Petra
Petra Bevalling 11 Jan 2020

6x zo beleeft je baby de geboorte

Heb je je ooit afgevraagd wat je baby meekrijgt van de bevalling? Nou, best veel, zo blijkt! En net als voor jou is zo’n bevalling voor je kleine ook geen pretje.

1. Zo past het hoofdje er doorheen

Iedere zwangere vrouw vraagt zich op een bepaald moment af hoe een kind van 7 of 8 pond door zo’n smalle opening past. Vaak gaat die vraag gepaard met een ongemakkelijk, zelfs angstig gevoel. Maar baby’s hebben niet voor niets een zachte schedel. Als je het hoofd van een baby aanraakt, voelt het haast alsof deze bestaat uit een aantal losse tegels. En op de plekken waar die ‘tegels’ elkaar naderen, zitten zachte plekken. Deze plekken geven de ruimte om die tegeltjes in elkaar te laten schuiven, waardoor de schedel nog plooibaar is als die door het geboortekanaal moet. Tijdens de bevalling wordt de schedel dan ook flink in elkaar gedrukt. Na de geboorte kan het nog een paar dagen duren voordat de schedel weer mooi rond is. Maar uiteindelijk komt dat (bijna) altijd weer goed. Maak je dus geen zorgen als je kindje die eerste periode nog geen mooi rond hoofdje lijkt te hebben. Het is dan overigens wel goed om op te letten dat je je kindje tijdens het slapen regelmatig om de andere zij legt, anders ontstaat er alsnog een scheef hoofdje.

2. Zo ademt je baby tijdens de bevalling

Tijdens de bevalling ontstaan er technische en fysiologische veranderingen die je baby voorbereiden op de eerste ademtocht. Als foetus krijgt je kleine de zuurstof nog niet via de lucht, maar via het bloed van z’n moeder. Via de placenta komt de zuurstof bij je kleine terecht. Maar wanneer je baby is geboren en de navelstreng is afgesneden, kan de placenta dat werk niet langer doen. Op dat moment nemen de longen die taak over. In de baarmoeder worden de longen van de foetus gevuld met een vloeistof die helpen bij de ontwikkeling van de longen. Tijdens de bevalling droogt die vloeistof op, waardoor de longen zich kunnen uitzetten en zich na de geboorte kunnen vullen met lucht. Na de geboorte zullen de longen ook meer bloed door zich heen pompen. In de baarmoeder kregen deze organen nog een bloed door de druk die erop zat. Maar tijdens de bevalling wordt die druk lager, waardoor het bloed normaal door de longen kan stromen. De rijping van de longen is trouwens pas klaar in de laatste weken voor de bevalling. Dat is de reden dat baby’s die te vroeg geboren worden vaak ademhalingsproblemen hebben.

3. Zo blijft je baby warm tijdens de geboorte

In de baarmoeder is het heerlijk warm. De overgang naar de ‘kou’ in de verloskamer is daardoor groot. De schildklier speelt een grote rol bij het warm houden tijdens de bevalling. Tijdens de geboorte is het schildklierniveau torenhoog, door een combinatie van kou en toename van adrenaline. Dit verhoogde niveau zorgt voor een hitte productie uit zogenaamd ‘bruin’ vet. Bruin vet is een soort vetweefsel dat energie omzet naar warmte. Door de verbranding van het vet blijft de lichaamstemperatuur dus op het juiste niveau. Voor je pasgeborene is dit vet essentieel om warm te blijven buiten de baarmoeder.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

pasgeboren baby met moeder

4. Zo ervaart je baby de bevalling

Tot nog geen dertig jaar geleden dachten artsen dat pasgeborenen nog geen pijn voelden. Moest een baby vlak na de geboorte worden geopereerd? Dan gebeurde dit dus gewoon zonder pijnbestrijding! Inmiddels denken artsen hier anders over: de gedachte is nu dat pasgeborenen wel degelijk pijn kunnen ervaren. Het is alleen nog niet duidelijk hoeveel pijn ze hierdoor ervaren tijdens de bevalling. Het lijkt logisch dat, wanneer je kleine direct na de geboorte pijn voelt, dat ook al het geval is tijdens de bevalling. Er is hier alleen nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Er zijn experts die denken dat de pijn niet erger is dan de pijn die je voelt als je zacht wordt geknepen. Onduidelijk is dus nog of dit waar is. Wel is duidelijk dat jouw pijn en die van de baby heel verschillend zijn. Het is mogelijk dat de pijn van de baby voelt alsof je door een nauwe ruimte kruipt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je onder een hek probeert door te kruipen. Dat klinkt best logisch, als je bedenkt dat het geboortekanaal erg nauw is. Maar of het echt zo gevoeld wordt is dus nog niet zeker.

5. Dit kan je baby horen en zien

Net zoals het lastig is om te weten of een baby tijdens de geboorte pijn voelt, is het ook lastig om te weten wat je baby ziet en hoort tijdens de bevalling. Toch is al wel duidelijk dat je baby al een redelijk gehoor heeft voordat hij of zij geboren wordt. Je kleine in de baarmoeder hoort jou zingen en praten. Wetenschappers denken dat dit ervoor zorgt dat je baby na de bevalling jouw stem direct herkent. Het is dus een manier om alvast een band te krijgen. Over het zicht voor de geboorte is minder duidelijkheid. We weten wel dat het zicht ná de geboorte eerst nog heel wazig is. Ook kan je kleine de ogen dan nog niet goed focussen. Tijdens het voeden kan je kleine jouw gezicht ontwaren en herkennen. Ook dit is onderdeel van het verkrijgen van een band tussen moeder en kind.

6. Zo beweegt je baby tijdens de geboorte

Tijdens de bevalling zal je kleine er alles aan doen om het proces te versnellen. Je baby drukt met het hoofd op het geboortekanaal, zodat de ontsluiting start. Daarnaast draait je kleine tijdens de bevalling om de makkelijkste manier te vinden om eruit te komen. Is het breedste gedeelte van je baby (het hoofd) eenmaal buiten, dan volgt de rest van het lijfje meestal heel makkelijk en snel. Je kleine doet er dus alles aan om zo snel mogelijk buiten te komen. En dat is voor jou als bevallende moeder natuurlijk alleen maar prettig!

Reageer op artikel:
6x zo beleeft je baby de geboorte
Sluiten