Petra
Petra Bevalling 13 Jan 2020

De eerste fase van je bevalling [latente fase]

Zijn dit nou alleen oefenweeën, of komt er nu echt regelmaat in? De eerste fase van de bevalling kan lastig te herkennen zijn. In deze fase, ook wel latente fase genoemd, gaat je lijf in standje ‘bevalling’. Je baby én je lijf zijn klaar voor de geboorte! Het duurt nu niet lang meer voor je moeder worden zal.

Zo weet je wanneer de bevalling start

Wil jij een simpel antwoord op de vraag wanneer je de bevalling mag verwachten? Helaas, dat antwoord is er niet. Natuurlijk is er een uitgerekende datum, maar dat wil niet zeggen dat je kindje dan ook ter wereld komt. Sterker nog: in de meeste gevallen komt de baby helemaal niet op die uitgerekende datum. Het belangrijkste teken van de start van de bevalling is het moment dat er regelmaat in de weeën komt. In de afgelopen weken heb je vast flinke oefenweeën (ook wel Braxton Higgs-weeën genoemd) gehad. Maar die kwamen en gingen en bleven vaak onregelmatig.

Pas op het moment dat de weeën doorzetten en er regelmaat in komt is de bevalling aanstaande. In eerste instantie kan het lastig zijn om een patroon te ontdekken, omdat er wel 10 minuten tussen twee weeën kan zitten. Als er sprake is van een ritme van een wee per vijf minuten mag je wel aannemen dat het moment is aangebroken. Toch kan er dan nog sprake zijn van een valse start van de bevalling. De bevalling lijkt te beginnen, maar vervolgens verdwijnen de weeën toch weer. En dan zal je toch weer moeten afwachten!

Geen gebroken vliezen

Misschien verwacht je dat je aan het breken van de vliezen wel zal merken wanneer de geboorte start. In de praktijk is dat alleen vaak niet zo. Bij bijna 90 procent van de vrouwen begint de bevalling met weeën en breken de vliezen pas in een later stadium. Start het wel met het breken van de vliezen? Dan nog kan de bevalling een aantal dagen op zich wachten. In dat geval zal je echter wel goed in de gaten gehouden worden. Na het breken van de vliezen is de kans op infecties namelijk groter, omdat je kleine niet langer beschermd is voor invloeden van buitenaf. Het kan daarom zijn dat wordt besloten om de bevalling in te leiden. In dat geval zal je altijd moeten bevallen in het ziekenhuis en zit een thuisbevalling er dus niet in. Als je toch al in het ziekenhuis wilde bevallen is dat natuurlijk niet erg. Maar voor sommige vrouwen is het even slikken wanneer blijkt dat ze niet thuis kunnen blijven voor de geboorte van hun kindje.

Zo lang duurt de latente fase

Blijven de weeën komen, in een regelmatig patroon? Dan is de bevalling nu toch echt begonnen. Nu verwacht je je kindje misschien snel in de armen te kunnen sluiten, maar juich niet te vroeg. Zeker bij een eerste kind kan de eerste fase van de bevalling namelijk best lang duren: 24 tot zelfs 48 uur. Het gemiddelde ligt overigens wat lager, maar is dan nog 12 tot 14 uur. Bij een volgende bevalling gaat het overigens allemaal wel wat sneller. Dan weet je lichaam namelijk nog hoe het werkt, waardoor het hele proces makkelijker doorlopen wordt.

Niet alleen je eigen lichaam speelt hierin overigens een rol. Ook bijvoorbeeld de positie waarin je kindje ligt kan van invloed zijn op de snelheid van de bevalling. Een baby in stuit zal lastiger naar buiten te persen zijn. Lukt dit niet snel genoeg, dan kan worden besloten om over te gaan tot een acute keizersnede. Dit gebeurt overigens vaak pas in een volgende fase van de bevalling.

Dit doe je in deze fase

Het heeft in deze fase nog weinig zin om al op bed te gaan liggen, om klaar te zijn voor het moment waarop je mag persen. Met een beetje pech kun je dan zo nog twee dagen op bed liggen wachten 😉 Daarnaast is het belangrijk om in beweging te blijven. Wanneer je lichaam in rust is, kan de weeën activiteit ook minder worden. Daardoor zal er dus minder beweging in de bevalling zitten. Ga dus op zoek naar een manier om deze eerste fase door te komen op een voor jou zo comfortabel mogelijke manier.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zwangere vrouw met kinderboekn

Wil jij tussen de weeën door nog snel het huis aan kant hebben of de was opvouwen? Zolang dit niet te veel inspanning kost is dat helemaal prima. Liever nog even op de bank met een goede serie of een spannend boek? Je andere kinderen helpen met badderen en voorlezen voor het naar bed gaan? Ook allemaal prima. Doe waar jij je goed bij voelt, want hoe comfortabeler je bent hoe makkelijker de bevalling zal zijn. Het wordt alleen afgeraden om nu van huis te gaan. Zo’n bevalling is nu eenmaal altijd wat onvoorspelbaar. Dan is het handig om in de buurt van huis en/of ziekenhuis te blijven.

De ontsluiting begint

De weeën heb je niet voor niets: ze zorgen ervoor dat de baarmoeder gaat samentrekken. Door die samentrekkingen ontstaat er druk op je baarmoedermond. Dit brengt een grote verandering te weeg. Tijdens de zwangerschap is de baarmoederhals namelijk zo’n drie centimeter lang. Door die weeën wordt die baarmoederhals nu korter. Dat wordt verstrijken genoemd. Door het korter worden van de baarmoederhals krijgt de baarmoedermond ruimte om op te rekken. Dit wordt ontsluiting genoemd. Om die reden wordt de latente fase ook wel eerste ontsluitingsfase genoemd. Tijdens de latente fase rekt de baarmoedermond op van 0 naar zo’n 3 tot 4 centimeter. Het begin is er! Pas vanaf ongeveer 10 centimeter ontsluiting mag je gaan persen, dus je moet nog wel even. Sterker nog; er volgen na de latente fase nog vier fases van de bevalling. Na deze eerste fase volgt de actieve fase, die ook wel tweede ontsluitingsfase wordt genoemd. Daarna volgen de overgangsfase (laatste ontsluitingsfase) en de uitdrijvingsfase; de fase waarin je kindje eindelijk ter wereld komt. Maar dan ben je er nog niet helemaal: het krijgen van de nageboorte is de laatste fase van de bevalling. Je hebt dus nog even te gaan!

Reageer op artikel:
De eerste fase van je bevalling [latente fase]
Sluiten