Thuis bevallen toch veilig?
Er is al een aantal jaren een discussie gaande over de vraag of thuis bevallen veilig is. Voorstanders van de thuisbevalling geven aan dat een bevalling een natuurlijk proces is, waarbij uitgebreide medische bijstand vaak niet nodig is. Tegenstanders vinden dat thuis bevallen meer risico’s met zich meebrengt, omdat het, wanneer het toch mis gaat, meer tijd kost om de juiste medische zorg te krijgen. Deze vertraging kan ervoor zorgen dat een bevalling die goed had kunnen aflopen uiteindelijk toch niet goed verloopt.
Onjuiste cijfers
Tegenstanders van de thuisbevalling kregen de laatste jaren steun uit wetenschappelijke hoek. Zo bleek uit een onderzoek uit 2010 dat er bij thuisbevallingen zonder complicaties meer babysterfte voorkwam dan bij ziekenhuisbevallingen waar wél complicaties waren. Dit was natuurlijk een schokkende uitkomst. Recenter onderzoek bracht echter aan het licht dat het onderzoek uit 2010 niet op de juiste wijze is uitgevoerd, waardoor het de vraag is of de resultaten wel juist zijn. Deze vraagtekens komen alleen wel wat laat: veel politici vonden het onderzoek alarmerend. De werkwijze van verloskundigen werd opeens ter discussie gesteld en er gingen stemmen op om alle vrouwen preventief in het ziekenhuis te laten bevallen.
Niet meer thuis bevallen?
Uiteindelijk heeft al die commotie geleid tot het nieuwe protocol waar we hier al eerder over schreven. Vanaf 1 juli 2016 zullen gynaecologen en verloskundigen meer en beter met elkaar moeten gaan samenwerken. Dit wil gelukkig niet zeggen dat thuis bevallen niet meer mag. Zolang er geen complicaties zijn, zal er op dit gebied nog weinig veranderen. Wil je thuis bevallen? Bespreek dit dan gewoon met je verloskundige. Zolang de situatie het toe laat blijft het mogelijk. Dit hangt niet alleen af van eventuele complicaties, maar bijvoorbeeld ook van je woonsituatie. Woon je driehoog achter? Dan is de kans groot dat de verloskundige je adviseert in het ziekenhuis te bevallen. Zo weet je zeker dat, als er toch wat gebeurt, je makkelijk naar het ziekenhuis gebracht kan worden.
Kloppen die cijfers wel?
Twijfel je over een thuisbevalling, mede door de slechte geboortecijfers in Nederland? Dan is het misschien geruststellend om te weten dat die cijfers de afgelopen jaren flink verbeterd zijn. Volgens onderzoeksbureau Eurostat was de sterfte bij de geboorte in Nederland in 2013 5,3 per 1000. Dat wil dus zeggen dat van 1000 geboortes er 5,3 slecht afliepen. Dit cijfer is vergelijkbaar met omringende landen, zoals Noorwegen (5,1) en Duitsland (5,5) en een stukje lager dan in bijvoorbeeld België (6,6). Zo slechts blijkt het in Nederland dus helemaal nog niet te gaan. Ondanks deze goede cijfers zal de thuisbevalling nog wel lang een discussiepunt blijven. Het is hoe dan ook bijzonder dat de optie om thuis te bevallen hier nog bestaat. Er zijn namelijk maar weinig ontwikkelde landen waar dit mogelijk is!