Petra
Petra Bevalling 17 Nov 2019

5x wist je dit al over het breken van de vliezen?

Wanneer je zwanger bent, is de kans groot dat je er regelmatig over hoort: het breken van de vliezen. Misschien hoor je wel horrorverhalen, over zwangere vrouwen waarbij de vliezen braken midden op straat of in een winkel. Na zulke verhalen durf je als je hoogzwanger bent haast amper de straat meer op. Maar wat klopt er eigenlijk van deze verhalen? Vijf dingen die je moet weten over het breken van de vliezen!

1. Het verschil tussen vruchtwater en urine

Op het toilet zie je dat er vocht in je onderbroek zit. Je twijfelt. Is dit urine, of toch vruchtwater? Een groot verschil tussen deze twee is dat je je plas meestal gewoon kunt ophouden. Wanneer je je spieren aanspant komt er dus geen vocht uit. Als er sprake is van vruchtwater, dan zal het vocht er gewoon uit blijven komen, ook wanneer je het probeert op te houden. Daarnaast is ook geur een goede indicatie. De geur van urine is makkelijk te herkennen. Vruchtwater ruik je normaal gesproken niet. Als je wat ruikt is het meestal wat zoetig. Overigens kan het vruchtwater ook minder helder zijn, bijvoorbeeld doordat je kleine in het vruchtwater gepoept heeft. Als dat het geval is, is het belangrijk om direct contact op te nemen met de verloskundige. Vruchtwater hoort helder te zijn, een beetje wit of roze (door wat bloedresten). Ook kunnen er witte vlokjes inzitten. Dit is niet erg. Die vlokjes zijn stukjes huidsmeer van de baby. Dit wordt ook wel vernix genoemd.

2. Teken dat bevalling is begonnen?

Het breken van de vliezen is meestal een indicatie dat de bevalling niet lang meer op zich zal laten wachten. Toch gaat het lang niet altijd zo snel als je eigenlijk had gehoopt. In sommige gevallen komt de bevalling direct op gang, maar het kan ook nog dagen duren. Gemiddeld beginnen de weeën zo’n 24 uur nadat de vliezen zijn gebroken. Je hoeft dus niet direct in de stress te schieten wanneer je vruchtwater verliest. Het is eerder een teken dat je dit het moment is om je rustig te gaan voorbereiden op de bevalling. Pak je rust nog even en probeer te ontspannen. Hoe meer ontspannen je bent, hoe makkelijker de bevalling op gang zal komen. Na het breken van de vliezen is de kans op infecties groter. De bevalling moet daarom ook niet meer te lang op zich laten wachten. Is er na een aantal dagen nog geen sprake van weeën? Dan kan er gekozen worden om de bevalling kunstmatig op gang te brengen. In dat geval zal je altijd in het ziekenhuis moeten bevallen. Wees overigens niet bang dat je kind nu zonder vruchtwater in je buik zit. Je lichaam maakt namelijk zelf weer nieuw vruchtwater aan, zodat je kindje toch nog wat bescherming heeft.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zwangere vrouw met zoontje

3. Kans op infectie

Wees niet te bezorgd wanneer de bevalling na het breken van de vliezen niet direct op gang komt. De open verbinding die er nu is tussen je baarmoeder en de buitenwereld vergroot de kans op een infectie is. Toch is die de eerste dagen nog relatief klein. De eerste 24 uur na het verliezen van het vruchtwater is de kans zo’n 0,5%. Na die 24 uur neemt de kans iets verder toe, tot 2%. Je loopt dus iets meer risico, maar daarom zal er ook sprake zijn van extra controles. Jij en je kleine worden goed in de gaten gehouden! Bij jouzelf worden temperatuur en hartslag gemeten. Bij je kindje kan een CTG-scan gemaakt worden; een hartfilmpje. Soms wordt er wat weefsel uit de vagina gehaald. Dit wordt dan op kweek gezet, om te kijken of er bacteriën zitten die infecties zouden kunnen veroorzaken. Dan wordt er soms voor gekozen om preventief antibiotica in te zetten. Ook direct na de geboorte zullen er extra controlemomenten zijn, om uit te sluiten dat je kindje een infectie heeft opgelopen. Zo wordt er onder meer wat bloed uit de navelstreng gehaald om te testen. Daarnaast zullen jij en je kindje in dit geval iets langer in het ziekenhuis moeten blijven ter observatie.

4. Als vliezen te vroeg breken

Het komt gelukkig niet zo vaak voor, maar het kan gebeuren dat je vliezen breken voordat je de magische grens van 37 weken zwangerschap hebt bereikt. Snelle actie is dan noodzakelijk. Merk je dat je vruchtwater verliest? Neem dan direct contact op met je verloskundige. Is je baby nog niet ingedaald? Dan is het ook heel belangrijk dat je direct gaat liggen. Als je dat niet doet is er namelijk kans dat de navelstreng naar beneden zakt, of tussen baarmoedermond en baby bekneld raakt. In dat geval krijgt je kindje onvoldoende zuurstof en dat wil je natuurlijk voorkomen! Over de oorzaak van het vroegtijdig breken van de vliezen is nog niet zoveel bekend. Er lijken verschillende oorzaken te zijn. Zo kan er sprake zijn van vaginale bloedingen, of overdruk door er te veel vruchtwater is. Ook roken tijdens een zwangerschap is een belangrijke risicofactor. Daarnaast zou een vruchtwaterpunctie iets meer kans geven op het voortijdig breken van de vliezen. Je arts of verloskundige kan je hier meer over vertellen.

5. Stappenplan bij breken vliezen

Breken je vliezen? Volg dan de volgende stappen:

• Is het vruchtwater helder? Bel je verloskundige dan tijdens de normale openingstijden van de praktijk. Is het niet helder? Dan kan het zijn dat je kindje in het vruchtwater heeft gepoept. Wacht dan niet, maar bel direct de verloskundige. Het kan zijn dat je verloskundige heeft aangegeven dat je ook in andere gevallen direct moet bellen, bijvoorbeeld als je baby nog niet is ingedaald terwijl de vliezen breken. Dan bel je natuurlijk ook direct;
• Lukt het om een beetje vruchtwater op te vangen, bijvoorbeeld in een bakje? Dan kun je de kleur van het vruchtwater makkelijker beoordelen. Het zou doorzichtig, een beetje wit of roze moeten zijn. Is het geel, bruin of groen? Dan heeft je kindje waarschijnlijk gepoept. Dan bel je dus alsnog direct de verloskundige;
• Ga direct op bed liggen wanneer je vliezen zijn gebroken terwijl je kindje nog niet is ingedaald;
• Heb je geen idee of het vruchtwater schoon is of niet? Raak je in paniek op het moment dat je vocht in je onderbroek ziet? Of maak je je gewoon zorgen, omdat je geen idee hebt hoe het met je kindje gaat? Aarzel niet en neem contact op met je verloskundige. Hij of zij kan je geruststellen en als het nodig is direct in actie komen.

Reageer op artikel:
5x wist je dit al over het breken van de vliezen?
Sluiten