Pijn in je lijf na de bevalling
Wanneer je, na negen maanden zwangerschap en een pittige bevalling, met je baby op je arm ligt bij te komen, mijmert menig moeder over de terugkeer naar het ‘gewone’ leven. Natuurlijk inclusief de kinderwagen, of met de kleine op de fiets, maar het vooruitzicht dat je weer een trap kan pakken zonder halverwege bij te hoeven komen lonkt. Wat nu als dit anders uitpakt?
Je bent niet alleen!
Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen heeft tijdens, of na, de zwangerschap last van pijn in haar bekken. Deze pijn kan ontstaan door bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschap, dit komt door de versoepeling van de banden rondom het bekken die intreedt ter voorbereiding op de bevalling. Bekkenklachten kunnen ook ontstaan tijdens de bevalling, wanneer de baby bijvoorbeeld in een stuitligging lag.
Waar doet het pijn?
Bekkenpijn voel je meestal onderin je rug, net boven je bil ter hoogte van de twee kuiltjes die daar zitten. De pijn kan vervolgens uitstralen over je hele bil, zelfs je bovenbeen kan pijnlijk zijn door je bekken. Deze klachten zijn enorm vervelend als je in beweging wilt komen.
Opstartklachten zoals opstaan, weglopen of op de fiets stappen doen dan allemaal zeer. Ook je stuit kan gevoelig zijn door bekkenklachten, dit voel je bij elke beweging en kan ervoor zorgen dat zelfs zitten pijnlijk is. Als je last hebt van bekkeninstabiliteit of bekkenpijn, nemen de klachten enkel toe als je geen actie onderneemt. Het is dus belangrijk om goed naar je lijf te luisteren en hulp te zoeken als dit nodig is.
Aanpakken die klachten
Je kan zelf al een hoop doen om je bekkenklachten te verminderen. Vooropgesteld is het belangrijk om te blijven bewegen. Hoewel het pijnlijk kan zijn, zijn sterke spieren essentieel voor je herstel. Zoek een vorm van beweging waarbij je pijnklachten minimaal zijn, zoals zwemmen of wandelen. Het trainen van je buikspieren is ook belangrijk voor je herstel. Jouw stabiliteit wordt gevormd door je buikspieren en zijn van grote invloed op je bekkenklachten.
Een beetje hulp
Staan jouw bekkenklachten je zo in de weg dat je de hele dag ermee bezig bent? Dan is het tijd om een bekkenfysiotherapeut te bezoeken. Deze fysiotherapeut kan samen met jou je pijnklachten bekijken en voorziet je van adviezen over hoe je met deze klachten om kan gaan.
De fysiotherapeut gaat je leren hoe jouw bewegingen van invloed zijn op je pijn en leert je hoe je je bekkenbodemspieren goed moet gebruiken. Soms kan een bekkenband je helpen om je bekken tijdelijk te ondersteunen, maar niet in alle gevallen. Het kan een kwestie zijn van oefeningen doen, maar ook mobilisatie van je bekken of stuit kan bij de bekkenfysio echt helpen.
Dan kan het grote genieten beginnen
Als je baby eenmaal geboren is, wil je niks liever dan genieten. Als je bekkenklachten je hierbij in de weg zitten, moeten ze verholpen worden. De kosten voor een bekkenfysiotherapeut worden meestal niet uit je basispakket, zorg dus dat je bent voorbereid. Ga er even voor zitten, de verschillende zorgverzekeringen vergelijken en kies het pakket dat aansluit bij jouw situatie. Dan kan jij fit en wel snel weer achter die kinderwagen.