Petra
Petra Ben ik zwanger? 23 Nov 2014

Eerste tekenen zwangerschap

Vermoeid? Misselijk? Sneller emotioneel? Je lichaam geeft vaak al zonder dat je het echt door hebt de eerste tekenen van zwangerschap aan. De eerste tekenen van zwangerschap zijn bij elke vrouw natuurlijk anders, omdat iedereen een ander lichaam heeft. Twijfel je er aan of je zwanger bent? Wij hebben hieronder een aantal van de eerste tekenen van de zwangerschap voor je op een rijtje gezet.

#1: Vertraging of het uitblijven van de menstruatie

Vertraging of het uitblijven van de menstruatie kan verschillende oorzaken hebben, zoals stress of medicatie, maar ook een zwangerschap. De menstruatie vindt plaats als een eicel niet bevrucht is en dus niet zal innestelen in het baarmoederslijmvlies. Hierdoor zal het baarmoederslijmvlies worden afgebroken. Als de eicel echter wel bevrucht is, zal deze wel innestelen en zal de menstruatie dus uitblijven.

#2: Sneller vermoeid

Omdat er van alles in je lichaam aan de gang is en je hormoonspiegels schommelen, moet je lichaam veel harder werken. Dit kost veel energie, waardoor je sneller vermoeid raakt. Ga na of je nog wel je dagelijkse activiteiten kan doen, zonder dat je daarna een tijdje moet uitrusten.

#3: Opgezwollen en gevoelige borsten

Al na 1 tot 2 weken na de bevruchting kun je merken dat je borsten veel gevoeliger zijn dan normaal en soms zelfs opgezwollen. Dit gebeurt als gevolg van de stijging van de hormonen oestrogeen en progesteron, waardoor de borstklieren gaan opzwellen.

#4: Misselijkheid

Misselijkheid is één van de bekendste tekenen van de zwangerschap, maar komt niet bij iedere vrouw voor. De misselijkheid vindt vooral plaats vroeg in de ochtend, maar dit kan ook de hele dag duren. Sommige vrouwen hebben hier helemaal geen last van, terwijl andere vrouwen juist extreem misselijk zijn. Het hormoon progesteron zorgt er voor dat de spijsvertering wordt vertraagd. Hierdoor zal je maag langer vol blijven, heb je minder zin in eten en kan je het gevoel krijgen van misselijkheid. Ook het hormoon HCG draagt bij aan de misselijkheid.

#5: Pijn in de onderbuik

Sommige vrouwen kunnen pijn of kramp in de onderbuik ervaren. Dit komt doordat de baarmoeder laag in het bekken hangt. De baarmoeder gaat zich uitrekken, omdat er plaats wordt gemaakt voor het kindje. Tijdens het uitrekken van de baarmoeder, rekken ook de banden waaraan de baarmoeder hangt zich uit, waardoor je steken en kramp in de onderbuik kunt voelen.

#6: Vaker plassen

De baarmoeder ligt achter de blaas en als deze gaat groeien gaat deze een druk op de blaas veroorzaken. Hierdoor zul je merken dat je steeds vaker naar het toilet moet om te plassen. Hier zul je gedurende je zwangerschap constant last van hebben, omdat de druk op de blaas alsmaar groter wordt.

#7:  Duizeligheid

Het kan zijn dat je bloeddruk zal dalen vanwege de zwangerschap, hierdoor kan je je sneller duizelig voelen of zelfs flauwvallen. Dit moet je dus proberen in de gaten te houden.

#8: Sneller emotioneel

Het is heel normaal dat zwangere vrouwen last hebben van stemmingswisselingen. Je kunt minder goed tegen een grapje en ook zul je sneller huilen dan gewoonlijk. Al deze stemmingswisselingen zijn het gevolg van de hormonen in je lichaam, dus hier zal je helaas de rest van je zwangerschap nog mee te kampen hebben.

#9: Geuren sterker ruiken

Het reukvermogen van een vrouw kan tijdens de zwangerschap enorm toenemen, waardoor ze geurtjes beter gaat ruiken. Ook dit is een gevolg van de hormonen en kan als vervelend worden ervaren, omdat je een bepaalde afkeer voor geuren gaat ontwikkelen.

#10: Lage rugpijn

Pijn in de onderrug kan ook één van de eerste tekenen zijn van de zwangerschap. Deze pijn ontstaat doordat de ligamenten (dit zijn bindweefselbanden rondom de ruggenwervels) meer uit elkaar gaan liggen, omdat je lichaam zich voorbereidt op het dragen van een kindje.

Andere tekenen van zwangerschap kunnen hoofdpijn, bloedverlies, kortademigheid, hogere lichaamstemperatuur en zin in voedsel hebben waar je normaal geen zin in hebt, zijn. Om toch zeker te weten of je wel of niet zwanger bent, kun je het beste een zwangerschapstest doen en een afspraak bij de huisarts maken.

Reageer op artikel:
Eerste tekenen zwangerschap
Sluiten