Petra
Petra Ben ik zwanger? 25 Apr 2019

Zwanger, en nu?

Je hebt net een zwangerschapstest gedaan. Je hebt waarschijnlijk net zelfs meerdere zwangerschapstesten gedaan, want je kon je ogen niet geloven. Maar het staat er echt: je bent zwanger! Nadat de eerst golf van emoties (geluk, blijdschap, misschien een beetje angst?) wegebt, komt er een belangrijke vraag naar boven: zwanger, wat nu?

De eerste test

Het kan ook zijn dat je momenteel nog in de fase zit waarin je graag zwanger wilt worden, maar dat dat nog niet gelukt is. Dan is het handig om je vast voor te bereiden op wat nog kan komen. Hierboven beschreven we al het doen van een zwangerschapstest. Maar wanneer kan je zo’n test doen? En welke test kies je dan? Er zijn heel wat verschillende merken op de markt, dus kiezen kan best lastig zijn. Een tip: de duurste is niet altijd de beste. Ook goedkopere testen geven normaal gesproken een juist testresultaat. Omdat één zwangerschapstest vaak niet voldoende is (bijvoorbeeld omdat je te vroeg test), is het handig om meerdere tegelijk aan te schaffen. Dan is het natuurlijk prettig als de kosten meevallen. Een wat duurdere zwangerschapstest biedt vaak wel wat extra opties. Zo geeft de test van Clearblue het niet alleen aan als je zwanger bent, maar geeft deze ook een indicatie van hoeveel weken de zwangerschap gevorderd is. Dat kan heel handig zijn, zeker wanneer je een onregelmatige cyclus!

Belangrijk: foliumzuur

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent, maar slik je nog geen foliumzuur? Begin daar dan nu direct mee! Foliumzuur (ook wel vitamine B11 genoemd) is belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Je lichaam maakt het niet zelf aan, waardoor je het uit je voeding moet halen. Helaas eten we vaak te weinig voeding met B11 en dus bouwen we snel een tekort op. Dit is als je zwanger wilt worden een extra groot probleem, want foliumzuur is een essentiële vitamine in de eerste fase van de zwangerschap. Tekort aan foliumzuur kan aandoeningen bij je kindje veroorzaken, zoals een open ruggetje of een hazenlip. Daarom wordt geadviseerd om extra foliumzuur te slikken in de vorm van supplementen, in de periode van vier weken voor de zwangerschap tot aan het einde van het eerste trimester. In de praktijk is het moment waarop je zwanger wordt natuurlijk niet in te schatten. Start daarom met het slikken van foliumzuur tabletten zo gauw je besloten hebt zwanger te willen worden. Er zijn ook speciale vitaminesupplementen voor (bijna) zwangeren, waarin ook de juiste hoeveelheid foliumzuur in zit. Let overigens wel op: uit onderzoek blijkt dat, wanneer je foliumzuur blijft slikken na het eerste trimester, de kans op obesitas bij je kindje groter wordt.

Moet ik de dokter bellen?

Heb je een test gedaan en blijk je zwanger? Dan vraag je je misschien af of je gelijk de huisarts of een verloskundige moet bellen. Dit is normaal gesproken niet nodig. De eerste fase van de zwangerschap is een kritische fase. Gaat er in deze periode iets mis in de ontwikkeling van het embryo, dan is het risico op een miskraam groot. Dat is naar, maar helaas vaak iets waar een arts niets aan kan doen. Het is een natuurlijke reactie op een proces dat niet goed verlopen is. De eerste weken kun je dus niets anders doen dan rustig afwachten. Met een week of acht kun je een verloskundige bellen, om een eerste controle in te plannen. Dit proces zal iets anders verlopen wanneer je zwanger bent geworden via bijvoorbeeld ivf. Je zal dan vaak al vroeg in de zwangerschap een eerste controle krijgen om te checken of je zwanger bent.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zwangerschapstest positief

De eerste zwangerschapskwaaltjes

Sommige vrouwen zeggen al vanaf week 1 hun zwangerschap te kunnen voelen, maar eigenlijk is dit onmogelijk. Week 1 is namelijk pas de eerste week na je laatste menstruatie. In deze week ben je nog helemaal niet zwanger. Vanaf het moment dat je wel zwanger bent, kun je dit wel gaan merken. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld last van innestelingsbuikpijn, op het moment dat het bevruchte eitje zich innestelt in de baarmoeder. Andere vrouwen krijgen door de snelle toename van zwangerschapshormoon hCG al binnen een paar weken last van ochtendmisselijkheid. Het vervelendste van deze ochtendmisselijkheid: eigenlijk kun je er de hele dag (en nacht) last van hebben. Kleine veranderingen in je eetpatroon kunnen dit nare gevoel wat doen verminderen, maar voor veel vrouwen blijft die eerste periode van de zwangerschap hierdoor lastig. Sommige vrouwen blijven zelfs de hele zwangerschap lang last houden van (extreme) misselijkheid. Dan kunnen 40 weken erg lang duren!

Testen voor je baby

Handig om vast over na te denken: er zijn verschillende manieren voor prenatale screening, waarbij gekeken wordt naar de gezondheid en ontwikkeling van je ongeboren kindje. Zo zal er tijdens de 20-weken echo uitgebreid naar je kindje gekeken gaan worden. Daarnaast zijn er eerder al mogelijkheden om te checken of je baby mogelijk een chromosoomafwijking heeft. Vrij nieuw is de NIP-test. De combinatietest en tripletest worden al langer gebruikt, om bijvoorbeeld het syndroom van Down op te sporen. Belangrijke vragen om te stellen:

  • Wil ik de testen laten uitvoeren?
  • Wil ik het weten als mijn kindje een ernstige aandoening lijkt te hebben?
  • Wat ga ik doen als de uitslag van de test niet goed is?

De tests zelf hebben niet zoveel voeten in de aarde (al geven de invasieve tests een iets verhoogde kans op een miskraam!), maar de uitslag van zo’n test kan letterlijk levensveranderend zijn. Bedenk dus van tevoren goed wat jullie willen doen.

De uitgerekende datum

Heb je een regelmatige menstruatiecyclus? Dan is het niet zo moeilijk om de uitgerekende datum te berekenen. Ga na wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was en tel daar 40 weken bij op. Bij een onregelmatige cyclus kan dit een stuk lastiger zijn. Een zwangerschapstest die een indicatie geeft van het aantal zwangerschapsweken kan een handig hulpmiddel zijn. Uiteindelijk zal de verloskundige tijdens de eerste echo een meting uitvoeren, waarmee berekend wordt hoeveel weken oud je kindje dan is. Op basis van die meting zal vervolgens de uitgerekende datum berekend worden.

Ongewenst zwanger

Ben je zwanger, maar is dat niet gewenst? Dan kan dit een heel zware periode voor je zijn. Neem contact op met je huisarts, zodat je met hem of haar je situatie kunt bespreken. Hij of zij kan je meer vertellen over abortus, maar je ook met raad en daad bijstaan als je besluit het kindje toch te willen houden.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Reageer op artikel:
Zwanger, en nu?
Sluiten