5 tips om een telefoonverslaving van je kind te voorkomen

Smartphones zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Waar je ook bent, je ziet overal mensen met een telefoon in hun hand. Of het nu op werk, in de trein of in een winkel is. Kinderen komen ook op steeds jongere leeftijd in aanraking met telefoons. Als je van plan bent om jouw kind een nieuwe telefoon te geven, dan is het belangrijk dat je hem of haar leert om hier bewust mee om te gaan. Je moet tenslotte zien te voorkomen dat je kind verslaafd raakt aan het toestel. De beste tips om een telefoonverslaving van je kind te voorkomen? Wij zetten ze hieronder voor je op een rij.

Maak duidelijke afspraken

Het is slim om zo snel mogelijk na het aanschaffen van het toestel te beginnen met het opstellen van de afspraken. Betrek je kind hierbij en vertel wat je belangrijk vindt. Door je zoon of dochter hier actief bij te betrekken, kun je goed uitleggen dat een smartphoneverslaving veel nadelen heeft. Als hij of zij dit goed begrijpt, is de kans groter de afspraken worden nageleefd.

Het is slim om als ouder te bepalen hoeveel de maximale schermtijd per dag wordt. Zet alles op een rijtje, zodat het voor zowel jou als ouder als voor je kind overzichtelijk is. Mocht een van de regels worden verbroken, dan kun je naar de afspraken verwijzen. Zo is je kind beter bewust van wat wel en niet mag.

Ben je op zoek naar een telefoon voor je kind? Dan heb je keuze uit veel verschillende toestellen. Het is belangrijk om te kiezen voor een smartphone van hoge kwaliteit, zodat het toestel niet na een korte tijd alweer aan vervanging toe is. Zoek je een kwalitatieve smartphone, maar wil je hier niet al te veel geld aan uitgeven? Vergelijk dan de telefoons uit de beste Samsung A serie.

Stimuleer je kind om offline activiteiten te ondernemen

Een andere goede tip om te voorkomen dat je zoon of dochter te veel met een smartphone bezig is, is hem of haar stimuleren om ook offline activiteiten te ondernemen. Maak duidelijk dat het niet alleen maar draait om online. Stimuleer buitenspelen, sporten, tekenen, knutselen of spelen met vrienden of vriendinnen. Zo is je kind ook bezig met andere activiteiten en voorkom je dat hij of zij constant met de telefoon bezig is. Je zoon of dochter wordt hierdoor minder afhankelijk van hun smartphone. Op deze manier zorg je als ouder voor een goede balans.

Stimuleer je kind om offline activiteiten te ondernemen

Bepaal tijden wanneer de smartphone niet gebruikt mag worden

Om een smartphoneverslaving te voorkomen, is het ook een aanrader om als ouder te bepalen wanneer de smartphone niet gebruikt mag worden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tijdens het eten of net voor het slapengaan. Door technologievrije tijden te bepalen, wordt het smartphoneverbruik even minder. Zorg dat niet alleen je kind zich hieraan houdt, maar ook jij als ouder. Deze smartphone-vrije tijden dragen bij aan meer interactie en zorgen voor een goede nachtrust.

Maak de gevolgen van een telefoonverslaving duidelijk

Nog een handige tip die je in gedachten kunt houden als je een telefoonverslaving wilt voorkomen, is de gevolgen duidelijk maken. Overmatig smartphonegebruik heeft vervelende gevolgen en het is goed om je zoon of dochter hiervan op de hoogte te brengen. Hoe meer begrip is er is voor de gevolgen, hoe groter de kans is dat hij of zij meewerkt. Benoem bijvoorbeeld de gevolgen als een slechtere nachtrust, minder concentratie, hoofdpijn en vermoeide ogen.

Geef zelf het goede voorbeeld

Wat ook belangrijk is om te doen als je een telefoonverslaving van je kind wilt voorkomen, is zelf het goede voorbeeld geven. Het is tenslotte niet eerlijk als je allemaal afspraken maakt met je kind over het smartphonegebruik, maar zelf wel de hele dag op je telefoon zit. Kinderen nemen gewoontes vaak over.

Als jij je toestel veel gebruikt, is de kans groot dat je zoon of dochter dat ook gaat doen. Om te voorkomen dat je kind te veel tijd achter het schermpje doorbrengt, is het daarom beter om zelf het goede voorbeeld te geven als ouder. Laat daarom zelf zien hoe je op een goede manier met een smartphone omgaat.

Deze tips hierboven helpen je erbij om een telefoonverslaving van je kind te voorkomen. Door je zoon of dochter bewust te leren omgaan met schermtijd, zorg je voor een goede basis tussen online en offline activiteiten.

Reageer op artikel:
5 tips om een telefoonverslaving van je kind te voorkomen
Sluiten