Petra
Petra Bevalling 14 Jun 2016

Knuffel-keizersnede steeds gebruikelijker

Misschien heb je er weleens van gehoord: de knuffel-keizersnede. Bij deze keizersnede, ook wel bekend als een natuurlijke keizersnede, wordt de vaginale bevalling zo veel mogelijk nagebootst. Steeds meer ziekenhuizen bieden nu een knuffel-keizersnede aan.

Op dit moment wordt de knuffel-keizersnede al in ongeveer zestig ziekenhuizen in Nederland aangeboden.

Geplande keizersnede

In Nederland komt ongeveer zestien procent van de baby’s via een keizersnede ter wereld. Meestal gaat het dan om een ongeplande keizersnede. Bij een geplande – electieve – keizersnede weet je al waar je aan toe bent. Toch is de geplande keizersnede voor veel vrouwen vervelend. Je mag je kindje meestal pas een paar uur na de bevalling vasthouden.

Bij een knuffel-keizersnede wordt juist ingezet op zo snel mogelijk lichaamscontact en een bewuste bevalling. Zo is het mogelijk om samen met je partner te kijken naar de bevalling, via een transparant afdeklaken. Zodra de baby is geboren, wordt het direct op de borst van de moeder gelegd.

Huid-op-huid contact

De knuffel-keizersnede wordt door veel specialisten omarmd, omdat het huid-op-huid-contact snel wordt gestimuleerd. Dit is niet alleen goed voor een goede hechting van moeder en kind, maar ook goed voor het op gang brengen van de borstvoeding.

Door deze manier van bevallen, maak je de bevalling als moeder veel bewuster mee. En, omdat de baby direct na de bevalling op de borst wordt gelegd, ervaren veel vrouwen ook nog eens minder pijn. De knuffel-keizersnede is dus een hele mooie ontwikkeling, die nu in steeds meer ziekenhuizen wordt toegepast.

Reageer op artikel:
Knuffel-keizersnede steeds gebruikelijker
Sluiten