TENS: voor pijnbestrijding tijdens de bevalling
Een bevalling is een pittige en pijnlijke klus. Ook al weet je waar je het voor doet: de weeën kunnen soms te veel worden. Dan is het prettig wanneer je pijnbestrijding bij de hand hebt. TENS is een manier van pijn bestrijden waarover je zelf de regie hebt.
Hoe werkt TENS?
Een TENS zendt elektronische prikkels uit. De naam van het apparaat zegt het eigenlijk al: TENS staat namelijk voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. Dit betekent dat er van buiten af, dus door de huid heen, zenuwen gestimuleerd worden. Hierdoor kunnen pijnprikkels verminderd worden. Om die reden wordt de TENS ook niet alleen bij bevallingen ingezet. Mensen die bijvoorbeeld lijden aan chronische pijn kunnen er ook baat bij hebben.
Veilig gebruik
De TENS heeft geen invloed op je hartslag of ademhaling. Hierdoor is het apparaat veilig gebruiken tijdens de bevalling. Je kindje zal er geen hinder van ondervinden. Het mooie van de TENS is dat je door het gebruik hiervan geen andere vormen van pijnbestrijding nodig hebt. En het heeft nog een voordeel ten opzichte van andere vormen, zoals een ruggenprik. Dit apparaatje is namelijk niet-invasief, wat betekent dat je niets in je lichaam hoeft te stoppen om het te laten werken. Maar dat is lang niet het enige voordeel. Ook heel prettig is bijvoorbeeld dat je het apparaatje volledig naar eigen wens kan instellen. Kan je de weeën nog redelijk aan? Dan kun je het zo instellen dat de scherpe randjes er een beetje vanaf gehaald worden. En ben je echt uitgeput? Dan kun je het apparaat harder zetten, zodat de pijn verminderd wordt. Ook fijn: een ruggenprik is onomkeerbaar. Eenmaal gezet moet je afwachten totdat het is uitgewerkt. Een TENS kan je gewoon uit- en aanzetten op het moment dat je dat wilt en het effect verdwijnt dan ook meteen.
TENS tijdens de bevalling
Voor de bevalling kan een TENS-apparaat gebruikt worden dat specifiek bedoeld is voor pijnverlichting tijdens de bevalling. De machine lijkt qua vorm een beetje op een afstandsbediening en is klein genoeg om in je hand te houden. Daarnaast heeft het apparaat vier plakkers, die je voor de bevalling op moet plakken. Dit doe je aan beide zijden van je ruggengraat, op de plek waar de baarmoeder- en bekkenzenuwen het ruggenmerg in gaan. Breng die plakkers al bij de eerste weeën aan, dan werkt het het beste. Je kunt dan namelijk rustig wennen aan de bediening van het apparaat.
Gevoel van TENS
Nadat je de TENS aan hebt gezet, verhoog je via de afstandsbediening langzaam de stimulatie. Ga hiermee door totdat het prettig voelt bij de plekken waar de plakkertjes vast zitten op je rug. Dat gevoel, een zoemen of tintelen, houdt aan tussen de weeën door, dus het is belangrijk dat het comfortabel voelt. Deze basisstimulatie wordt ook wel ‘burst’ genoemd. Deze zorgt ervoor dat je lichaam endorfinen aanmaakt. Dit hormoon vermindert de pijn. Dit effect is er overigens ook zonder gebruik van de TENS, maar dit apparaat zorgt ervoor dat er meer wordt aangemaakt. Komt er een wee aan? Dan druk je op de afstandsbediening op ‘boost’. In deze stand geeft het apparaatje extra stimulatie, om je die pijnlijke wee door te helpen. De stimulatie blokkeert namelijk de overdracht van pijnprikkels. De pijn wordt hierdoor een stuk minder. Daarna trekt de boost weer weg en blijft de burst, totdat je de volgende wee voelt opkomen. Dan druk je opnieuw op de ‘boost’-knop.
Regie over je pijn
Doordat je de stimulatie zelf in de hand hebt, lukt het vaak beter om ontspannen te blijven. Ontspannen zijn heeft een positieve invloed op de voortgang van de bevalling. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat de ontsluiting sneller gaat en dat het persen makkelijker gaat. Wat ook scheelt; pijn voelen kost energie. Geen wonder dat een vrouw na een bevalling vaak uitgeput is! Door het gebruik van een GeboorteTENS heb je veel minder pijn en kost de bevalling dus ook minder energie. Er zijn verschillende aanbieders van een bevallingsTENS. Sommige van deze zijn ook te gebruiken bij heftige menstruatiepijn, bijvoorbeeld door endometriose. Het principe van al deze apparaatjes is gelijk, dus wat dat betreft hoeft kiezen niet moeilijk te zijn. Op de foto hieronder een apparaat van TensCare, onder meer te koop bij bol.com.
Wanneer gebruiken?
De TENS is veilig te gebruiken, zowel thuis als in het ziekenhuis. De tijd dat het niet mogelijk was om bij thuisbevallingen pijnbestrijding te regelen ligt dus achter ons! Van bijwerkingen is ook geen sprake. Een groot verschil dus met andere vormen van pijnbestrijding, zoals een ruggenprik! Er zijn wel een aantal situaties waarin je geen TENS mag gebruiken, maar dan gaat het om je lichamelijke conditie. Heb je een hartritmestoornis, last van epilepsie of heb je een pacemaker? Dan mag je dit apparaatje helaas niet gebruiken.
Effectiviteit TENS
Wat de overweging om wel of geen TENS te gaan gebruiken lastig kan maken, is dat het apparaat niet bij iedereen werkt. Volgens onderzoek zou het in ongeveer 80 procent van alle gevallen werken. Dat is natuurlijk best veel, maar stel dat jij bij die andere 20 procent hoort? Als je op zoek bent naar specifiek natuurlijke pijnbestrijding, is deze vorm echter zeker de moeite van het proberen waard. Bedenk dat veel vrouwen het uiteindelijk ook zonder vorm van pijnbestrijding redden, dus als je toch bij die 20 procent hoort moet het echt ook wel lukken. Wordt je zenuwachtig van die gedachte? Dan kun je natuurlijk overwegen om te kiezen voor een ziekenhuisbevalling. Mocht het dan niet naar wens werken, dan zijn er daar ook andere vormen van pijnbestrijding mogelijk.
TENS en zorgverzekering
Voordat je een TENS apparaat koopt of huurt, is het handig om eerst bij je zorgverzekeraar te checken of je die kosten vergoed krijgt. Er zijn veel verzekeraars die (een gedeelte van) de kosten vergoeden, maar er zijn er ook nog veel die dat niet doen. Het is natuurlijk vervelend als je er pas achteraf achter komt dat het niet verzekerd is.