te drukken. Het hoofdje van de baby duwt al tegen de baarmoedermond aan. Maar die is nog niet genoeg opgerekt, waardoor je kindje er nog niet door kan. Ondanks de druk hebben we nu dus nog een paar centimeter te gaan. Nog even volhouden!

Puf de weeën weg

Reken in deze fase op echt heftige weeën. Je lichaam doet er alles aan om die volledige ontsluiting te bereiken. Iedere 2 tot 3 minuten heb je daarom een heftige wee, die wel 1 tot 1,5 minuut kan aanhouden. Doordat het hoofdje van de baby nu op de baarmoedermond drukt, kunnen de weeën een scherpe pijn veroorzaken. Juist vanwege die pijn is het nu extra belangrijk om je hoofd koel te houden. Focus op je lijf, het komen en gaan van de weeën en de juiste ademhaling. Houd die ademhaling rustig en puf weeën weg. Wanneer je die focus houdt, zul je zien dat je in een soort flow raakt. Terwijl je lijf endorfine aanmaakt, een natuurlijke pijnstiller, vang jij de weeën op. Probeer tussen de weeën van de overgangsfase door te ontspannen en adem dan op normaal tempo. Wanneer je gejaagd raakt is het lastiger om de weeën op te vangen en loop je kans dat je gaat hyperventileren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

bevalling in ziekenhuis

 

Vliezen breken om te versnellen

Vaak zijn in deze overgangsfase van de bevalling de vliezen al gebroken. Is dit nog niet het geval? Dan kan de verloskundige of gynaecoloog dat alsnog doen. Met een klein haakje worden de vliezen in de baarmoeder voorzichtig gebroken. Dit doorprikken van de vliezen voel je niet. Omdat de baarmoeder vaak wat gevoelig is, kan het wel oncomfortabel voelen. Ook zal je merken dat er vocht naar buiten loopt; het vruchtwater. Na het breken van de vliezen worden de weeën meestal snel sterker. Meestal heeft dit een positief effect op de ontsluiting. De weeën worden intenser doordat het vruchtwater nu niet meer als natuurlijke airbag kan dienen, waardoor het hoofdje van je kind nu rechtstreeks op de baarmoedermond drukt. Er kan hierdoor een scherpe pijn ontstaan tijdens de weeën.

Bijwerkingen in de overgangsfase

De bevalling duurt nu al een tijd. Het kan heel goed zijn dat je inmiddels al meer dan een dag weeën opvangt, die langzamerhand steeds heftiger worden. En dan komt daar nu ook nog deze heftige fase overheen. Kortom; het vraagt veel van je lijf. Je kan hierdoor nu kenmerken van uitputting ervaren. Misschien ga je trillen, of begin je juist heel erg te zweten. Ook misselijkheid en brakden komen voor in deze periode. Daarnaast kan het zijn dat je last krijgt van kramp in je benen. Het is daarom aan te raden om regelmatig van houding te wisselen. Overigens is voor iedere vrouw het verhaal over de bevalling weer anders. De fases geven globaal aan wat je kunt verwachten.

Ik kan niet meer!

Wat door de vermoeidheid ook vaak gebeurt: je raakt een beetje van de wereld. Je merkt minder van wat er om je heen gebeurt en bent erg in jezelf gekeerd. Op zich is dit niet erg: wanneer je in die flow raakt, is het vaak makkelijker om alles over je heen te laten gaan. Je raakt in een soort roes en je lijf maakt endorfine aan om de pijn aan te kunnen. Het is wel belangrijk om contact te houden met de verloskundige of gynaecoloog. Wanneer hij of zij aanwijzingen geeft, is het natuurlijk wel handig als je die hoort en opvolgt. Misschien kun je tussendoor wat sap drinken, om wat koolhydraten binnen te krijgen voor extra energie. Om die reden wordt ook wel eens geadviseerd om druivensuiker te slikken tijdens de bevalling (zoals Dextro Energy). Toch is nog nooit bewezen dat dit echt effectief is. Maar over het algemeen geldt: doe wat je moet doen om deze fase door te komen. Het zal nu niet lang meer duren: je mag bijna gaan persen en daarna kun je eindelijk je kindje in de armen sluiten!

Reageer op artikel:
Fase 3 van je bevalling [de overgangsfase]
Sluiten