Petra
Petra Ben ik zwanger? 26 Nov 2014

Zwangerschapsverschijnselen

Om erachter te komen of je zwanger bent kijk je natuurlijk of er zwangerschapsverschijnselen zijn. Hiermee krijg je een indicatie op een mogelijke zwangerschap. Je gaat dus letten op signalen die aangeven dat je misschien zwanger kan zijn. Na de derde week van je zwangerschap, wanneer de bevruchting en innesteling heeft plaatsgevonden, krijg je al te maken met de eerste signalen. Sommigen merken direct dat er iets mis is doordat er signalen optreden, maar anderen krijgen deze signalen pas heel laat in de zwangerschap. Het is per persoon dus verschillend. Maar welke zwangerschapsverschijnselen zijn er eigenlijk?

De enige echte manier om erachter te komen of je zwanger bent is door een zwangerschapstest. De signalen die je krijgt van een mogelijke zwangerschap kunnen namelijk ook door de menstruatie komen. Het is dus nooit met zekerheid te zeggen of je zwanger bent, tenzij je een test hebt gedaan. Echter kan je wel een indicatie krijgen. Welke signalen zijn er dan allemaal?

Overtijd, geen menstruatie

Een van de eerste en beste signalen die je kan krijgen is het overtijd zijn. Dit betekent dus dat je geen menstruatie meer krijgt. Als je merkt dat dit het geval is, dan weet je bijna zeker dat je zwanger bent. Het is op dit moment nog niet verstandig om een zwangerschapstest te doen, omdat dit nog geen zekerheid geeft. Het kan zelfs zijn dat je denkt dat je een menstruatie hebt, omdat er bloeding uit je vagina komt. Deze bloeding is echter niet de oorzaak van een menstruatie, maar van de innesteling van het bevruchte eicel. Het is namelijk mogelijk dat er bloed vrijkomt door dit proces.

Vermoeidheid? Je moe voelen

Het is natuurlijk een feit dat je lichaam een enorme verandering doormaakt. Je lichaam heeft veel energie nodig om alles klaar te maken voor de groei van je baby. Je zal je dus vermoeid voelen zonder een duidelijke reden. Het moe zijn kan een tijdje aanhouden, aangezien de eerste maanden veel energie nodig is om alles klaar te maken. Daarnaast kan je last van vermoeidheid krijgen door de omvang van je buik.

Gevoelige of pijnlijke borsten

Een van de eerste signalen van een mogelijke zwangerschap zijn gevoelige of pijnlijke borsten. Dit kan over de hele borsten aanvoelen, maar je kan ook hele gevoelige tepels krijgen. Daarnaast kan het zijn dat je borsten opgezwollen (gegroeid) zijn. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je zwanger bent, aangezien dit ook plaatsvindt bij een menstruatie. Het is echter wel een van de signalen.

Sneller naar het toilet

Een van de signalen van een zwangerschap is dat je sneller en vaker naar het toilet moet. Dit komt door de groei van de baarmoeder. De baarmoeder groeit namelijk zo hevig dat het tegen je blaas aandrukt. Dit zorgt ervoor dat je vaker en sneller naar het toilet moet.

Misselijk en/of overgeven

Een van de eerste en meest bekende verschijnselen is toch de ochtendmisselijkheid als je zwanger bent. Natuurlijk is het ook mogelijk om in de middag misselijk te zijn, dat is per vrouw verschillend. Overgeven is vaak het gevolg van deze misselijkheid.

Emotioneel, sneller boos, hormonen

Je zal merken dat je hormonen aangetast worden en dat je sneller emotioneel bent en snel een ander gezicht kan krijgen. Het ene moment ben je vrolijk en het andere moment ben je heel emotioneel en heel boos. Dit hoort bij een zwangerschap en gaat niet snel voorbij.

Reageer op artikel:
Zwangerschapsverschijnselen
Sluiten