Sabine’s columns – Zindelijk worden

De een begint al vanaf 1,5 jaar zijn kind structureel te motiveren, de ander laat het rustig op zijn beloop en hoopt dat zijn zoon of dochter het min of meer vanzelf doorkrijgt en gewoon als hij/zij 3 jaar oud is vanzelf de andere kindjes op de crèche gaat nadoen. 

Het is altijd lastig wanneer het een goed moment is. Alle boeken en tips van ouders lijken toch wel aan te geven dat je kind het min of meer zelf moet aangeven hierin geinteresseerd te zijn en dat voor de 2 jaar gewoon echt te vroeg is. Ik zelf had deze zomer het advies gevolgd van mijn moeder en schoonmoeder door te wachten op het mooie weer om Teun vervolgens in zijn blootje met een potje te gaan belagen. Helaas hebben we dit in april/mei precies 3 keer kunnen uitproberen en toen brak de regenperiode aan. Dag momentum. Inmiddels is Teun 2 jaar en 8 maanden en voor mijn gevoel zou zindelijk zijn als ie 3 jaar is toch wel zeer wenselijk en haalbaar moeten zijn.

Dus moest er een plan de campagne komen. Het 1000-stickervellen boekje van de AH op de toilet en gaan met die banaan. Maar hoe pakken we dit aan? Er was online 1 moeder wiens kordate aanpak mij wel aansprak. Gewoon doen was het devies. Dat betekent gewoon uitleggen ‘je hebt vandaag dus geen luier aan’ en om het kwartier vragen ‘moet je misschien …?’. Helemaal een goede tip was ‘ doe een onderbroekje aan onder de luier, dan zit hij met de troep, maar jij niet!’ Wow, uber-mama!! Anyway, Teun leek het zeker goed te begrijpen, toch ging het de eerste dag wel al een paar keer goed mis. De eerste keer resulteerde dit slechts in een beetje plas in de onderbroek en de rest in de toilet. Zeker nog een sticker waard, maar wat de tweede keer gebeurde was hilarisch.

Op een gegeven moment na het eerste plasincident zegt Teun ‘ papa, poep!’ Oh, dan moeten we meteen naar de wc, Teun, kom snel!’, roept Jules. Ze rennen gezamelijk naar de wc en de onderbroek wordt in een sneltreinvaart naar beneden getrokken en teun wordt behendig op de toilet geslingerd. Tot Jules zelf ineens, bij de laatste stap verzettend, beseft wat er zojuist gebeurd is. Ik hoor alleen maar ‘mama, damage-control!’ Ik haast me naar de toilet, waar ik het volgende tafereel aantref. Teun zit met een poephand licht verschrikt vastgenageld op de wc bril, terwijl Jules met zijn sok midden in een grote drol staat. Hier is iets helemaal misgegaan, lach ik. Na alle vieze sokken, broekjes etcetera verwijderd te hebben, hebben we er alsnog smakelijk om gelachen. Mhh.. dit gaat toch wat meer voeten in aarde hebben.

Als eenmaal het gevaar voor poep geweken is, is het oefenen een stuk minder riskant en het ging eigenlijk best goed op dag 1. Dag 2 zijn we gewoon weer doorgegaan en warempel hij heeft 1 keer daadwerkelijk op tijd aangegeven dat hij moest plassen. Maar ook nu weer een drol naast de bank. Mhh….jammer niet gelukt in 2 dagen. Het weekend is voorbij dus dit was het voor nu. Op naar volgende week.

Groeten,

Sabine
 

Reageer op dit bericht!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.