Petra
Petra Bevalling 9 Jul 2017

Lichamelijk herstel na de bevalling

Het herstel na je zwangerschap mag zeker niet onderschat worden. Terwijl  je kindje in je buik groeide is je lichaam ontzettend veranderd. Na je bevalling moet het lichaam langzaam weer de oude worden. Dit kan met wat pijn gepaard gaan. Gebruik onderstaande tips om door deze tijd heen te komen.

Naweeën van de bevalling

Helaas is het hebben van naweeën na je bevalling niet te voorkomen. Dit komt doordat je baarmoeder zich weer samentrekt tot de grote voor je zwangerschap. Dat kan even duren en vele hebben hier kan dan ook slechte herinneringen aan.

Gelukkig is er voor elk probleem een simpele oplossingen. Zo kun je onder andere met behulp van paracetamol of ibuprofen de pijn verlichten. Zorg ervoor dat je de bijsluiter goed hebt gelezen of vraag aan je kraamverzorgende, arts of verloskundige hoeveel je mag innemen. Ibuprufen wordt bijvoorbeeld afgeraden bij het geven van borstvoeding.

Paracetamol tijdens zwangerschap

Het mag dan wel vanzelfsprekend klinken, maar het hebben van genoeg slaap doet echt wonderen. Zo kan je lichaam niet alleen goed herstellen, maar daarnaast is voldoende rust belangrijk tijdens het geven van borstvoeding. Dit kost namelijk veel energie.

Bloedverlies bij herstel

Na de bevalling verlies je nog steeds bloed. Dit komt doordat er een wond zit op de plek waar de moederkoek zat. Die wond geneest langzaam doordat je baarmoeder nog samentrekt. In het begin is het bloed helderrood. Het kan ook best veel zijn. Na een tijdje verlies je minder bloed. De kleur wordt roze of bruin. Dit heet ‘kraamzuivering’ en kan tot zes weken duren.

Het dragen van een maandverband is in zulke situaties natuurlijk niet ideaal. Zo zit je aan oncomfortabele, ongeschikte hulpmiddelen vast. Door gebruik te maken van  incontinentiebroekjes hoef jij je niet continue druk te maken over vervanging en zit je op het einde van de dag nog steeds lekker in je vel.

Bewegen en sporten

Rond een week na de bevalling kun je weer meer gaan bewegen, maar dit betekent niet dat je gelijk intensief mag sporten. Vanaf ongeveer zes weken na je bevalling kan je weer sporten zoals je voor je zwangerschap deed. Maar let op: per persoon, zwangerschap en bevalling verschilt de periode van herstel.

Extreem afvallen tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode word ook sterk afgeraden. Wanneer je gebruik maakt van voedingspatronen en een gezonde balans tussen beweging en rust vindt ben je sneller in staat om je dagelijkse werkzaamheden weer op te pakken.

Reageer op artikel:
Lichamelijk herstel na de bevalling
Sluiten