Petra
Petra Zwanger worden 8 Nov 2016

Ovulatietest [Hoe werkt die het beste?]

Zwanger worden is precisiewerk: op het juist moment moet een zaadcel het eitje bereiken en binnendringen. Dit is extra lastig doordat zowel zaadcellen als eicellen niet lang overleven. Om er achter te komen op welke dagen de kans van slagen bij jou het grootst is, kun je een ovulatietest gebruiken. Maar hoe werkt zo’n ovulatietest eigenlijk? En welke kun je het beste kopen? We zochten het voor je uit!

Hoe werkt de menstruatiecyclus?

Een menstruatiecyclus duurt gemiddeld 28 dagen. Het moment dat de eisprong plaatsvindt is het meest vruchtbare moment tijdens deze cyclus. Dit moment duurt 2 dagen waarin je heel erg vruchtbaar bent. De paar dagen voor en een dag na die periode ben je ook nog redelijk vruchtbaar. Daarna stoot je lichaam het eitje af en komt de menstruatie op gang. Als je ongesteld wordt weet je dat je niet zwanger bent en je je volgende vruchtbare periode zal moeten afwachten.

Maar mijn cyclus duurt geen 28 dagen. Wat nu?

Zoals we net aangaven duurt een menstruatiecyclus gemiddeld 28 dagen. Dat wil echter niet zeggen dat die bij iedere vrouw gelijk is. Sterker nog; duurt jouw cyclus tussen de 21 en 35 dagen? Dan mag je dat als normaal beschouwen. Dit maakt echter ook al gelijk grote verschillen duidelijk: een vrouw met een korte cyclus zal vaker per jaar een eisprong hebben dan iemand met een hele lange cyclus. En die eerste vrouw heeft dus ook meer kansen op een zwangerschap. Maar staar je niet blind op de lengte van jouw cyclus: of er bevruchting plaats vindt hangt van veel meer factoren af. Ook de kwaliteit van het eitje en van de zaadcellen speelt bijvoorbeeld een rol.

Ik heb een onregelmatige cyclus. Wat nu?

Niet alleen de lengte, maar ook de regelmaat van de cyclus verschilt per vrouw. Bij sommige vrouwen duurt elke cyclus even lang. Dit is prettig, omdat dit het makkelijker maakt om je vruchtbare dagen uit te rekenen. Bij een onregelmatige cyclus is het veel lastiger om vast te stellen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Je kunt proberen je cyclus voor langere tijd (ongeveer een half jaar) bij te houden, om te kijken of er toch een gemiddelde uit te halen is. Helaas weet je dan nog steeds niet exact wat de vruchtbare dagen van je komende cyclus worden. Het is niet meer dan een grove schatting. Is dit een probleem? Niet direct. Als je regelmatig gemeenschap hebt, is er natuurlijk kans dat je dat toevallig net doet tijdens je vruchtbare periode. Heb je toch liever meer zekerheid over het juiste moment? Dan kun je ervoor kiezen een ovulatietest te doen.

Hoe werkt een ovulatietest?

Met behulp van een ovulatietest kun je vaststellen wanneer je vruchtbare dagen zijn. Dit doe je op een manier die te vergelijken is met een zwangerschapstest: je houdt de ovulatietest een paar seconden in je urine. Een zwangerschapstest meet daarna de hoeveelheid van het hcg-hormoon, de ovulatietest meet de hoeveelheid LH-hormoon. Een paar dagen voor de eisprong is de hoeveelheid LH-hormonen het grootst. De ovulatietest geeft dat moment aan, vaak met behulp van een streepje of een smiley. Door dit signaal weet jij dat je vruchtbare dagen naderen. Je hebt dus de meeste kans op een zwangerschap wanneer je seks hebt in de dagen na de positieve test. Overigens komt het vrij precies met het meten. De zogenaamde LH-piek is er namelijk maar zo’n 24 uur. Als je net te laat of te vroeg meet, mis je dus het signaal. Daarom is het aan te raden om meerdere dagen achter elkaar een ovulatietest te doen. Doe dit steeds rond hetzelfde tijdstip, dan is de meting het meest betrouwbaar.

De Beste Ovulatietest

Wil je weten wanneer je een eisprong hebt? Dan wil je uiteraard de beste ovulatietest vinden. Bestel direct de meest populaire ovulatietest of bekijk de top 10 ovulatietesten

Kan ik mijn vruchtbare dagen zelf berekenen?

Als je een onregelmatige cyclus hebt kun je overigens zelf proberen te berekenen wanneer je meest vruchtbare dagen zijn. Hiervoor moet je twee dingen weten:

1. Hoelang je cyclus duurt;

2. De dag waarop je laatste menstruatie begon.

Op deze manier kun je uitrekenen wanneer de eerste dag van je volgende menstruatie zal zijn. Wanneer je die weet, kun je gaan terugrekenen. De eisprong vindt normaal gesproken namelijk plaats tussen de 12 en 16 dagen voor de volgende menstruatie. Die periode zou dus je meest vruchtbare periode moeten zijn. In de praktijk werkt deze methode helaas niet altijd even soepel. Uit onderzoek blijkt dat in slechts een derde van de gevallen de vruchtbare dagen juist berekend worden. Dit komt doordat de cyclus door interne en externe zaken wordt beïnvloed, waardoor er toch altijd weer kleine verschillen ontstaan.

ovulatietest werkt hoe

Voor- en nadelen gebruik ovulatietest

Een belangrijk nadeel van de ovulatietest noemden we net al: het testen komt tamelijk precies. Wanneer je te vroeg of te laat meet loop je de LH-piek mis. Er zit echter nog een belangrijk nadeel aan het gebruik van zo’n test. Je loopt namelijk de kans om zo gefixeerd te raken op die test, dat je de zin in het vrijen verliest. Gemeenschap hebben wordt dan opeens een noodzakelijk iets, dat moet gebeuren op een exact tijdstip. Voor zowel jezelf als voor je partner is dit natuurlijk niet prettig, maar zeker wanneer je al wat langer zwanger probeert te worden is het ook best begrijpelijk. Probeer al die zaken toch los te laten als je seks hebt. Hoewel er geen duidelijk bewijs voor is, wordt namelijk over het algemeen aangenomen dat de kans op een zwangerschap groter is als je ontspannen en relaxt bent. Daarnaast kun je natuurlijk best een ovulatietest gebruiken om duidelijkheid over je vruchtbare dagen te krijgen. Die duidelijkheid is dus eigenlijk het belangrijkste voordeel, maar kan ook het belangrijkste nadeel worden!

Waar kan ik (online) een ovulatietest kopen?

Ovulatietesten zijn tegenwoordig makkelijk verkrijgbaar, zowel via de drogist, apotheek, als online. Er zijn een aantal bekend merken, zoals ClearBlue en Sensitest. De bekende merken zijn meestal wat duurder dan onbekendere merken. Daar staat tegenover dat het gebruiksgemak bij de bekende merken meestal groter is. Ook kan het aantal teststaafjes per doosje per merk verschillen. Omdat je op meerdere dagen zult moeten testen, is het handig om hier op te letten. Over het algemeen worden er in een verpakking 7 tot 20 teststaafjes meegeleverd. Online zijn er veel verschillende testen verkrijgbaar, van bekende en onbekende merken. Let er bij de onbekendere merken wel op dat je minder zekerheid hebt over de betrouwbaarheid van de testen.

Reageer op artikel:
Ovulatietest [Hoe werkt die het beste?]
Sluiten