Petra
Petra Bevalling 25 Aug 2019

De beste positie tijdens je bevalling

Bevallen is geen pretje. Wanneer je tijdens de bevalling de meest comfortabele houding vindt, zal het makkelijker gaan. Er zijn verschillende posities die je kunt proberen. Daarbij geldt: wat voor de een comfortabel is, hoeft dat voor een ander niet te zijn. Het is dus echt een kwestie van uittesten!

Rugligging niet logisch

Als je foto’s ziet van een bevalling dan zie je de zwangere vrouw negen van de tien keer op haar rug liggen. Maar eigenlijk is die rugligging heel onlogisch, omdat je je kindje dan in verticale positie eruit moet persen. Een horizontale positie is veel eenvoudiger, omdat je dan tijdens het persen medewerking krijgt van de zwaartekracht. Daarbij komt ook nog eens dat in rugligging de baarmoeder belangrijke bloedvaten dichtdrukt. Hierdoor is er kans dat je kindje te weinig zuurstof krijgt. Ook kun je zelf last krijgen van duizeligheid. Geen wonder dat de meeste vrouwen zich beter voelen wanneer ze tijdens de bevalling niet op hun rug liggen. Zo voorkom je dat het hoofd van je kindje tegen je heiligbeen drukt. De weeën doen namelijk meer pijn wanneer er druk op het heiligbeen zit. Wanneer je rechtop blijft zitten, zit de druk van het babyhoofdje op de baarmoederhals en dat is exact de plek waar je het wilt hebben. Door druk op de juiste plek, kan de bevalling sneller verlopen.

Zoek een comfortabele houding

Is er één ideale positie voor tijdens de bevalling? Nee, eigenlijk niet. Het draait er vooral om dat jij je zo comfortabel mogelijk voelt. Liggen op je zij, staan, lopen, zitten… Alles wat je actief houdt kan helpen om de pijn te verminderen en de bevalling te versnellen. Het is wel handig om voor de bevalling vast met je gynaecoloog of verloskundige door te nemen welke houdingen je tijdens de bevalling denkt te willen proberen. In het heetst van de strijd loop je namelijk kans dat je zelf even niet meer weet waar je het zoeken moet. De deskundige kan je dan helpen met een andere houding.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

moeder met pasgeboren baby

Voordelen rechtopstaande posities

Een bevallingspositie waarbij je rechtop staat of zit, blijkt uit onderzoek heel wat voordelen te bieden:

– De ontsluiting gaat vaak sneller;
– Je hebt minder snel medicatie nodig;
– Het gevoel de boel zelf onder controle te hebben;
– Effectievere, maar minder pijnlijke weeën;
– Zorg voor een optimale toevoer van zuurstof richting je kindje en de spieren in je baarmoeder;
– Maakt de reis van je kindje door het geboortekanaal makkelijker;
– De kans op een acute keizersnede is kleiner;
– De baby ervaart door deze houding minder stress.

Als je deze lijst zo bekijkt vraag je je toch af waarom bevallingen nog zo vaak in liggende positie plaatsvinden!

10 rechtopstaande houdingen

Nogmaals; uiteindelijk bestaat de perfecte houding voor de bevalling niet. Wat voor de een werkt, kan de ander juist als heel oncomfortabel ervaren. Het is goed om tijdens de bevalling regelmatig van positie te wisselen. Zo voorkom je dat je kramp krijgt of dat je spieren overbelast worden. En bij iedere houding kunnen kussens voor extra ondersteuning zorgen.

1. Staan

Meer rechtop dan dit gaat je niet lukken ? Het grote voordeel hiervan is dat de zwaartekracht je optimaal kan helpen. Deze positie is vooral prettig tijdens de beginfase van de bevalling. Door rond te wandelen zorg je dat de bevalling goed op gang komt. Let er wel op dat je jezelf niet al uitput door te veel te lopen.

2. Zitten

Probeer een zithouding te vinden waarbij je ene been gebogen is en het andere been lekker kan hangen. Let er daarbij op dat je niet te veel achterover leunt. In een zittende positie valt je baarmoeder naar voren. Hierdoor komt er makkelijker bloed bij de samentrekkende spieren. Een baarkruk kan je ondersteuning bieden bij deze positie.

3. Knielen

Als je graag rechtop wilt blijven, maar moe bent van het lopen, kun je ook knielen. Kniel op een kussen, dat zit het meest comfortabel. Deze houding kan verlichting bieden wanneer je kind drukt tegen je ruggengraat.

4. Zijligging

Liggen op je zij is een goede houding als je moe wordt, of wanneer je een ruggenprik hebt gehad. De houding zorgt ervoor dat er minder gewicht drukt op de belangrijkste bloedvaten richting je baby. Ook de druk op je perineum zal hierdoor verminderen.

5. Hurken

Het kan zijn dat het ziekenhuispersoneel niet gewend is aan deze houding, maar deze positie kan vooral richting het einde van de bevalling heel prettig zijn. Persen kan er makkelijker door worden, doordat de zwaartekracht helpt om je kind naar buiten te krijgen. Zitten op de wc kan heel comfortabel zijn. Of laat je bij het hurken ondersteunen door je partner.

6. Op handen en knieën

Als rechtop staan te vermoeiend is, of de weeën te snel achter elkaar komen, kan op handen en knieën zitten prettig zijn. Ook in deze houding kan de zwaartekracht je namelijk goed ondersteunen. Het kan ervoor zorgen dat de weeën wat minder snel komen. Ook rug weeën kunnen er minder intens van worden.

7. Naar voren leunen

Deze houding zorgt ervoor dat de baby makkelijker naar beneden, richting geboortekanaal, wordt gedrukt. Hang op een tafel, bed, kussen of iets anders. De positie geeft jouw de gelegenheid om even bij te komen en de spieren in je bovenlichaam te ontspannen, terwijl je lichaam ondertussen door blijft werken.

8. Lungen

Nooit gedacht dat sportschoolhoudingen ook handig kunnen zijn tijdens de bevalling? De lunge is er anders zeker één! Zet één voet op een stevige stoel en leun erop tijdens de weeën. Wissel wel regelmatig van been, anders krijg je snel last van kramp.

9. Wiegen

Heen en weer wiegen kan ook helpen om de weeën iets makkelijker door komen. Zit op een fitness bal, op de rand van je bed, of op een stoel en wieg langzaam heen en weer. Hopelijk kun je hierdoor even wat ontspannen.

10. Zwaaien

Nee, niet met je handen, maar met je hele lichaam. Net als wiegen kan ook zwaaien zorgen voor wat ontspanning tijdens deze intense periode. Leg je armen om de nek van je partner en zwaai langzaam heen en weer, alsof je aan het schuifelen bent.

Reageer op artikel:
De beste positie tijdens je bevalling
Sluiten