Petra
Petra Bevalling 21 Dec 2016

Kraampakket regelen [Niet altijd gratis!]

Denk jij dat je geen kraampakket hoeft aan te schaffen, wanneer je zult bevallen in het ziekenhuis? Dat klopt niet! Of je nu thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen, het is belangrijk dat je een kraampakket in huis hebt. Je weet namelijk nooit hoe de bevalling uiteindelijk zal verlopen. Wie weet komen de weeën wel zo snel op gang, dat je helemaal geen tijd hebt om naar het ziekenhuis te gaan! Dan is het erg prettig als alle spullen voor een veilige bevalling bij de hand zijn.

Waarom een kraampakket?

Er zijn van die spullen die bij iedere bevalling van pas komen. Aan de hand van de ervaringen van verloskundigen en gynaecologen is om die reden het kraampakket samengesteld. Zo kun je op een gemakkelijke manier alle benodigde spullen in een keer in huis halen en weet je zeker dat je goed voorbereid bent. Tussen de verschillende kraampakketten kunnen kleine verschillen bestaan, maar ieder pakket bevat voldoende voor een bevalling.

Wat is de inhoud van het kraampakket?

De inhoud van ieder kraampakket bestaat over het algemeen uit de volgende onderdelen:

· Een matrasbeschermer. Dit is een matje dat je op je eigen matras legt, om te voorkomen dat er vlekken op je matras komen;

· Kraamverband. Dit is maandverband, maar dan dikker. De eerste dagen na de bevalling kun je nog last hebben van flink bloedverlies. Normaal maandverband is dan niet voldoende. Overigens kan het kraamverband ook tijdelijk een handig hulpmiddel zijn als je borstvoeding geeft. De eerste dagen kun je dan namelijk last hebben van lekkende borsten. Om de gelekte melk op te vangen kun je speciale pads voor in je voedingsbeha kopen. Wanneer je deze nog niet hebt, kun je het kraamverband in twee-en knippen en in je beha doen;

· Onderleggers. Deze onderleggers kun je op de matrasbeschermer leggen, voor nog meer bescherming en hygiëne. Deze matjes zijn snel te vervangen en er zitten meerdere in een kraampakket;

· Watten. Deze worden gebruikt om te desinfecteren;

· Netbroekjes. Dit zijn dunne onderbroekjes waarin je de eerste dagen na je bevalling het kraamverband in kan dragen. Zo voorkom je vlekken in je eigen ondergoed;

· Thermometer. Deze wordt gebruikt om zowel jouw temperatuur als de temperatuur van de baby op te nemen;

· Alcohol 70%. Om op de watten te doen bij desinfecteren;

· Steriele gaasjes. Meestal zitten er een stuk of vijf, apart verpakte steriele gaasjes in het kraampakket. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt om de navel en het laatste stukje navelstreng van je kindje te beschermen. Dit laatste stukje navelstreng blijft namelijk eerst aan de navel vastzitten en valt er na enkele dagen vanzelf af.

· Wegwerphandschoenen. Voor extra hygiëne tijdens de bevalling.

Kraampakket kopen of krijgen?

Je kunt het kraampakket zelf kopen. Dit kan online via bijvoorbeeld bol.com, maar ook gewoon bij een drogist (zoals Kruidvat of Etos). Een basispakket kun je al kopen voor een bedrag van iets boven de 20 euro. Er zijn ook pakketten beschikbaar met iets meer extra’s (zoals babyshampoo en luiers). Deze zijn vanzelfsprekend iets duurder. Voordat je zelf een pakket aanschaft, is het echter wel handig om eerst navraag te doen bij je zorgverzekeraar. Als je voldoende verzekerd bent krijg je het kraampakket namelijk gratis toegestuurd door je zorgverzekeraar. Per zorgverzekeraar kunnen er in het pakket kleine verschillen zitten. Over het algemeen geldt dat je vanaf ongeveer 24 weken zwangerschap het pakket kan aanvragen bij de zorgverzekering. Het pakket krijg je dan binnen een paar weken toegestuurd.

Kraampakket van Natalis

Heb je al eens eerder een kraampakket besteld? Dan is de kans groot dat je op dat pakket de bedrijfsnaam Natalis hebt zien staan. Natalis is namelijk een bedrijf dat gespecialiseerd is in kraampakketten. Veel zorgverzekeraars maken ook gebruik van deze pakketten.

kraampakket baby

Wanneer moet ik het kraampakket in huis hebben?

Om goed voorbereid te zijn, is het belangrijk om uiterlijk 6 tot 8 weken voor de uitgerekende datum het kraampakket in huis te hebben. Doe dus op tijd navraag bij je zorgverzekeraar, zodat je indien nodig zelf een pakket kunt aanschaffen. Ben je lid van een thuiszorgorganisatie? Dan is het meestal mogelijk om een kraampakket aan te schaffen bij de winkel van de thuiszorgorganisatie. Hier kun je ook klossen voor onder het bed en een ondersteek voor na de bevalling huren. Zo heb je in een keer alles geregeld!

Een kraampakket voor vaders?!

Ben je nog op zoek naar een cadeautje voor iemand die net vader is geworden? Dan kun je tegenwoordig gewoon een kraampakket voor vaders aanschaffen. Uiteraard zitten hierin heel andere spullen dan in een kraampakket voor de bevalling. Wat denk je van een rompertje met een tekst over die stoere vader? Of een speentje met ‘I love papa’ erop? Zo’n papa pakket is een stuk leuker dan een echt kraampakket!

Reageer op artikel:
Kraampakket regelen [Niet altijd gratis!]
Sluiten