Petra
Petra Ben ik zwanger? 5 Feb 2015

Ongewenst zwanger wat nu

Nadat je er achter kwam dat je zwanger was, was het waarschijnlijk één grote chaos in je hoofd. Emoties, gedachtes en vragen spookten door je hoofd. Voordat je al allerlei babynamen gaat verzinnen, is het misschien beter om alles eerst op een rijtje te zetten voor jezelf. Wij gaan je daar bij helpen!

Ik ben ongewenst zwanger geworden, wat nu?

Het kan zijn dat deze zwangerschap niet gewenst is en dat je dus niet in staat bent om zelf voor het kind te zorgen of dit liever niet wil. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden waarover wij je zullen informeren. Lees eerst alle mogelijkheden rustig door voordat je een beslissing maakt en kijk goed of deze beslissing bij jouw situatie past. Het kan namelijk zijn dat het bijvoorbeeld al te laat is voor een abortus.

Abortus

Een abortus kun je alleen meteen laten uitvoeren als je 16 dagen of minder overtijd bent. Om het aantal dagen dat je overtijd bent te bepalen, moet je tellen vanaf het moment dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden. Als je langer dan 16 dagen overtijd bent, is er een wettelijke bedenktijd van 5 dagen. Deze is ingesteld om er voor te zorgen dat je geen overhaaste beslissingen maakt. De bedenktijd gaat in vanaf het moment dat je bij de abortuskliniek of huisarts bent langs geweest.

Als het al te laat is voor een abortus (dit kan tot een zwangerschap van 24 weken) zijn er nog andere mogelijkheden om niet zelf voor het kind te hoeven zorgen. Indien je de hele opvoeding aan iemand anders over wil laten, kun je er voor kiezen om het kind te laten adopteren. Hier heb je 3 maanden na de bevalling bedenktijd voor. Direct na de geboorte van het kindje gaat hij of zij naar een tijdelijk pleeggezin totdat jij je keuze hebt gemaakt. Als je na je bedenktijd er voor kiest om je keuze door te zetten, wordt het kindje zo snel mogelijk naar mensen die het kindje willen adopteren gebracht.

Open en gesloten adoptie

Bij het kiezen voor afstand doen door middel van adoptie, heb je twee verschillende mogelijkheden. Je kunt kiezen voor open en gesloten adoptie. De open adoptie houdt in dat er contact is tussen jou, het kind en de adoptieouders. Je krijgt dan jaarlijks een brief met informatie over het kind en soms is het zo dat je het kind ook mag zien. De gesloten adoptie houdt in dat er geen contact meer is tussen jou, het kind en de adoptieouders.

Deels zelf opvoeden

Wil je toch liever een deel van de opvoeding zelf doen? Dan zijn er nog verschillende mogelijkheden van pleegzorg. Als je eerst moet wennen aan het idee dat je je kind zelf gaat opvoeden, kun je kiezen voor hulpverleningspleegzorg. In het geval van hulpverleningspleegzorg is het de bedoeling dat je kind binnen een halfjaar bij jou thuis komt wonen. In de tussentijd ga je er dan aan werken om de opvoeding op je zelf te nemen. Je zou ook kunnen kiezen voor opvoedingspleegzorg. Je kind wordt dan voor langere tijd opgenomen in een pleeggezin en hierbij is er goed contact met de pleegouders en het kind. Als laatste kun je nog kiezen voor deeltijdpleegzorg. Hierbij zorg je zelf het grootste deel van de tijd voor je kind, maar draag je de zorg tijdens vakanties en weekenden over aan een pleeggezin.

Reageer op artikel:
Ongewenst zwanger wat nu
Sluiten