Petra
Petra Ben ik zwanger? 13 Dec 2015

Kans op zwangerschap

Voor veel vrouwen is het een droom om zwanger te worden, zelfs meerdere keren en dat is ook heel normaal. Iedereen wil gewoon een leuk gezin met leuke kinderen. Helaas is niet iedereen in staat om kinderen te krijgen en er zijn natuurlijk ook vrouwen (en partners) die geen kinderen willen krijgen. Wanneer je nog jong bent wil je natuurlijk ook nog geen kinderen. Maar wat is de kans dan op een zwangerschap? Is de kans groot dat je zwanger zal worden wanneer je seksueel actief bent?

Het belangrijkste wat je natuurlijk als vrouw wil weten is je kans op een zwangerschap wanneer je nog jong bent en dus seksuele gemeenschap hebt met een partner of meerdere partners. Je wil misschien wel helemaal niet zwanger worden. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten wat de kans op een zwangerschap is wanneer je wel zwanger wil worden. Hieronder geven wij voorbeelden van wat de kans op een zwangerschap zal vergroten of verkleinen.

Met pil

Je krijgt natuurlijk vaak te horen dat het slikken van de pil er eigenlijk voor zorgt dat je niet zwanger kan worden, maar is dat wel waar? Dat klopt niet helemaal. Er wordt voor de pil een “Pearl-index” gebruikt voor de betrouwbaarheid van de pil. Vrouwen die geen gebruik maken van anticonceptie hebben 80-90% kans om zwanger te worden, terwijl vrouwen die wel gebruik maken van bijvoorbeeld de pil slechts 10% kans hebben om zwanger te worden. Wanneer je dus echt niet zwanger wil worden dan is de pil slikken natuurlijk de beste optie.

De pil slikken geeft je echter geen garantie dat je niet zwanger zal worden. Het is daarom belangrijk om altijd in je hoofd te hebben dat zwanger worden altijd wel mogelijk is zolang je seksueel actief bent.

Met spiraal

Zoals de pil is de spiraal ook een anticonceptiemiddel en daarvoor geldt eigenlijk precies hetzelfde als wat hierboven staat vermeld. Het is namelijk nog steeds mogelijk om zwanger te worden, ondanks het gebruik van anticonceptie. Je hebt zo’n 10% kans dat je alsnog zwanger zal worden wanneer je seksuele gemeenschap hebt. Zorg er dus ook voor dat je altijd bedenkt dat je toch zwanger kan worden.

Je kans vergroten of verkleinen

Er zijn aan de ene kant vrouwen die hun kans op een zwangerschap willen vergroten en aan de andere kant vrouwen die de kans op een zwangerschap willen verkleinen. Maar wat kan je dan precies doen om je kans te vergroten of te kleinen?

Kans vergroten

Wil je de kans op een zwangerschap vergroten dan kan je een paar dingen doen, namelijk:

  • Zorg er voor dat je gezond leeft. Dit heeft heel veel invloed op de kans op een zwangerschap. Dit geldt overigens niet alleen voor jou, maar ook voor je partner.
    • Alcohol en roken moet je dus echt achter je laten!
  • Zorg er voor dat je seksuele gemeenschap hebt tijdens je vruchtbare periode. Dit is namelijk de enige mogelijkheid om zwanger te worden.
  • Goede seksuele gemeenschap wil ook helpen bij het vergroten van de kans op een zwangerschap

Kans verkleinen

Heb je momenteel samen met je partner besloten om geen kinderen te nemen of ben je nog redelijk jong en wil je nog geen kinderen? Dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om de kans op een zwangerschap te verkleinen.

  • Elk anticonceptiemiddel, maar vooral de pil, zal helpen om de kans op een zwangerschap te verkleinen.
  • De enige manier om zwanger te worden is door een orgasme van je partner. Dit kan je voorkomen om de kans op een zwangerschap te verkleinen.
  • Tijdens je vruchtbare periode geen seksuele gemeenschap hebben verkleint je kans op een zwangerschap.

Berekenen

Wanneer je je kans wil berekenen op een mogelijke zwangerschap dan moet ik je helaas teleurstellen. Het is onmogelijk om te berekenen wat de kans op een zwangerschap is. Wel is het mogelijk om je vruchtbare dagen te berekenen. Aan de hand van je vruchtbare dagen kan je bepalen om tijdens die dagen geen seksuele gemeenschap te hebben of juist wel (afhankelijk van het feit of je wel of niet zwanger wil worden).

 

[yasr_overall_rating]

Reageer op artikel:
Kans op zwangerschap
Sluiten