Petra
Petra Ben ik zwanger? 26 Nov 2019

7x overtijd maar toch niet zwanger

Je zou nu ongesteld moeten zijn, maar bent dit niet. Zou je nu dan echt zwanger zijn? Ja, die mogelijkheid zit er in. Toch is overtijd zijn lang niet altijd een signaal dat je zwanger bent. Er kunnen namelijk ook andere oorzaken voor zijn. Juich dus niet te vroeg en wacht even af tot het moment waarop je een zwangerschapstest kunt doen. Misschien ben je niet zwanger, maar is er sprake van een van de volgende zeven oorzaken.

1. Je anticonceptie

Je verwacht misschien dat anticonceptiepil ervoor zorgt dat je menstruatiecyclus regelmatiger wordt. De versies met een stopweek bereiken dit resultaat meestal wel. Er zijn echter ook pillen die je continu doorslikt, dus zonder stopweek. Bij deze soorten blijft de menstruatie vaak helemaal uit, maar dit kan er ook voor zorgen dat je onregelmatige bloedingen krijgt. Er kan ook spotting optreden: licht bloedverlies tussen periodes in. Er zijn ook pillen die je blijft slikken zonder stopweek, maar waarbij in de strip actieve en inactieve tabletten zitten. Op het moment dat je dan toebent aan de inactieve tabletten, kan er ook een bloeding optreden. De onregelmatigheid die daarbij optreedt kan verwarrend zijn. Want dan is het de vraag of je gewoon overtijd bent of dat je toch zwanger bent. Overigens kan alle antibiotica op hormonale basis zorgen voor een onregelmatige periode. Bij een hormoon houdend spiraaltje weet je bijvoorbeeld helemaal niet wanneer en of je ongesteld wordt. Gebruik je anticonceptie op basis van hormonen en blijft de menstruatie uit? Dan hoeft dit niet direct iets te betekenen, maar omdat geen enkele anticonceptie honderd procent veilig is kan er wel degelijk sprake zijn van een zwangerschap. Voor de zekerheid een zwangerschapstest doen is dus aan te raden in zo’n situatie.

2. Het poly cysteus ovarium syndroom

Tijdens een gemiddelde menstruatiecyclus ontwikkelen zich in iedere eierstok ongeveer vijf follikels. Die follikels strijden onderling met elkaar om de dominante te worden. De winnaar zal tijdens de ovulatie namelijk een rijp eitje produceren. Als je last hebt van het poly cysteus ovarium syndroom, heb je bij de ovulatie vaak extra follikels, die ervoor zorgen dat het proces langer duurt dan normaal. Wanneer er niet op tijd een dominante follikel is, zal er geen eitje meer vrij komen. In dat geval zal er ook geen eitje zijn om af te drijven en blijft de menstruatie dus ook uit.
PCOS kent meer symptomen, waaronder gewichtstoename en een toename van androgeen. Dit is een hormoon dat lijkt op testosteron, dat ervoor kan zorgen dat er dikker haar groeit in het gezicht en op de borsten. Maar ook wanneer er geen sprake is van deze bijkomende symptomen, kan er sprake zijn van PCOS. Er zijn ook vrouwen die helemaal geen last van overgewicht of extra haargroei hebben, maar toch last hebben van een onregelmatige cyclus. Door het maken van een echo kan vastgesteld worden of er inderdaad sprake is van extra follikels.

3. Stress

Het is nog helemaal niet goed duidelijk hoe stress de menstruatiecyclus kan beïnvloeden. Wat de een stressvol vindt vindt een ander nu eenmaal misschien helemaal niet stressvol. Onverwachtse drukte op het werk kan er bij de ene vrouw voor zorgen dat ze opeens overtijd is, terwijl dezelfde situatie op een andere vrouw geen effect heeft. Stress kan de werking van de hypothalamus verstoren. Emotionele stress kan invloed hebben op het gebied in het brein dat de hypofyse onder controle houdt. De hypofyse reguleert de hormonen in ons lichaam, dus ook de hormonen die de eierstokken stimuleren. Een onregelmatige cyclus kan het gevolg zijn.

4. Schommelingen in gewicht

Ernstig gewichtsverlies kan sneller een uitblijvende menstruatie veroorzaken dan gewichtstoename. In sommige gevallen kan gewichtstoename echter zeker een vergelijkbaar effect hebben. Denk bijvoorbeeld aan PCOS, waarbij ook gewicht een rol kan spelen. Een BMI van onder de 20 zal in het brein een overlevingsmechanisme triggeren. Om die reden blijft bij sommige topsporters de menstruatie uit. Ondergewicht hebben is geen ideale situatie om zwanger te proberen te raken. De hypothalamus produceert normaal gesproken FSH, het Follikel Stimulerend Homroon en LH, het Luteïniserend Hormoon. Als er sprake is van extreem gewichtsverlies kan de hypothalamus hiermee stoppen. Vooral PCOS patiënten lijken gevoelig te zijn voor de invloed van gewicht. Wanneer deze patiënten zo’n 10 procent van hun overgewicht verliezen, wordt de cyclus vaak weer regelmatig.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

vrouw op bed

5. Overtijd door vervroegde overgang

Vrouwen zijn gemiddeld een jaar of vijftig wanneer ze in de overgang raken, maar veel vrouwen krijgen al na hun veertigste last van een onregelmatige menstruatiecyclus. Vaak wordt de cyclus langer. Was je gewend een cyclus te hebben van 28 dagen, dan kan dit na je veertigste opeens een cyclus worden van wel 38 tot 48 dagen. Ben je jonger dan 45 en ben je overtijd of blijft je menstruatie helemaal uit? Dan kan het zijn dat je vervroegd in de overgang bent. Het is aan te raden om in zo’n geval de huisarts te bezoeken, zodat vastgesteld kan worden of er geen andere oorzaak voor het uitblijven is.

6. Een tumor in de hypofyse

De kans is gelukkig klein, maar soms kan een prolactinoom de oorzaak zijn van het uitblijven van de menstruatie. Een prolactinoom is een gezwel aan de hypofyse, dat prolactine aanmaakt. De hoeveelheid prolactine in je bloed neemt hierdoor toe. Prolactine is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de productie van moedermelk. Je lijf raakt hierdoor in de war en de menstruatie blijft uit. Heb je last van hoofdpijn, wazig zien en afscheiding uit de borsten? Wordt je daarnaast ook niet ongesteld? Dan kan er sprake zijn van zo’n prolactinoom. Een bezoek aan een arts is aan te raden, zodat dit verder onderzocht kan worden.

7. Schildklierafwijking of suikerziekte

Het uitblijven van de menstruatie kan nog veel meer oorzaken hebben, waaronder het hebben van suikerziekte of een schildklierafwijking. Het is niet vreemd dat je af en toe een onregelmatige cyclus ervaart, waarbij je soms eerder en soms later menstrueert dan normaal. Wanneer dit slechts af en toe voorkomt is dit meestal geen probleem. Heb je echter vaker last van een menstruatie die uitblijft? Dan kan er verder onderzoek gedaan worden. Houd er ook rekening mee dat wanneer er na lang wachten toch een bloeding optreedt, dit niet altijd betekent dat je ongesteld bent. Ook een zwangerschap kan namelijk gepaard gaan met spotting of wat bloedverlies in de eerste fase. In dat geval is het dus een van de eerste symptomen van een zwangerschap! Het is dus aan te bevelen om in zo’n geval een zwangerschapstest te doen.

Reageer op artikel:
7x overtijd maar toch niet zwanger
Sluiten