Petra
Petra Bevalling 15 Jan 2020

De tweede fase van je bevalling [actieve fase]

Het kan zijn dat je al een dag weeën hebt moeten wegpuffen tijdens de latente fase van de bevalling. En dan vertellen ze je dat je nu pas in de ‘actieve’ fase bent beland… Dat kan vervelend zijn om te horen en het wekt misschien je verbazing, maar bedenk dat die eerste fase niet voor niets is geweest. Je lichaam maakt zich klaar voor de geboorte!

De weeën worden sterker

Met een beetje geluk heb je ondanks de weeën in de eerste fase nog rustig aan kunnen doen. Misschien heb je zelfs nog wel kunnen slapen, of heb je nog wat klusjes gedaan in huis om afleiding te vinden. In deze tweede ontsluitingsfase worden de weeën aanmerkelijk intensiever en pijnlijker. Het wordt lastig om je aandacht af te leiden. Als er nu een wee komt kun je niets anders doen dan stoppen met waar je mee bezig bent, om je even helemaal te kunnen focussen op het wegpuffen van de wee.

Het breken van de vliezen

Zijn je vliezen nog niet gebroken voorafgaand aan de eerste fase van de bevalling? Dan is de kans groot dat dat alsnog gebeurd tijdens de tweede fase. De druk neemt namelijk toe. Van het breken van de vliezen hoef je niet altijd veel te merken. Je kent vast wel horrorverhalen over vrouwen die midden in de supermarkt opeens in een grote plas vocht stonden. Ja, dit kan gebeuren, maar veel vaker merk je er veel minder van. Misschien zie je wat helder vocht in je onderbroek. Of zit je op de wc en komt er vocht terwijl je zelf geen druk zet om te plassen. Verlies je vruchtwater? Check dan even hoe eruit ziet. Het zou helder moeten zijn, met misschien wat bloedsporen. Is het vies van kleur of ruikt het sterk? Overleg dan direct met de verloskundige. Het kan zijn dat je kleine in het vruchtwater gepoept heeft, waardoor het infectiegevaar groter wordt. De bevalling moet dan niet meer te lang op zich laten wachten.

Wanneer bel je de verloskundige?

Heb je het idee dat je in de tweede fase van de bevalling bent beland? Heb je weeën die steeds sterker worden en elkaar steeds sneller opvolgen? Dan is het raadzaam om de verloskundige te bellen. Bij een eerste bevalling wordt vaak geadviseerd om te bellen op het moment dat de weeën elkaar in regelmatig tempo om de 4 of 5 minuten opvolgen. Een volgende bevalling gaat vaak sneller, dus het kan dan raadzaam zijn om wat eerder te bellen. Vaak komt de verloskundige in deze fase van de bevalling langs om te checken wat de situatie is. Er wordt dan gekeken naar hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Ook kunnen je vliezen worden gebroken als dit nog niet vanzelf is gebeurd. Het breken van de vliezen kan het op gang brengen van de bevalling wat versnellen. Zeker na een langdurige eerste fase kan dat natuurlijk prettig zijn, om te voorkomen dat je helemaal uitgeput bent tegen de tijd dat je mag gaan persen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

man kust buik zwangere vrou

Wanneer naar het ziekenhuis?

Wil je graag in het ziekenhuis of in een geboortehuis bevallen? Dan kan het zijn dat de verloskundige in deze fase adviseert om te vertrekken. Je weet namelijk nooit precies hoe lang de bevalling gaat duren. Is het je eerste kindje? Dan is het algemene advies meestal om naar het ziekenhuis te gaan bij ongeveer 6 centimeter ontsluiting. Bij een volgende kindje wordt dat bij 4 tot 5 centimeter. Omdat je lichaam dan al een (paar) keer een bevalling heeft meegemaakt, is de kans groot dat de bevalling sneller gaat dan de eerste keer.

Blijf je lekker thuis voor de bevalling? Zorg er dan voor dat je kraampakket nu klaar ligt. Check ook even of je alles bij de hand hebt dat je bij je wilt hebben. Door alles klaar te hebben liggen, zorg je ervoor dat de verloskundige nergens naar hoeft te zoeken, zodat alle aandacht op jou gericht kan blijven. Wil je in bad bevallen? Zorg er dan voor dat alles klaar staat. In principe kun je nu ook al het water in. Doordat je door het warme water beter kunt ontspannen, verloopt de ontsluitingsfase in bad vaak sneller.

Hoe lang gaat het nog duren?

Het is lastig om aan te geven hoe lang de bevalling nu nog gaat duren, omdat dat nu eenmaal van allerlei factoren afhangt. De actieve fase wordt over het algemeen gebruikt voor de fase waarin je van ongeveer 3 naar ongeveer 8 centimeter ontsluiting gaat. Houd er rekening mee dat de weeën in deze fase steeds meer pijn en inspanning kosten. De baarmoedermond wordt namelijk steeds verder opgerekt en dat merk je. Over het algemeen wordt in deze fase aangehouden dat je bij iedere drie minuten een wee ongeveer een centimeter ontsluiting per uur extra krijgt. Dat zou dus betekenen dat deze tweede ontsluitingsfase altijd zo’n 5 uur duurt. Maar ja, de werkelijkheid is natuurlijk weerbarstig! Het kan zomaar gebeuren dat er even geen schot meer in zit. Of dat het juist opeens veel sneller gaat dan verwacht. Probeer in deze fase ondanks de pijn toch zo ontspannen mogelijk te blijven, want dat zorgt voor een makkelijker ontsluiting.

Au! Wat doe ik tegen de pijn?

Ben je op zwangerschapscursus geweest? Dan heb je geleerd om de weeën weg te puffen op ‘Altijd is Kortjakje ziek’, of een ander kinderliedje. Misschien voelden die oefeningen tijdens de cursus nogal onzinnig, maar merk je nu dat je er echt wat aan hebt. Door je tijdens de pijnlijke weeën te richten op je ademhaling, lukt het vaak beter om je te focussen en ontspannen te blijven. Hierdoor maakt je lichaam endorfine aan: natuurlijke pijnbestrijding! Heb je in je geboorteplan aangegeven dat je pijnbestrijding wilt? Dan zal je die in deze fase van de bevalling toegediend krijgen. Maak je overigens geen zorgen wanneer je niet van tevoren hebt aangegeven dat je pijnbestrijding wilt. Als je in het ziekenhuis bevalt heb je daar gewoon recht op, ook als je pas op het laatste moment aangeeft dat je dat wilt.

Reageer op artikel:
De tweede fase van je bevalling [actieve fase]
Sluiten